Украйна ще съди Полша, Словакия и Унгария заради забраните за внос на зърно

Киев е подал съдебни искове в Световната търговска организация
Обновена: 18 сеп 2023 21:31 | 18 сеп 2023 21:20, Анисия Иванова
265
Украйна ще съди Полша, Словакия и Унгария заради забраните за внос на зърно
Снимка: БГНЕС/ EPA

Киев е подал искове в Световната търговска организация (СТО) срещу трите си съседки от ЕС - Полша, Словакия и Унгария - във връзка със забраните им за внос на украинско зърно.

"За нас е изключително важно да докажем, че отделни държави членки не могат да забраняват вноса на украински стоки", заяви в изявление министърът на икономиката на Украйна Юлия Свириденко, цитиран от БГНЕС. "Ето защо ние завеждаме съдебни дела срещу тях."

Още по темата

По-рано днес земеделският министър Кирил Вътев призна, че ако България не е била отменила забраната за внос от Украйна, страната ни е била заплашена с глоби от Европейската комисия (ЕК).

Той отбеляза, че няма как да влияем на ЕК, която вече взела решение за украинското зърно. "Полша избра да не се съобрази с ЕК и да си плати глобите, България си избра да се договори с Украйна“, коментира той.

По думите му има договореност с Украйна за въздържане от внос, докато не се регламентират лицензионните режими, което означава да се определят стоки и количества, от които ще има определен внос.

Засилен ще бъде контролът от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Агенция „Митници, от украинска страна също. Контролът какво излиза от Украйна и какво влиза в България ще бъде в постоянна координация, обеща министърът.

Протест на земеделските производители се проведе в цялата страна днес именно заради отпадането на забраната.

 


265
Още от Русия
Новопридобитата увереност на Северна Корея е опасна, имат над 100 ядрени глави
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
0
 
2
 
! Отговори
анонимен64264 преди 3 дни
все си мислех че няма по нагли от макетата,но вие утепахте рибата,най наглата и гнусна нация това сте вие укрите
209
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
В началото им съчувствах, но вече не мога да ги понасям! Е , няма по-нагло и по-неблагодарно племе от Остап Бендеровците
208
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Аман вече и от Украйна, и от Остап Бендеровците! Вече прекалено много ни струвате, и то в много отношения! Оставете ни на мира! Ако бяхме с разменени роли, вие нямаше да направите АБСОЛЮТНО нищо за нас!
207
1
 
5
 
! Отговори
Зърно преди 3 дни
Полша спира издръжката на украинските бежанци . Подканя ги да се връщат в Украйна .
206
1
 
6
 
! Отговори
тя преди 3 дни
От тази война намразих страшно украинците - нахални ,използвачи , неблагодарници !Русия да ги изтрепе до крак !
205
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
"Храни куче да те лае ?!
204
1
 
6
 
! Отговори
тя преди 3 дни
Казах ли ,че по-големи нахалници няма !
203
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Самозабравиха се тези, наистина много са си повярвали! Вече направо рекетират страните, които им помагат!
202
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
ще определяш ти на чужда държаваи и съюз какво да внася... приключил е есср тотално. Новото ядро ще е в централна Европа
201
2
 
15
 
! Отговори
САТАНА преди 3 дни
Фашистка Украйна нетрябаше да допуска земеделските корпорации,а за САЩ те са национални и демократични,целта им е да фалират местните производители и да ги използват за техни цели.
200
2
 
11
 
! Отговори
777 преди 3 дни
Интереса на народа и държавата преди всичко. Крайно време да спре тази безобразна война и да спрат да я подклаждат а нашите управници да ,се вземат,, в ръце
199
0
 
11
 
! Отговори
Росомаха преди 3 дни
Както във Виетнам се изсипваше *** в изобилие и почвата им се зарази и оттам всичко което отглеждаха- негодно, аналогично сега и тук. УПРАВНИЦИТЕ ще ни направят опитни зайчета
198
10
 
1
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 4 дни
Русофилите наскачаха като жабоци на тая безмислена тема, колкото кликания да има :)
197
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Това са все земеделски държави. Към тях се числят Румъния и България. Всички *** имат огромни хамбари за складиране на 100ци милиони тона най различно зърно. Украинската реколта е още на полето. Та искът на укр всичките тези държави да отворят граници и там на склад да се извози старата реколта. Да "зажитят" Източерата Европа с запеспицирано офосфорено радиоактивно жито размешаро с остатъци от взривени химически бомбюхи
196
0
 
7
 
! Отговори
184, преди 4 дни
тютюнът извлича радиацията. Не съм сигурен за слънчогледа.
195
1
 
12
 
! Отговори
Истина преди 4 дни
ами те тези трите страни са си виновни... да вземат да затворят границите си с Украйна и да ги видим отворените урки откъде какво ще изнасят и получават! много си повярваха нещо, ако не затворят войната до началото на следващата година, ще ядат голямото дърво, не от руснаците, те са си некадърници по рождение, от останалия свят, защото онези от дъгата ще се врътнат и ....
194
0
 
26
 
! Отговори
Георги преди 4 дни
Храни куче, да те лае :). Ей за това ги бият руснаците, защото са неблагодарни
193
0
 
22
 
! Отговори
Списаревски преди 4 дни
БАБХ ще успее да контролира украинския внос точно толкова, колкото Българския военен флот контролира украинските мини по нашето Черноморие!!!
192
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Министърът на земеделието трябва да познава международното търговско право и това на ЕС. Финансовият министър трябва да умее да балансира в икономиката паричните средства. Това правителство няма капацитета да реши настоящите проблеми. Само ГЕРБ може да изведе страната през тази криза.
191
0
 
45
 
! Отговори
един преди 5 дни
Нагли, арогантни и все по нетърпими!!!