Петролните приходи на Русия растат въпреки западните санкции

Износът за Европа е непроменен като България е единственият получател
19 май 2023 21:30, Анисия Иванова
237
Петролните приходи на Русия растат въпреки западните санкции
Снимка: БГНЕС

Средните превози по море за последния месец се повишиха отново в периода до 12 май, както беше през четири от последните пет седмици. Потоците вече са нараснали с 10% от първата седмица на април и достигнаха нов връх за периода, откакто Bloomberg започна да ги проследява подробно в началото на 2022 г.  Това коментира Михаела Кирилова от Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие” с водеща Вероника Денизова.

Министерството на енергетиката на Русия заяви, че съкращенията на добива на петрол в страната почти са достигнали целевото ниво през април. По рано министерството заяви, че свиването е надхвърлило целта през март. Но руските данни показват, че потоците по тръбопроводите са спаднали рязко преди съкращенията да влязат в сила и са били почти непроменени между февруари и март.

Руските товари отново се прехвърлят от по-малките кораби, използвани в пристанищата, към най-големите танкери за суров петрол в Атлантическия океан за по-нататъшни пътувания до Азия. През зимните месеци тези трансфери на товари бяха извършени в сравнително защитените води на Средиземно море, край северния бряг на Мароко. Но наскоро трансферите се преместиха във водите между Канарските и Азорските острови.

Комбинираният обем суров петрол на кораби, насочени към Китай и Индия, плюс по-малки потоци към Турция се повиши, за да достигне рекордните 3,61 милиона барела на ден през последния четириседмичен период. Това е най-високото ниво, откакто Bloomberg започна да проследява подробно потоците в началото на 2022 г.

Тъй като крайните дестинации на товари станаха очевидни, потоците към Китай нараснаха до нови върхове след инвазията и останаха близо до тези нива през февруари и първите седмици на март. Историческите модели предполагат, че повечето от корабите, които в момента са идентифицирани като „неизвестни дестинации в Азия“ и се насочват към Суецкия канал, ще завършат в Индия, докато тези, натоварени край северния бряг на Мароко или в Атлантическия океан, ще се отправят към Китай.

На средна основа за четири седмици общият морски износ в периода до 12 май се е увеличил с 80 000 барела на ден до 3,72 милиона барела на ден, най-високото ниво от началото на 2022 г. По-нестабилните седмични потоци са нараснали с около 120 000 барела на ден спрямо предходната седмица, достигайки 3,76 милиона барела на ден.

Средните четириседмични доставки до азиатските клиенти на Русия се повишиха до 3,41 милиона барела на ден в периода до 12 май. Еквивалентът на 593 000 барела на ден е бил на кораби, показващи дестинации като Порт Саид или Суец в Египет. Тези пътувания обикновено завършват в пристанища в Индия или Китай и се показват в данните като „Неизвестни в Азия“, докато не стане ясна крайната дестинация.

Износът на руски суров петрол по море за европейските страни е непроменен на 83 000 барела на ден до 12 май, като България е единствената дестинация. Тези цифри не включват доставките до Турция.

Пазар, който консумираше повече от 1,5 милиона барела на ден суров петрол за къси разстояния, беше почти напълно загубен, за да бъде заменен от дестинации на дълги разстояния в Азия, които са много по-скъпи и отнемат много време за обслужване.

Повече за износа на руски суров петрол вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не,не може да бъде! 24 година фалират :)
100
3
 
3
 
! Отговори
Гого преди 11 месеца
Разбира се,че расте в йоани,драхми,рубли и прочие. Все големи валути хаххахаха
99
6
 
5
 
! Отговори
Русочервеи преди 11 месеца
До Карапелтеков ОК, найдолният монгоолоид Путин, днес беше забелязан да строи бункер в бункера си.
98
1
 
3
 
! Отговори
Карапелтеков преди 11 месеца
Искам да помоля друзята и антидрузята да запазят добрия тон и да не прибагвят до обиди и цинизми, а да работят само с факти. Ето един примерен факт - най-гомия нацист Зельо вместо да бъде денацифициран днес беше на посещение в Саудитска Арабия, затова *** трябва серизно да се замисли преди да прави неизпълними заявки. Вреди му на имиджа.
97
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Забелязвате ли как се pazмиpисаха руските eкcкpeменти (русофили) в коментарите? Много ги боли от истината...
96
5
 
