Петролните приходи на Русия растат въпреки западните санкции

Износът за Европа е непроменен като България е единственият получател
19 май 2023 21:30, Анисия Иванова
237
Петролните приходи на Русия растат въпреки западните санкции
Снимка: БГНЕС

Средните превози по море за последния месец се повишиха отново в периода до 12 май, както беше през четири от последните пет седмици. Потоците вече са нараснали с 10% от първата седмица на април и достигнаха нов връх за периода, откакто Bloomberg започна да ги проследява подробно в началото на 2022 г.  Това коментира Михаела Кирилова от Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие” с водеща Вероника Денизова.

Министерството на енергетиката на Русия заяви, че съкращенията на добива на петрол в страната почти са достигнали целевото ниво през април. По рано министерството заяви, че свиването е надхвърлило целта през март. Но руските данни показват, че потоците по тръбопроводите са спаднали рязко преди съкращенията да влязат в сила и са били почти непроменени между февруари и март.

Руските товари отново се прехвърлят от по-малките кораби, използвани в пристанищата, към най-големите танкери за суров петрол в Атлантическия океан за по-нататъшни пътувания до Азия. През зимните месеци тези трансфери на товари бяха извършени в сравнително защитените води на Средиземно море, край северния бряг на Мароко. Но наскоро трансферите се преместиха във водите между Канарските и Азорските острови.

Комбинираният обем суров петрол на кораби, насочени към Китай и Индия, плюс по-малки потоци към Турция се повиши, за да достигне рекордните 3,61 милиона барела на ден през последния четириседмичен период. Това е най-високото ниво, откакто Bloomberg започна да проследява подробно потоците в началото на 2022 г.

Тъй като крайните дестинации на товари станаха очевидни, потоците към Китай нараснаха до нови върхове след инвазията и останаха близо до тези нива през февруари и първите седмици на март. Историческите модели предполагат, че повечето от корабите, които в момента са идентифицирани като „неизвестни дестинации в Азия“ и се насочват към Суецкия канал, ще завършат в Индия, докато тези, натоварени край северния бряг на Мароко или в Атлантическия океан, ще се отправят към Китай.

На средна основа за четири седмици общият морски износ в периода до 12 май се е увеличил с 80 000 барела на ден до 3,72 милиона барела на ден, най-високото ниво от началото на 2022 г. По-нестабилните седмични потоци са нараснали с около 120 000 барела на ден спрямо предходната седмица, достигайки 3,76 милиона барела на ден.

Средните четириседмични доставки до азиатските клиенти на Русия се повишиха до 3,41 милиона барела на ден в периода до 12 май. Еквивалентът на 593 000 барела на ден е бил на кораби, показващи дестинации като Порт Саид или Суец в Египет. Тези пътувания обикновено завършват в пристанища в Индия или Китай и се показват в данните като „Неизвестни в Азия“, докато не стане ясна крайната дестинация.

Износът на руски суров петрол по море за европейските страни е непроменен на 83 000 барела на ден до 12 май, като България е единствената дестинация. Тези цифри не включват доставките до Турция.

Пазар, който консумираше повече от 1,5 милиона барела на ден суров петрол за къси разстояния, беше почти напълно загубен, за да бъде заменен от дестинации на дълги разстояния в Азия, които са много по-скъпи и отнемат много време за обслужване.

Повече за износа на руски суров петрол вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И що така нали трябваше да е обратното?
120
5
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 11 месеца
Бездарна статия.Нищо не се разбира.Ученик в гимназията ще направи по-добър анализ.
119
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
изклю4ително неграмотно написана статия
118
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
по руски дани те там е заровено ку4ето а те са бетер роми в най лошия смисал на думата
117
5
 
7
 
! Отговори
др0гаре плоскоземи преди 11 месеца
1 United States Dollar equals80,00 Russian Ruble 19 May, 23:50 UTC......те това е положението, а вие си избирайте.
116
6
 
