Захарова: Опасни глупаци, неграмотни чиновници в София позорят българския народ

Тя е причината самолетът на Лавров да не прелети над България
30 ное 2023 09:01, Нели Христова
1005
Захарова: Опасни глупаци, неграмотни чиновници в София позорят българския народ
Снимка: БГНЕС

Говорителката на руското МВнР Мария Захарова нарече "опасна глупост" решението на българските власти да откажат на самолета на руския външен министър Сергей Лавров да прелети през въздушното пространство на страната, ако тя самата е на борда.

Още по темата
"Не става въпрос просто за глупост, а за опасната глупост на някакъв интригант във властовите структури на България. Факт е, че правилата за въздушно движение се регулират от Чикагската конвенция за международно гражданско въздухоплаване от 1944 г. Тя предписва територията на държава трябва да се разбира като "сухопътни територии и прилежащите към тях включват териториални води." Въздушното пространство не е включено в термина "територия". В този смисъл незаконните и без това санкции на ЕС не могат да се разширят до прелитащ самолет, на чийто борд се намира лице, на което е забранено да влиза на територията на държавата", написа Захарова в телеграм канала. По думите й за първи път в историята държавните власти забраниха не самолет, а човек в самолета да бъде в небето, тъй като според нота на българското дипломатическо ведомство самолетът на руското МВнР му беше позволено да прелети.

"Мислеха ли българските служители, че подобни мерки могат да бъдат приложени в отговор към хилядите функционери на НАТО, които са в нашите огледални стоп списъци? Мислеха ли по принцип за създаване на опасен световен прецедент? Мисля, че не. Кой даде право неграмотни чиновници в София да опозорят българския народ? ...Ние, между другото, вече сме в Скопие“, добави Захарова.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров пристигна в столицата на Северна Македония Скопие за участие в Съвета на външните министри на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Самолетът е летял през Гърция, като преди това се очакваше маршрутът да минава през България. Както научи ТАСС, българската страна е отказала да пусне самолета на руския външен министър, ако на борда е Захарова.

В нотата на българското външно министерство, с която агенцията разполага, се посочва по-специално: "Дава се разрешение за участие в горепосочената среща в Скопие на министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров и придружаващата го делегация в съответствие с бележката … Разрешението не се отнася за директора на информационния отдел и печата на руското Министерство на външните работи на Мария Захарова, която фигурира в списъка на санкциите, в съответствие с действащото законодателство на ЕС“.

Дължината на маршрута на министерския самолет беше около 4000 км, пътуването продължи повече от пет часа. Самолетът на Лавров прелетя над Турция и Гърция на път за Северна Македония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1005
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Щото Гърция и Турция не са членове на НАТО? Ега си подмазвачите безгръбначни сме.
33
32
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Браво на правителството, с това доказва че не обслужва вече чужди комунистически интереси. На руснак не може да се вярва, току виж почнат да хвърлят бомби от тоя самолет и по нашите деца, все пак са първокласни убийци на деца, жени и цивилни.
32
29
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тази жена е болна от алкохолизъм. Ако не се лекува няма да я бъде.
31
33
 
15
 
! Отговори
. преди 10 месеца
А-а-а-а-а-а-а! Не така, братушки! Не с лошо. Доскоро, когато България беше Съветска колония би бяхме удобни. Сега, когато искаме повече въздух станахме глупaци. Не така, мaмкa ви, мужици!
30
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Както винаги българската власт е най-наведена пред господаря. Така е било по турско, по немско и руско робство. Така е и сега. Излиза, че Турция и Гърция са по-независими държави от нас.
29
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вече и Русия трепери от демократичното евроатлантическо правителство на ДБ/ПП/ДПС и ГЕРБ и не се посмели да прелетят над нас. Уплашили са се, че прелитайки над нашата страна министър Тагарев може да вдигне модерната ни авиация във въздуха и да го накара принудително да кацне за да го арестува. Избрал е да прелети над Турция втората по сила страна в НАТО, но не са член на ЕС и Гърция. Сега вече е ясно на тези в Брюксел, че ние сме единствената страна в ЕС спазваща стриктно всички санкции.
28
26
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
да обясня .. Ние сме в НАТО и ЕС, а те осъждат руската агресия. Има мерки с/у Русия и това, че някои хора я наричат "майка Русия" си е тяхна работа и да си идат там.
27
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В състояние на война, в сърцето на Европа, много години след като всички си научиха урока, но не и пияните монголоидни тояги, то никаква информация и новини не трябва да бъдат изнасяни от там насам, още по-малко какво искала или казала няква грозна руска никаквица. Смърт за росия и рософилите.
26
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
От цялата история едно се вижда - ние сме тотално окупирана държава с колониално управление което служи на чужди интереси без възможност за самостоятелни решения. Малко по-южно от нас е една значително по-свободна държава, която е в състояние да взима самостоятелни решения. Затова и Гърците въпреки кризата си, са значително по-добре от нас.
25
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Интересна теория на Захарова. Значи СССР незаконно е свалил Пауърс и разстрелял корейския боинг
24
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За такива случаи народът казва "От нищо - нещо!" От една дреболия стана скандал. Не ми е ясно кому какво доказаха нашите управляващи като не допуснаха този самолет да лети над България. Дане са очаквали да ни бомбардира?
23
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По постъпките ще ги познаете. Наистина глупави и неграмотни чиновници, но натегачи, които не се и усещат какви ги вършат.
22
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
тая пак се е надрънкала
21
7
 
31
 
! Отговори
Принципно, преди 10 месеца
доста щуротии говорят от Песков и Захарова, но когато са прави - прави са. В тоя случай е така. Не е необходимо да ни го казват от чужбина. Избирателната активност с триста зора стига 35%, което аз лично го тълкувам като "политиците позорят народа и никой не ги ще".
20
8
 
41
 
! Отговори
уви! преди 10 месеца
В едно изречение е описала властимащите ни.
19
1
 
20
 
! Отговори
6666 преди 10 месеца
КЪДЕ СЕ ДЯНА ДЕЛЯН ЧЕ ДА И ОТГОВОРИ ОТ ИМЕТО НА ПРАВИТЕЛСТВОТО
18
8
 
29
 
! Отговори
ЗАКРИВАЙ преди 10 месеца
Гърция не е ли в Европейският бе или аз нещо се лъжа...или просто нямат дълги езици за л.не на д-та.Такава долна с.н се е събрала че България не я чака нищо хубаво.Втората Украйна ще е.Гответе се Фънкстери и *** за пушките.... със у пушка не със И на което сте свикнали досега.Не е като да натискаш копчета на клавишите.....
17
21
 
6
 
! Отговори
Вин преди 10 месеца
"Грамотните" политици от северната бензиностанция за цялата си 300-та годишна история построиха два града, които постоянно изтъкват, аватенките из степите живеят и умират катоскотове! Въпреки 40% от природните залежи на полезни изкопаеми произвеждат под 2% от световната икономика! Да живее България, без руски ***!
16
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе важното е, че някой ще получи потупване по рамото от Посолството. А както винаги маляките се възползваха от ситуацията и се доказаха като трезво мислещи.
15
14
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гърция не се управлява от неграмотни чиновници, затова са пуснали самолета. Ние пак се изложихме.