1
 
! Отговори
Mpъcнa, дoлна cгaн преди 11 месеца
са Русофобите...
95
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
131 не се обаждай от намайкасираздранияпортал... Никой няма интерес към дъртиораздранияпортал
94
8
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 11 месеца
русия е страна с цялата менделеева таблица в земята си!....ние ще измрем като червеи, русия ще я има!
93
2
 
7
 
! Отговори
Лъвчето преди 11 месеца
Друзя разбра се тайната как са свалени двата Ми-8, Су 34 и Су 35 наведнъж и то на 50 км навътре в руска териотирия. След като укрите са забелязали че тези пирати нападат винаги от едно място по един и същ начин, са придвижили една установка пейтриът на 100 км от там. Един залп и бум - 4те наведнъж долу. 11 мамашки и женки сега ще чакат бело жигули. А руските генерали и путин в ступор от патриота. Сега ще съдят разработчкика на кинжала че взе парите, а ракетите му ги щелкат как орешки.
92
4
 
1
 
! Отговори
Русофобското Говно преди 11 месеца
се размаза и разсмърдя ...
91
0
 
9
 
! Отговори
АнтиЗомби преди 11 месеца
До паф Да, да! Слава на православните християни и славяни от Чечения. Кадиров - горд православен бурят.
90
0
 
11
 
! Отговори
АнтиЗомби преди 11 месеца
Растат, растат! Всеки момент всички *** ще забогатеят и до 1 месец ще имат канализация.
89
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И 100 милиона евро да ми предложат, пак не бих живял в пoмийната яма България. Е малко повдигнах категорията на територията... Всички я знаят като клоаката... :)
88
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен Отиди да живееш в ЕС в РСМ.
87
9
 
0
 
! Отговори
АноНимеН преди 11 месеца
ВЕЛИКОТО СВРЪХ СВЕТЛИННО ОРЪЖИЕ КИНЖАЛ КОЛКО ЦЕЛИ ПОРАЗИ В УКРАЙНА :) --- Само великото хамериканско творение - патриот... Даде фира петриот, просто само цената му е недостижима...
86
2
 
6
 
! Отговори
До Покрай Путлер преди 11 месеца
Не всички подкрепят путин, а от тези които го подкрепят малко си дават сметка какво става наистина, защото са с промити мозъци. Може да видиш интервю на пленени чмобики в канала на золкин. Повечето идея си нямат защо са там и са отишли от страх да не ги укаушат и след като са ги излъгали че ще са в тила. Разбира се това не ги оправдава, но повечето са обикновени бачкатори които не са искали да воюват и амбициите на путин не ги вълнуват.
85
6
 
4
 
! Отговори
Само факти преди 11 месеца
Само наивен инфантил може да е очаквал нещо различно. Който има ресурси, може да прави каквото си иска. Който няма си избира урсули да го завлекат по бързо към дъното.
84
8
 
1
 
! Отговори
Край преди 11 месеца
Братчета българчета. Пропагандата ви създава виртуална реалност - Вижте класациите по страни по БВП на човек от населението през паритет на покупателна способност. Ние сме ПО-БЕДНИ от руснаците колкото и да ви се струва невероятно.
83
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Русия не може да победи Украйна и Запада с ресурсите, които има. Това революционно мнение в пряк ефир на телевизионния канал НТВ изрази руският политик и бивш кандидат за депутат в предварителните избори на Единна Русия през 2015 година- Борис Надеждин. След репликата на Надеждин се чу как някой от останалите от участниците му казва да си мери приказките. " И още хиляди други руснаци го твърдят...
82
3
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 11 месеца
ВЕЛИКОТО СВРЪХ СВЕТЛИННО ОРЪЖИЕ КИНЖАЛ КОЛКО ЦЕЛИ ПОРАЗИ В УКРАЙНА :) ПА СЕ УСРАААТЕ ПУТЕНОРАСТЧЕТА СМРЪДЛИВИ- ПУТИНЧИЦИТЕ ВИ МИРИШАТ НА УМРЯЛА ГУГУТКА ТОЕСТ УМРЕЛ КИНЖАЛ;) ХЕМ МИ СЕ СПИ ВЕЧЕ АМА ХЕМ МИ Е КЕФ ДА ВИ ПСУВАМММ ДА ЕЕБА ТИЯ ПУТИНОРАСТИ НЕНАСТНИ ЗА ОБИДИ ;D