"Пулсът на Украйна" - кошмарът на военните действия от първо лице

Виновен е целият свят, ние нахранихме това зло, смята Тетяна Станева
26 фев 2024 10:48, Анисия Иванова
82

Бесарабска българка Тетяна Станева, която е режисьор, представи в петък филма си за войната "Пулсът на Украйна". Вече две години тя преживява от първо лице кошмара на военните действия. В студиото на предаването "Брюксел 1" Тетяна Станева разказа много интересни факти.

"Аз се събудих от звън от българските медии, всички медии ми звъняха. Преди това имаше няколко дни, когато хората питаха, звъняха, питаха: "Как чувстваме?; Как - чакаме?". Всички говореха за 16 февруари. И всъщност, и ние си говорихме между приятелите, ама все едно ние не можахме да предположим, че чак така ще бъде. Шокът, който с нахлуването ни нападна, в момента на 24 февруари, като се събудихме всички, нямаше предел. Шокът въведе хората в паника. Почнаха да бягат, почнаха да се редят опашки край супермаркетите, край моловете, край аптеките. Хората купуваха различни стоки", започна разказа си тя.

"Ние разбрахме, че вече е късно да търсим път, защото всичко е червено, наникъде не можеш да отиваш. Беше честно казано страшно, защото ти нямаш никаква информация как ще действат, не разбираш Разбираш само, че е опасно да оставаш в голям град и то в столицата. Аз там заварих войната и разбирам, че ако ще бомбардират, трябва да бягаш някъде в предградията. И така избрахме най-бързия път, по който можахме да отидем в предградието на Киев при една роднина.  Отидохме в бомбоубежище", продължи Станева пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ сега животът на украинците, на украинските българи, а и на всички в Украйна се дели между живот в жилището, работа и престой в бомбоубежището.

Станева сподели, че много пъти е мислела можеше ли светът да избегне "тази катастрофа, която стана".

"Специално подчертавам "светът", защото е виновен светът, целия свят. И сетне като анализирам, ние трябва да отидем по-дълбоко. Да почнем от 2014 г., когато беше окупиран Крим. Когато целият свят затвори очите си и ушите си, и се направи на глух, сляп и ням. И никой нищо не каза. Чудовището не се ражда чудовище. То се подхранва и расте. Ние нахранихме това зло", на мнение е режисьорът.

На въпрос как можеше светът да накаже Кремъл през 2014 г., Тетяна Станева отговори:

Трябва да се върнем още по-рано. 94-та година, когато Украйна дава своето ядрено оръжие, в замяна на това обещание на безопасност от по-силните. Ние си дадохме силата и се положихме на тяхното обещание, че ще ни защитят. Така беше. А всъщност стана, това че единият от този гарант просто ни напада. Това беше най-голяма грешка. Ние трябва да разберем, че винаги пропагандата върви първа, информационната война върви първа и след нея винаги идват танкове. А те хвърляха пари на информационна война и пропаганда. Безброй пари. И години наред. Безброй пари хвърляха на пето-колонически партии.

Можеше ли Украйна да не си дава ядреното оръжие и да не подписва този договор с Кремъл?

"Мисля, че можеше, но всъщност не можеше. Защото ние бяхме една млада държава. Държава още не съвсем откъсната от Русия. Много доверчиви. Много наивни. Въобще, украинците са много миролюбиви. И толкова щастливи, че тази независимост падна на главата ни", смята Станева.

