Навални бил на косъм да излезе от затвора, затова Путин го убил

Абрамович участвал в опитите за размяна
26 фев 2024 19:45, Нели Христова
282
Навални бил на косъм да излезе от затвора, затова Путин го убил
Снимка: БГНЕС

Мария Певчих, председател на Фондацията за борба с корупцията на Алексей Навални, каза във видео изявление, публикувано в понеделник, че Владимир Путин е убил Навални, защото екипът на Навални е "осигурил решение за неговата размяна".

В началото на февруари, каза Певчих, на Владимир Путин е отправено предложение за размяна на Алексей Навални и "двама американски граждани" за бившия офицер от ФСБ Вадим Красиков, който уби бившия чеченски полеви командир Зелимхан Хангошвили в Германия през 2019 г.

"Получих потвърждение, че преговорите са във финалната си фаза на 15 февруари вечерта", каза Певчих. "На 16 февруари Алексей беше убит."

"След началото на войната стана ясно, че трябва да измъкнем Навални от затвора на всяка цена – спешно", каза Певчих. Тъй като Алексей Навални е руски гражданин, обясни тя, неговият екип реши да потърси "хуманитарна размяна", процес, при който чужди държави исторически освобождават руски шпиони в замяна на политически затворници.

Певчих каза, че сътрудниците на Навални са започнали със съставянето на списък с руски политически затворници, чието освобождаване ще поискат, докато разследващият журналист Христо Грозев едновременно е "търсил и идентифицирал" руски шпиони в затвори в чужбина.

"Отне ни цели две години, за да реализираме този план. Можеше да отнеме по-малко", каза тя. "Ако имаше желание и политическа воля, това щеше да е въпрос на месеци, а не на години. Но нямаше достатъчно желание или воля. Огромни усилия, безкрайно убеждаване, седмици чакане на отговор, десетки пътувания и стотици обаждания без отговор. Американски и германски служители кимнаха разбиращо. Те говореха колко е важно да помогнем на Навални и други политически затворници, стиснаха ни ръцете, дадоха обещания и не направиха нищо."

Екипът в крайна сметка постигна напредък с помощта на влиятелни хора, които водеха "неофициални преговори с бандитите на Путин", понякога рискувайки живота и кариерата си, каза Певчих.

Планът най-накрая "получи одобрение" през пролетта на 2023 г., продължи тя. "Това беше последвано от месеци на колебание и грешна комуникация от различни играчи. До декември 2023 г. обаче планът беше "отново в действие". Според Певчих е имало "следи" от тези "почти преговори" в медиите, включително в репортажите в американските новини за предполагаемото желание на Путин да осигури освобождаването на Красиков, както и в алюзията на Путин по темата в интервюто му с Тъкър Карлсън по-рано този месец.

"Путин можеше да получи Красиков", каза Певчих. "Но само ако се откаже от Навални".

След като научила за смъртта на Навални, каза Певчих, й казали, че руският милиардер Роман Абрамович в крайна сметка е предал предложението за размяна на Владимир Путин. Когато тя се свърза с Абрамович за коментар, той нито потвърдил, нито отрекъл, че е участвал като неофициален преговарящ в преговорите.

"Разказвам ви тази история, за да имате отговор на въпроса защо Навални беше убит точно сега", каза Певчих. "На Путин беше изяснено, че единственият начин да получи Красиков е да го размени с Навални. Тя продължи: "Не мога да търпя, че Навални е на свобода", помисли си Путин. "И тъй като по принцип са готови да разменят Красиков, просто трябва да се отърва от разменната монета. Тогава ще предложа някой друг, когато му дойде времето."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
2
 
6
 
! Отговори
едно ангелче ми каза преди 6 месеца
ЦРУ го елеминира, защото стана неизползваем вече! Задейсването на нанитите вкарани в кръвоностната система на Навални чрез ваксината на пфайзер е извършена с помощта на сателитите Starlink на Илон Мъск! И ако си мислите че само това знам, грешите! Ядрената война срещу Руската федерация ще я започне запада! Но го чака много голяма изненада! От къде го знам това ли? От две години не съм спал! Ангелчето ми казва, че ще спя когато си ида от този свят! Сега трябва да науча какво ни чака! Нищо добро!
71
4
 
8
 
! Отговори
Сипи Путински бензин преди 6 месеца
Здравейте русофобчета! Заредихте ли днес вашите стари димящи таралясници с Путинско гориво? Ах вие мушмороци, защо спонсорирате Путинския режим?
70
2
 
1
 
! Отговори
Куку преди 6 месеца
При Путин Русия и КГБ..няма косъм и косми косми има при при създателя на.тази новина Netflix. Живот и смърт..
69
1
 
8
 
! Отговори
Дарк преди 6 месеца
За да разменят когото и да било първо трябва да бъде помилван,а помилването се извършва от президента,а президент е Путин.Статията направо кърти с интелект.
68
3
 
