Bloomberg: Не вярвайте на Путин - той блъфира, агресията му струва скъпо

Западът да се възползва максимално от икономическата уязвимост на Путин
24 фев 2024 15:00, Елка Василева
221
Bloomberg: Не вярвайте на Путин - той блъфира, агресията му струва скъпо
Снимка: Bloomberg L.P.

Владимир Путин иска светът да повярва, че руската икономика е в добро състояние и че той разполага с необходимите средства, за да продължи войната в Украйна до безкрай.

Той блъфира. Агресията му струва скъпо и Западът трябва да се възползва максимално от тази уязвимост, пише Bloomberg L.P.

Още по темата
Преди да нахлуе в Украйна - преди две години, на 24 февруари - Путин старателно изграждаше фискалната и финансовата защита на Русия, която е ключов елемент от собственото му удържане на властта. Държавният дълг, възлизащ на едва 16 % от брутния вътрешен продукт, беше сред най-малките в света. През втората година на пандемията правителството вече имаше бюджетен излишък (за разлика от големите и постоянни дефицити в САЩ и Европа). То беше натрупало фонд "национално благосъстояние" на стойност 175 млрд. долара и над 500 млрд. долара международни резерви в централната си банка. Най-големите банки бяха добре капитализирани в сравнение със световните си колеги.

Сега Путин коренно промени курса си, както за да финансира войната, така и за да подкрепи икономиката в условията на западни санкции. Военните разходи нараснаха от 3,6 % от БВП през 2021 г. до приблизително 7,1 %, като се стимулира производството на всичко - от артилерийски снаряди до компютри. Възнагражденията на войниците и обезщетенията при смърт повишиха състоянието на най-бедните семейства. Субсидирани заеми на стойност над 130 млрд. долара позволиха на руснаците да се похарчат за нови апартаменти, допринасяйки за бум в строителството. В резултат на това реалният ръст на БВП нарасна до 3,6 % през миналата година, опровергавайки прогнозите за продължителна рецесия.

И все пак границите на подобно "военно кейнсианство" вече са очевидни. Войната извежда на фронта трудоспособни работници, което доведе нивото на безработица до изключително ниското ниво от 2,9 %, принуждавайки гражданските индустрии да плащат повече за оскъдната работна ръка. За да задържи инфлацията под контрол, централната банка трябваше да повиши основния си лихвен процент до 16%, което допълнително притисна частния сектор. Военните разходи няма да продължат да допринасят за растежа на БВП: Само поддържането им на сегашното ниво ще изисква големи жертви в други важни области като социалните разходи и така необходимата поддръжка на инфраструктурата. Без свързаните с войната стимули икономическите резултати на Русия биха изглеждали много по-малко впечатляващи.

По-лошото за Путин е, че той бързо разрушава защитните механизми, които е изградил, за да предпази икономиката и себе си от неочаквани сътресения. Голяма част от резервите на централната банка са замразени на Запад. Ликвидните активи на Националния фонд за благосъстояние са намалели почти наполовина от началото на войната до около 55 млрд. долара. Правителството има годишен бюджетен дефицит от около 17 млрд. долара, а капацитетът му за вземане на заеми е ограничен, ако единствените достъпни кредитори са местните банки. Същите тези банки са все по-изложени на загуби, тъй като корпоративните кредитополучатели се сблъскват с прекалено високите лихвени проценти.

Разбира се, Западът има свои собствени финансови затруднения. Както в САЩ, така и в Европа правителствата трябва да контролират бюджетните дефицити и нарастващите държавни дългове. Това ще изисква трудни решения, но временните разходи, необходими за подпомагане на Украйна, далеч не са решаващи. Взети заедно, бюджетните ресурси на членовете на НАТО са над 20 пъти по-големи от тези на Русия. Средно членовете на Европейския съюз изразходват около 2% от БВП за отбрана.

Тази война почти сигурно ще завърши с преговори. За Запада целта трябва да бъде да осигури възможно най-сигурната и независима украинска държава - и да възпре други от опити за подобни заграбвания на земя. За тази цел той трябва да се възползва максимално от икономическата уязвимост на Путин, включително чрез затягане на санкциите и въоръжаване на Украйна. При наличието на политическа воля западните държави разполагат с достатъчно ресурси, за да го надвият - предимство, което трябва да използват, за да спрат кръвопролитията възможно най-скоро.