Винаги бяхме потиснати от Съветския съюз и от Русия. Вече 300 години, както казват хората. Защото репресиите ги забравиха, нали? Гладомора го забравиха. А ние помним. Ние имаме още живи свидетели от това, което преживяха, подчерта събеседничката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
2
 
1
 
! Отговори
Няма нужда преди 4 месеца
постоянно да обвимявате целият свят за нещо което вие започнахте, спрямо родния си народ. 8 години ги обстрелвате и водите война с тях сега е виновен целия свят стига с тези опорки. Две споразумения, не ги спазихте и продължихте да малтретирате и избивате рускоговорящите. Ти като българка зашо не кажеш какво стана в Одеса в театъра да научат всички. Но и ти си залебила от западните помощи за да направиш пропаганден филм.
71
1
 
0
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 4 месеца
Украйна да би мирно седяло не би руско чудо видяло.Българска поговорка
70
0
 
2
 
! Отговори
Пулс няма преди 4 месеца
Слава на Урина!
69
7
 
1
 
! Отговори
Пламен преди 4 месеца
Слава на Украйна и смърт на руските окупатори
68
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Слава на Русия!
67
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ядрените оръжия не са били украински никога. Ядреното оръжие е собственост на СССР, разположено на така наречената украинска ССР, чиито територии между другото, в по-голямата си част са подарък от руските царе и владетели.
66
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Руснака ще ги дъни до дупка и то със свършилите ракети!
65
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Защо не спазихте 2те мирни споразумения и не подписахте третото?!?
64
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Руският башибозук е най гадният башибозук .
63
2
 
1
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 4 месеца
До rambaldievskievich (64): Стига с тия (не тея) мокри сънища, бе 64! ***'ни червените пенджури и впери взор на североизток. Там е голямото имперско клатене, тресене, люлеене... Там. К'ви САЩ, к'ви мащ?PS: Изпозвайки ник-а ми, не ми пречиш, но, все пак, не се унасяй много, моля. Плагиатстването не е чистоплътно.
62
9
 
1
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 4 месеца
Какво са ти направили САЩ та ги разпадаш??? Верно е че империята САЩ се клати ама чак пък разпад...
61
5
 
3
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 4 месеца
До Анонимен (59): Ама разпадът на империята е в ход. Факт.
60
4
 
21
 
! Отговори
4 преди 4 месеца
А 14-те хиляди руснаци избити в областите ,населени с етнически руснаци,от украинци ,защо не си спомняте!?Изгорените българи в дома на културата в Одеса също не си спомняте!?
59
14
 
3
 
! Отговори
Русуфилчо преди 4 месеца
ВРЕМЕ Е ДА ПАЛЯ ЗАЗ-КАТА И ДА ИЗХВЪРЧАМ КЪМ КРЕМЪЛ. ПУТИН МИ ОБЕЩА ТОРБА КАРТОФИ
58
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
да пожелаем успех на Tръмп и Путин, да настане най- после мир по света.. ТОЧНО ТАКА : ЕДИН ПСИХОПАТ НЕ СТИГА, ДА ГИ НАПРАВИМ ДВА
57
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До rambaldievskievichЛеко бе тротинетка,леко ще вземеш да вдигнеш кръвното.....
56
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Само един трррол е ПРУСКИЯ парррцал. Пише истерично, по няколко пъти, за да прави вятър!
55
14
 
2
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 4 месеца
До Анонимен (53): Ами, да ги използва, бе? Що не ги използва, а? Брей, че "човеколюбива" била тая русия, бе! Що не вземат, па, да си ги зАврат нейде надълбоко всичките тия (не тея) супер-хипер-трипер безаналогови кюнци, бе?! 'баси!... Имали. 'айде, като имат, стиска ли им да ги задействат? 'айде, де! Стиска ли им? Брей, че "човеколюбиви", брей! Разпад. Разпад на империята. Това е в неумолим ход. Няма хипер, няма трипер, няма кюнци... 'баси!...
54
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Украинците 94-а предали тяхното ядрено оръжие, това е пълна лъжа,Украйна никога не е имала такова,то си е руско. А такива подаръци не се правят. Ядрено оръжие не може да има всеки,не случайно само няколко държави го притежават,Украйне не е и няма да бъде сред тях.
53
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
...да пожелаем успех на Tръмп и Путин, да настане най- после мир по света...