9
 
! Отговори
Денко Зеленков преди 6 месеца
Някой виждал ли е така наречената държава Израел на карта от преди 1948 г. ? А някой виждал ли е така наречената държава Украйна на карта от преди 1991 г.?
67
8
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 6 месеца
НЕКА ДА СПРЕМ СПОРОВЕТЕ УБИЛ ЛИ Е РЕЖИМА НА ФАЛШИВИТЕ ПУТИНУВЦИ НАВАЛНИ , ЗАЩОТО Е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ!!! РЕЖИМА НА ФАЛШИВИТЕ ПУТИНУВЦИ Е НАПЪЛНО ОПОЗОРЕН И НЯМА НАКЪДЕ ПОВЕЧЕ И СЪС УБИЙСТВОТО НА НАВАЛНИ И БЕЗ!
66
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако Путин не е искал да го убие, защо ще го мести от затвора в колония чак на северния полюс? Защо седмица преди това Навални се оплака, че не му позволяват да се храни, можел е да седне на масата само за секунди и веднага да освобождава мястото за други, а "храната" е била отвратителна и мизерна...и колко още издевателства!
65
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Мен ако ме затворят в гулаг на северния полюс, малка е вероятността да оживея, но щом казвате тромб, значи ви верваме :)))
64
6
 
0
 
! Отговори
Фют преди 6 месеца
До 65.Ако ти си мързелив, необразован оранг***тан, освен да миеш чинии и да бършеш ***, няма как да ставаш за друго. Ти и тук си същата нещастна копейка.
63
3
 
4
 
! Отговори
Според западните преди 6 месеца
пропагандни организации наречени медии, от една страна Вова решава да тикне Навални в затвора и го държи там. Има пълен контрол върху съдбата на човека. Обаче в същото време го бил убил щото щял да излезе от затвора. Абе вие чувате ли се какво говорите и пишете. Да не ви липсват първите няколко мозъчни клетки.
62
3
 
9
 
! Отговори
Русия е сила преди 6 месеца
Вчера вечерта Русия е ударила над 100 цели на територията на укрорайха и самите укронацисти заявяват само за 2 убити))) (без да споменава колко военни са отишли при бандера. Вероятно стотици). Сметнете колко точни са ударите на Русия. Никой не действа така ювелирно като Русия. Колкото повече вървите против Русия толкова по-зле за вас. Русия се усъваршенства всеки час. Пръска всички противници. Слава на Русия! Врагът ще бъде разбит!
61
7
 
0
 
! Отговори
До 67 преди 6 месеца
Тромп бе копейка, тромп
60
2
 
7
 
! Отговори
Гринго преди 6 месеца
Аз ли полудявам или какво. Всички центъджии ми обясняват, че Путин бил най-големият диктатор, а се оказва, че не може да задържи противниците си в затвора, в собствения диктаторски режим. Същевременно от смъртта на този центъджия печелят всички, освен Путин. Така например общото между всички "убити от Путин" "десиденти" преди него е че всички умираха в UK. Даже още преди да умрат, без разследване, в UK знаеха, че Путин ги е убил. Явно човека има по-голяма власт в UK, отколкото в затворите в Руси
59
3
 
6
 
! Отговори
Кво стана? преди 6 месеца
Преди изнасяхме ток за целия Балкански полуостров, а сега внасяме. Ама кво ви интересува вас нормалните евроатлантически гейове.
58
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Олигарсите и техните политици са престъпници без морал, защото са заграбили икономиката на България по най престъпни и криминални начини, които правовата държава на Европа не познава и не би позволила.България от 77 години с непрекъснато управление на комунистите, няма независима съдебна система( няма и правова държава), която да се бори с корупцията и олигархията, народът ни не знае какво е правова държава, руско-български олигарси владеят всички медии, всички хуманитарни факултети и не позволяват да се говори за европейската правова и социална държава
57
1
 
6
 
! Отговори
Точат ви парите преди 6 месеца
ЕС военен съюз ли е та спонсорира киевските укронацяги? Парите са от нашите данъци, а не са паднали от небето.
56
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нелка,ти нормална ли си? И защо му е на Путин,да го убива? На Руснаците ако не вярваш,то повярвай на Украинците! Хората казаха ясно,че от " великото им контра разузнаване", имат Информация че Навални е починал от Естествена смърт! Тръмп в кръвта! А достигне ли такъв до сърцето.Е с Неизбежен Летален край! Стига си Разлайвал кучетата с Фалшиви новини!-:(( Защо беше тази помия срещу Путин е ясно!
55
2
 
5
 
! Отговори
--- преди 6 месеца
Какви глупости и лъжи пишете .Много им се иска на някой Путин да е убиеца.А всеки е заподозрян след ,като има интереси да го прати при Св.Петър.
54
1
 
5
 
! Отговори
Краварски к0пт0р преди 6 месеца
"Изостаналата" социалистическа Корея (КНДР) произвежда ракети и всякакви високи технологии. Населението на Корея расте, докато Бг е в демографска катастрофа. Потърсете в Гугъл напишете "Пхенян", вижте облика на града. Сф прилича на разбита, изостанала кл0ака в сравнение с Пхенян. Корея е само една, защото южната част е п0робена от кравария отдавна, точно като Бг сега. Време е за освобождение от Zападното Zл0! Слава на Чучхе, долу западните т0талитарни режими!!!
53
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Съветска България произвеждаше компютри и роботи, а атлантическа България бере ягоди, мие Zадници и възпитава _шайка русофоби!