Адът в Харков - ежедневен обстрел, хората нямат време да се скрият

Училищата не работят, защото не са безопасно място
59
Адът в Харков - ежедневен обстрел, хората нямат време да се скрият
Снимка: БГНЕС

Две години след началото на войната красивият украински град Харков изглежда доста ужасно, но все пак животът продължава. Сред всички промени, които бяха направени тук през последните 15 години, има доста разрушения. За съжаление огънят не е спирал. Може би е имало една пауза към септември 2022 г., когато украинската армия успя да освободи Купянск и Волчанск – градовете, от които най-често се обстрелваше Харков с малка артилерия“. Това коментира пред bTV Веселин Кузев - българин, който живее в тежко поразения украински град.

„След като ги отблъснаха тогава, за месец-два имаше затишие. И след това започнаха масираните удари от самата руска територия. От Белгород – най-близкия град, който е в Русия, се стреля най-често с ракетите C-300, което продължава и до днес. Особено от 29 декември е изключително тежко. Може би последните 10 дни е малко по-спокойно – вчера не е имало обстрел на града. Онзи ден две ракети бяха пуснати от Белгород към Харков и паднаха до Околовръстния път“, посочи Кузев.

По думите му повечето хора вече не слизат в бомбоубежища.

"Нямаме време, тъй като ракетите, които летят от Белгород към Харков, го правят за 40 секунди. За това време ние не можем дори да си обуем обувките и да излезем от апартамента. В по-честите случаи първо падат първите ракети в града, а след това включват тревогите. Разстоянието от Белгород до Харков е 70 км, ракетите летят изключително ниско и ПВО отбраната не може да ги прихване. Затова градът тук е под такъв постоянен обстрел и има постоянни разрушения и жертви“, коментира Веселин Кузев.

„Това, което правя е да взема малкото дете и да отидем в банята. Правим го чисто психологически заради правилото за две стени. При ракети C-300 две стени не спасяват, но чакаме времето, в което ни обстрелват, да премине и след това отиваме да заспим“, обясни още той.

„Животът е сложен, няма спокойни дни – особено нощно време, от 22:00 часа до 6:30 – 7:00, живееш доста неприятно. Институциите работят, но когато има въздушна тревога, нищо не работи в града – всички магазини, банки, държавни институции. Училищата не работят, и то не защото половината са разрушени, а защото не са безопасно място. Само тази нощ в Харков имаше три въздушни тревоги, което не се смята и за толкова много“, разказа Кузев.

Той пристига в България четири дни след началото на войната след множество перипетии, но през май 2022 г. се връща отново в Украйна.

„Тук представлявам интересите на българска компания, която продължава да работи. Нямаше как да я затворим и да оставим служителите ѝ на улицата“, сподели Кузев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: УкрайнаХарков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
3
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 месеца
Десет години обстрел на Донецк как го наричате?Платени драскачи,неспособни да видят по-далеч от носовете си.
51
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 50. От Донецк съм.
50
10
 
3
 
! Отговори
49 да не си отДонецк преди 3 месеца
Да не би да си от Донецк.Защото аз от първа ръка знам че всичко е било Алабала тами хората са си живеели и са получавали компенсации и от Русия и от Украйна и въобще не им е пукало.Никой не е стрелял по тях и не ги е взривявал.
49
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Същият АД е и в Донецк вече 10 години.
48
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Големият въпрос е коя ще е следващата Украйна?
47
1
 
8
 
! Отговори
Мнооо слабо... преди 3 месеца
Цветан Камелий изобщо не може да докосне дълбочината на трагичността и драматичните терзания на правилния лиричен герой. Предпочитам абсурдно-фанатичните пасквили на Кукунела Снайпера,поне знам,че се е раздала на макс и честно е заработила хонорарчето си от 100 гривни... Това тук е жалка имитация и отбиване на номера.Слаб 2
46
2
 
12
 
! Отговори
Нане Вуте преди 3 месеца
А нещо за Донецк? Те от 10 години са под обстрел!!
45
3
 
23
 
! Отговори
Дървен Шоп преди 3 месеца
Уркопитеците нали сваляха повече от изстреляните ракети !? Оти натовските спецове нещо ги няма ... БОЙ по урките до последно !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
44
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Помните ли всички тези нацистки паради по цяла Украйна? А помните ли как махнаха всички видеота от тези паради и започнаха да прикриват нацизма там? Нацитата ще плачат пак. Нека не се самозалъгват.
43
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами ако украинската армия не се криеше между жилищните сгради, детските градини и училищата, града щеше да е напълно безопасен.Да се сърдят на Зеленски, че ги използва като жив щит.
42
1
 
8
 
! Отговори
Баба Радка преди 3 месеца
Това е демократично.
41
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Укрофашистите отново са ударили Донецск, има загинали жители, но за това не се пише.
40
2
 
27
 
! Отговори
Кьорчо преди 3 месеца
До 30 АнонименКакво е сринато до земята, бе! На този апартамента видя ли му го? Всичко си стои непокътнато, докато некое украинско ПВО не го шибне. Атакуват се само обекти произвеждащи военна продукция или сбор на военни. Около 60 западни офицери дадоха фира на тяхна сбирка в Харков преди седмица, две. Какво правят там?
39
7
 
29
 
! Отговори
Нацисти преди 3 месеца
Да би мирно седяло не би чудо видяло! Иначе отначало се хвалеха със свастиките и неонацистката идеология! Не ми е жал за укропитеците заслужават си съдбатаСлава Русия Слава на новият началник на Европа другаря Владимир Владимирович!
38
2
 
19
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 3 месеца
Поредния Кузев-Нахлузев!
37
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 34. Нема деца у Донбас. Там се раждат направо възрастни кръвожадни (звездички)
36
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не трябваше да ръчкате руската мечка...
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 35. Така е. Ай ся чекай Коледата кат си нямаш друга работа.
34
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен Няма деца в Домбас....Има кръвожадни ***
33
4
 
26
 
! Отговори
Цецо Кинжала преди 3 месеца
След Маринка идва ред на Харков.Това е ясно укрите вече нямат резерви.Натискът се увеличава а руснаците пращат все повече войски е Украйна.По оперативни данни дан 600 хиляди са руските войници в Украйна.Числото още ще скача и в един момент Бандерия ще рухне.