Директорът на Болшой театър подаде оставка, критикува войната в Украйна

Диригентът Валерий Гергиев, приятел на Путин, е назначен на поста
1 дек 2023 16:02, Елка Василева
18
Директорът на Болшой театър подаде оставка, критикува войната в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Директорът на световноизвестния московски Болшой театър - Владимир Урин, обяви, че подава оставка, след като разкритикува руската война срещу Украйна, предаде ДПА.

"Сбогувам се с вас, тъй като днес е последният ми работен ден в Болшой театър", казва 76-годишният актьор на персонала във видеоклип, който започна да се разпространява в социалните мрежи в четвъртък.

В петък говорителка на театъра потвърди автентичността на видеото пред ДПА, като добави, че скоро ще бъде направено официално изявление. Руските държавни медии не посочиха причина за напускането на Урин.

Малко след това беше съобщено, че диригентът Валерий Гергиев е новият директор на Болшой театър, предаде АФП.  Руският министър-председател "Михаил Мишустин подписа решение за назначаването на Валери Гергиев на поста генерален директор на Болшой театър за срок от пет години", съобщи правителството в "Телеграм".

Владимир Урин беше сред руските културни дейци, които призоваха за прекратяване на сраженията в Украйна в отворено писмо, публикувано миналата година.

Той се ползва с огромен авторитет в руския театрален свят и извън него. Урин пое управлението на Болшой театър през 2013 г. Договорът му беше до 2027 г., припомня ДПА.

Много артисти от Болшой театър прекратиха ангажиментите си с трупата - по собствено желание или по принуда, заради войната и наложените заради нея санкции от Запада.

Диригентът Валерий Гергиев е близък приятел на президента Владимир Путин.

Гергиев, който е на 70 години, изгуби поста си на главен диригент на Мюнхенската филхармония няколко дни след началото на руската инвазия в Украйна, тъй като не се изказа решително срещу войната, отбелязва ДПА. В момента той е диригент на Мариинския театър в Санкт Петербург.
(БТА, Теодора Славянова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
СУПЕРПРОДУКЦИЯ преди 7 месеца
НА БОЛЬШОЙ ТЕАТР: МОМЧЕТО СИ ОТИВА ! по български сценарий !
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Урин подаде оставка не заради Украйна, което можеше да направи и преди година, а по чисто човешки, здравословни причини, както сам обяви, но неясно защо нецитиран в статията. Когато търсим под вола теле, рискуваме волът да ги го опре.
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Владимир Урин обяви, че подава оставка, след като бе уволнен от поста.
13
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не е казал защо напуска (май за да си умре спокойно на тази възраст) обаче *** с техния свръх интелект разбрали, че напуска защото критикувал специалната военна операция на руснаците??? Стига партенки и фейкове, ало Фейк-БГ!
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До пияница мистик 11 Още не се е разминало.
11
0
 
5
 
! Отговори
Съвет преди 7 месеца
Да си сложи решетки на терасите.
10
3
 
7
 
! Отговори
смях преди 7 месеца
Тоя , навални и оня третия са тримата дето са против войната , наречена СВО, според путиня, на руZнаците им е драго децата им да *** и мръзнат по полетата в Украйна.
9
3
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 7 месеца
Добре че само войната е критикувал, та са го уволнили. Ако беше критикувал Пyтлpax Акбap досега вече да е паднал от покрива на Болшой театър :))))
8
2
 
8
 
! Отговори
Няма как преди 7 месеца
човек да се усмихне на подобни действия. Те хората на изкуството са така, малко като ревнива жена - първо действа, после мисли. Необходимо ли е да изреждам имена, но всички заявиха смело "не мога да живея в страна, която воюва със съседите си", след което заминаха за Израел. Колко нелепо изглежда тази постъпка към днешна дата, а?
7
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Последният абзац на новината е най-интересен: Значи новият директор е уволнен от Мюнхенската филхармония, защото е руснак и не се е обърнал срещу своите, и това писателя намира за нормално, но кълне и бълва змии и гущери за старият директор, поставен в същата ситуация, но в Русия ?!Значи за едните може и е нормално, а за другите същото е смъртен грях, щото не са от "нашите"!Наш'та пропаганда вече даже не се замисля какви проcтoтии ръси!
6
0
 
0
 
! Отговори
Калоян преди 7 месеца
Да имаше откъде да си намериш и малко акъл - супер, ама няма как. Ще си живееш без акъл :)
5
12
 
10
 
! Отговори
Какво следва преди 7 месеца
Трябвало е да го настанят този диригент да поживеее в Донецк там където украинската армия обстрелва периодично мирното население с ракети и снаряди. Тогава сигурно щеше да си промени мнението за това дали тази война беше нужна или не.
4
8
 
8
 
! Отговори
Господинов си мълчи преди 7 месеца
Значи досегашният директор на Болшой театър повече от 20 месеца критикува войната в Украйна и си стои директор, докато не напусне по собствено желание, а главният диригент на Мюнхенската филхармония е уволнен от заемания пост по-малко от седмица след започването на военните действия на територията на Украйна, защото не се е включил в хора на критиците на ръководството на Русия. Ами на диригентът това му е работата - той направлява работата на оркестъра и хора, а не обратното.
3
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Диригентът Валерий Гергиев е близък приятел на президента Владимир Путин." Ей, много приятели има тоз Путин. Пък уж бил шпионин, дето живял под прикритие. :) :) :)
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А Морфов щеше да надраска вратата....
1
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
в русия ако кажеш нещо положително за лгбт те пращат да чупиш камьни в сибир, а у нас и на запад ако кажеш нещо отрицателно за лгбт те пращат да чупиш камьни в девня цимент. май не сме толкова различни?