11
 
! Отговори
ганю е проста путка преди 11 месеца
изключителноПростаИтъпа. Нарича братушки монголоидни НЕчистоплътни индивиди......пфу
115
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Грета, 'що мълчи? Къде е зелената зелка, екологичните хиени защо са подвилли опашки? Колко е еко да се миткат танкери и газовози по морета и океани, колко е зелено да се регазифицира в крайбрежието и колко е "ефективна" санкцията срещу Раша... "Умните" от ЕС защо допуснаха да се купува руски газ и петрол в Европа, по най-абсурдния начин и къде е зелената политика, защо се легализира корупцията и комисионерството в този сектор. И се занемаряват, унищожават тръбите, които спестяват пари и природа
114
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А бабите Ви на село вътрешни тоалетни имат ли. Ама ако не беше СССР, още щяха и кирпичени къщи да живеят. -- А и електричество нямаше да имат, не само на село но и "гоумия" град...
113
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Психаре, а честито ФБР е под ударите на конгреса, защото са лъгали за Руско вмешателство в изборите на САЩ... Както се и очакваше, либералните психопати са участвали в измамата...
112
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Другаре, а честито Рогозин заявява, че ще създаде ЧВК, в интервю с депутат от Думата оплю Пригожин(,, Престъпник с банда затворници"), Шойгу и Герасимов също нищо не ставало от тях, както и от Кадиров. В момента в Расия има 33 ЧВК, даже някой губернатори са с армия.Всички взайнмо се оплюват. Омразата срещу гнилият запад, бившите приятелски страни, се стоварва и върху руснацитв които взаимно ще се издат.Тези ЧВК няма да се бият с Украйна, а по между си, кой да "кара влака" след Путин.
111
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Руските приходи растат след като преоринтираха продажбите на изток, а тук грантаджията се опитва да прокарава опорки за "безценица" . Те ей така растат приходите, с опорки тип гроздето е кисело.
110
5
 
2
 
! Отговори
Да попитам преди 11 месеца
А бабите Ви на село вътрешни тоалетни имат ли. Ама ако не беше СССР, още щяха и кирпичени къщи да живеят. Пък ако вместо комунизъм беше дошъл капитализма, половината щяха и на бостана да живеят, щото и мостове нямаше да има да се крият под тях, както правят голяма част от хамериканците.
109
5
 
6
 
! Отговори
Шизофреници преди 11 месеца
Всичкото зло което се било случило на България след промените било заради Русия. Аре малко по -сериозно, моля Ви гринговци. И както обикновено, няма факти.
108
7
 
7
 
! Отговори
Георги преди 11 месеца
Една над друга две статии "Русия ще фалира", "Приходите на Русия растът" :). Не знам до колко са запознати читателите с народопсихологията на обикновенния Руснак!.. на практика те не могат да фалират, защото са свикнали да живеят с мизерия, която 90% от Европейците не могат да си представят. Руснаците винаги са страдали най-много заради управляващите си, но самата държава няма как да фалира. Те държат 60-70% от природните ресурси.. как ще фалират :) ?!
107
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Най-якото е, че Китай и Индия купуват на половин цена! Рашкостан фалира
106
3
 
5
 
! Отговори
Карпачев преди 11 месеца
В отговор на срещата на Г7, Китай направи среща с други 5 топ икономики в Азия. Ина двете срещи расиюшка не присъстваше. Страна от 3тия свят какво да прави между големите?
105
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бг още се държи на руски нефт. Но догодина ес спира и за бг и ще трябва да внася скъп арапски но през босфора няма начин и остава само Гърция а там е двойно по-скъп и нова хиперинфлация.
104
1
 
1
 
! Отговори
Тираджията Z преди 11 месеца
И мойте ще нарастнат тая вечер.Приготвил съм 2 туби.После като спра ще ги напълня с топла нафта.
103
6
 
3
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 11 месеца
Юанът не е световна валута. Не защото няма потенциал, а защото китайците не позволяват разплащане в юаини между трети страни. Ако имате юани може да търгувате само с Китай. Доларът си остава универсалното разплащателно средство и така ще бъде за дълги години наред.
102
3
 
2
 
! Отговори
Мдааа преди 11 месеца
Аз като ви казвам че това във Украйна е цирк тука разни хора развиват тези!