Лавров избегна България, прелетя над Турция и Гърция на път за Скопие

София беше дала разрешение за самолета на руския външен министър
Обновена: 30 ное 2023 06:20 | 30 ное 2023 06:20, Елка Василева
310
Лавров избегна България, прелетя над Турция и Гърция на път за Скопие
Снимка: архив, БГНЕС

Самолетът с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров е прелетял на път за столицата на Република Северна Македония Скопие над територията на Турция и Гърция, но не над България, както се е предполагало, предаде руската агенция ТАСС. Тя се позовава на данни на специализирания сайт за проследяване на полети FlightAware. Полетът е продължил над пет часа, преди Лавров да пристигне в Скопие за министерската среща на ОССЕ, предава кореспондент на ТАСС.

Още по темата
След искане от страна на Република Северна Македония бе дадено разрешение за прелитане на самолета на руския външен министър Сергей Лавров през българското въздушно пространство, бе съобщило Министерството на външните работи на Република България във връзка с постъпили медийни запитвания.

В изявление на МВнР на България беше казано, че въз основа на постъпило искане от страна на Министерството на външните работи на Република Северна Македония в качеството ѝ на действащ председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за 2023 г. и организатор на 30-ото заседание на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие на 29 ноември - 1 декември 2023 г. за осигуряване на разрешение за прелитане на делегациите за участие в предстоящия Съвет на министрите на ОССЕ Министерство на външните работи на Република България даде разрешение за осъществяване на полет на Специалния летателен отряд "Россия" през въздушното пространство на Република България за изпълнение на полет за транспортиране на делегация за участие в международния форум.

ТАСС предполага, че причината самолетът на Лавров да не премине през българското въздушно пространство е присъствието на говорителя на руското министерство на външните работи Мария Захарова, която е в санкционния списък съгласно действащото право на ЕС.

В изявлението на министерството на външните работи на България изрично се упоменава следното: "Даденото разрешение се предоставя за участие в заседанието на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие на министъра на външните работи на РФ Сергей Лавров и попада под изключенията от прилагането на санкционния режим на ЕС спрямо него. Даденото разрешение не се отнася за членове на делегацията му, които също са санкционирани лица съгласно действащото право на ЕС, което е изрично упоменато в нотата-отговор на българската страна".
(БТА, Иво Тасев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


310
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
8
 
4
 
! Отговори
Смях Голямов преди 9 месеца
В Турция инфлацията бие всички рекорди в последно време. Ама ти да видиш, те били добре. Смях за залата.
76
5
 
5
 
! Отговори
Дядо Соци преди 9 месеца
До Я 62 Българските БТР за Украйна не са раздрънкани , а са чисто нови. Закупени са от комунистите да пазят социализма, но такива опити не са правени. Чете ли че Украйна има нужда от такава техника, да се извозват до бойното поле , а не да ходят със собствени москвичи ? Помощта е навременна.
75
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 89. Тайван е китайски.
74
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Въпроса е защо Гърците са разрешили, друго чудно тук няма! Ако беше Сърбия, Унгария ясно, ама гърчулята се излагат.
73
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Интернет за назионален достъп, и то с безплатно предоставяне на лични компютри, за първи път в света е приложен във Франция. Поинтересувайте се. Американците го правят силно комерсиален и тъпкан с порнография, оттам им идва по-късната печалба и фалитът на френския държавен интернет. Това е истината. Печалбата на САЩ-анците идва поради тяхната безскрупулност, нямат нищо, създадено от техни кадри. НИЩО>
72
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 81. А ти спри да ползваш ел.енергия, щото е от руско ядрено гориво. А и бензина и дизела е руски, колкото и да ни лъжат че не е. Спри да караш кола.
71
4
 
4
 
! Отговори
Doverie преди 9 месеца
Нормално е имат ни доверие колкото на *** с Граната иамйки се в предвид кой е завзел власта.
70
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Естествено... Всеки който види на пътя си крайния резултат от хранителния процес , го заобикаля...
69
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хардуера е китайски но произведен по американски технологии, развивани най-успешно в тайван и холандия. Без тия две държави света ще се върне 20 години назад на секундата.
68
6
 
16
 
! Отговори
и какво постигнаха преди 9 месеца
нашите (не намирам подходяща дума) като не разрешиха полета на делегацията, абсолютно нищо, не разбрахте ли, че без Русия сте едно голямо нищо.
67
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ЗНачи за Гърция не е проблем, че Мария Захарова е на борда, а ние пак се направихме на по-големи католици от папата?
66
5
 
14
 
! Отговори
До 63 преди 9 месеца
Над 250 напълно обезлюдени села и още 300 с до 10 жители, никва икономика, ей на тва му викам оглозгана държава, да не забравим и най бързо намаляваща нация в света.
65
0
 
3
 
! Отговори
до Пропан Бутанов преди 9 месеца
Много рано си се надрусал или още не си изтрезнял от снощната шльокавица.
64
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 81... Да, ама хардуера е чист китайски..
63
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За да мине през България, самолетът трябва да мине през повече вражески страни. Турция, въшреки че е член на НАТО, не подкрепя санкциите на САЩ и ЕС, и бе се счита за вражеска. Докато Румъния, например, е станала плацдарм на америкнци и британци, съвсем, се е оплескала.
62
8
 
4
 
! Отговори
До 73 преди 9 месеца
А ти лато много ги мразиш спри да ползвааш американски софтуер т.е. Интернет. Браузърът ти ако знаеш какво е това ,е американски.
61
9
 
6
 
! Отговори
Пропан Бутанов преди 9 месеца
За едно са прави родните ***. Запада винаги подхожда лицемерно, и в този ред на мисли по може да се разчита на обещанията на путин. Ако запада не беше лицемерен, щеше да въоръжи укрия на време и в достатчъни количества така щото путин вече щеше да е капутинирал, но от друга страна пък не са длъжни с нищо на укрите, тъй като богатството на запада е постигнато с труд и упоритост, а урките са жи бъркали в носа и са се напдреварвали да се крадат.
60
16
 
4
 
! Отговори
Безпартиино сираче . преди 9 месеца
Путин да подписва капитулацията и репарациите , и да се свършва , че ни писна.И друг път да не прави такива ди-во-тии.
59
2
 
18
 
! Отговори
ало ало преди 9 месеца
лавров, минавайте спокойно бе, ние освен прашки, вече друго оръжие нямаме, шпионина тагаренко го изнесе всичкото при неговите украински фашисти!
58
5
 
10
 
! Отговори
аС преди 9 месеца
В заключение: България не е дала разрешение за прелитането на самолета, за разлика от Турция и Гърция....