Още анализи четете на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
7
 
5
 
! Отговори
82-ОМБР преди 6 месеца
Му-ха-ха Полския подарак за путин-ремърке с кафява тор,и ърху торта руското знаме. Това е получил руския посланик в Полша. Му-ха-хааа
65
6
 
6
 
! Отговори
Еврононсенс преди 6 месеца
Укрите загубиха и Авдеевка, но иначе все побеждават.
64
9
 
7
 
! Отговори
FUCKGOVERMENT преди 6 месеца
Пак измислени фейкове и пропаганди на ЦРУ!!! Те толкова ги е яд, че Русия и Китай са по-напред с икономика и военни ресурси, че само измишльотини пишат!!!
63
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До АнонименТе навсякъде стачкуват земеделците и в Испания, Белгия, Франция, Полша, Германия и в много други държави. Обаче тук, такива новини, не се пускат. На нашите земеделци им запалиха един трактор и ги заплашиха, за да не протестират!
62
4
 
4
 
! Отговори
Германец преди 6 месеца
Тия с крИтИЧнОтО мИСЛеНе сами си преценят след като изгледат няколко ютюб клипа. Как мислите станаха професори по вирусология, макроикономика, геополитика и военно дело?
61
6
 
4
 
! Отговори
До Муахаха преди 6 месеца
И певеото тавариш, и певеото. Вече два А-50 опукаха майсторски. А да не забравяме и флота, нали? втория верен съюзник на русия след армията. Само дето този втори съюзник малко окуця и в черно море нещо го няма напоследък.
60
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
По голяма глупост не бях чел.
59
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Затова в Германия съкращават хиляди работници и стачкуват земеделците.
58
6
 
8
 
! Отговори
ЮдеюСемитМасоните преди 6 месеца
от Блунбърг, по-добре да напишат статия, защо Всички Бели Мъже в САЩ до 3 часа след Раждането им, още като Бебета ги Обрязват - това поЮдеичване ли е или Сатанински Ритуал?! това е САЩ - една Жалка Територия, в която всичките им Бели мъже са направени Инвалиди още при Раждането им от ЮдеюСемитският Заговор на Ционските Мъдреци!!
57
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До АнонименПарите, които хвърлят американците и европейците в Украйна, не стигаха до Украйна, а до джобовете на малък кръг корумпирани хора и производителите на оръжия!
56
10
 
6
 
! Отговори
СЕВЕРНА КОРЕЯ преди 6 месеца
Е КРЕДИТОР НА РУСИЯ... ПУЕХОДИ ДА СЕ МОЛИ НА КИМ ЧЕН УН ЗА БАРТЕРИ...
55
9
 
10
 
! Отговори
САЩ пося смърт преди 6 месеца
Не вярвайте на Блумберг - блъфират, агресията им струва скъпо
54
12
 
16
 
! Отговори
Муахаха преди 6 месеца
на Путин картите му са - Кинджал, Циркон, Посейдон, Сармат - все Асове, а на НАТО - Жендр, Зелена Сделка, Феминизъм, ДеИндустрализация - все бити карти! Не Знам, кой Блъфира и кой е Загубил Връзка с Реалността, а Аз съм Жо Бай Дэн, а ей го и Митиран Дойде, да Живее Кралицата Момчета!!
53
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Киев е бил столица на Русия, а Украйна е руска територия и винаги е била руска територия векове наред, "държава" Украйна, не е съществувала изобщо някога, а това е руска територия и област, която хора от запада заграбиха с насилие и кръв, а Зеленски е нелегитимен президент. Ще строят, създават, ремонтрират руснаците в следващите двадесет години, след това може и да станат член на ЕС, ако пожелаят и ако им е преминала болката и разочарованието от лъжливия запад. От Украйна, нямаме никаква полза,
52
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
САЩ що пари хвърлиха в Украйна, даже насърчават и Европейския съюз да хвърлят пари на, вятъра и в крайна сметка Украйна ще загуби а с това и те
51
10
 
10
 
! Отговори
Абе не знам дали преди 6 месеца
блъфира, ама знам, че не обикаля света да проси помощи за войната. За разлика от наркомана, който блъфира, че има държава на име Украйна и трябва първо да спечели войната, пък после да възстанови икономиката й. И ние плащаме милиарди за този блъф.
50
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ами ако недай си боже вземат,че блеснат няколко хиляди Слънца,тогава пак ли за блъф ще скимтите?
49
8
 
11
 
! Отговори
Ококорчев преди 6 месеца
На Путев санцкиите не му вредят, както и войната. Поне не и докато не губи. Санкциите и войната вредят на холопите му, но тъй като мнозинството са супер много залюхани, ще се усетят едва когато започнат да няма какво да ядат, а този момент няма да е далече, колкото и на родните тавариши да не им се вярва.
48
7
 
10
 
! Отговори
Блумбърг преди 6 месеца
Е поредния западен пропаганден ***. Всички нормални българи които живеят на запад виждат за какво става въпрос.
47
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И за огромните тайни подземия, /в които са влизали влакови композиции/ в укрия ли блъфира? Където са се правили експерименти с хора от затворите и изчезнали такива? Ще дойде скоро Видов ден. Дано има Нюрнберг 2!