Ще посегне ли Путин към ядрените оръжия и какъв ще е отговорът на САЩ?

Вашингтон възприема сериозно отправените от него предупреждения
5 окт 2022 22:10, Елка Василева
356
Ще посегне ли Путин към ядрените оръжия и какъв ще е отговорът на САЩ?
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът Владимир Путин, който управлява най-голямата ядрена сила на света, неведнъж отправи предупреждения към Запада, че атака срещу Русия ще доведе до ядрен отговор.

Ще използва ли Путин ядрени оръжия, с колко такива оръжия разполага той и какъв би бил отговорът на Съединените щати и на предвожданата от САЩ НАТО?

Ще използва ли Путин ядрени оръжия?

Много зависи от това как Путин възприема заплахата за руската държава и за собственото си управление.

Още по темата
Путин представя войната в Украйна като екзистенциална битка между Русия и Запада, който според него иска да унищожи Русия и да заграби огромните ѝ природни ресурси.

Путин предупреди Запада, че не блъфира, когато казва, че е готов да използва ядрени оръжия, за да защити Русия. Някои анализатори казват, че Путин блъфира, но Вашингтон възприема сериозно думите му.

Като обяви 18 процента от територията на Украйна за своя територия, Русия може да отправя сега още по-големи ядрени заплахи, тъй като Путин може да заяви, че атаките срещу тези територии са атака срещу самата Русия.

Ядрената доктрина на Русия допуска употребата на ядрено оръжие, ако "срещу Руската федерация е била упражнена агресия с конвенционални оръжия, която застрашава самото ѝ съществуване".

Много руснаци живеят в украинските територии, които Путин обяви за руски, а нарушаването на следвоенното табу за използването на ядрени оръжия няма обезателно да промени тактическата ситуация на бойното поле.

"Сега той блъфира. Какво обаче ще се случи след седмица или месец е трудно да се каже - когато той разбере, че войната е загубена", казва Юрий Фьодоров, военен анализатор, базиран в Прага.

"Трябва да възприемаме много сериозно неговите заплахи, като вземем предвид залога", заяви по телевизия Си Би Ес директорът на ЦРУ Уилям Бърнс.

В същото време обаче Бърнс каза, че американското разузнаване не разполага с "реални сведения", че Путин се готви непосредствено да използва тактически ядрени оръжия.

Какви ядрени оръжия може да бъдат използвани?

Нито един представител на руските власти не призовава за употребата на стратегически ядрени оръжия, които са създадени, за да унищожават цели градове в САЩ, Русия, Европа и Азия.

Рамзан Кадиров, президентът на Чеченската република, която е част от Русия, заяви, че Москва следва да обмисли използването на тактически ядрени оръжия с малка мощност в Украйна.

Тактическите ядрени оръжия са ядрени оръжия, които могат да се използват на бойното поле по "тактически" съображения и които са много по-малко мощни от големите бомби, които са необходими за унищожението на градове като Москва, Вашингтон и Лондон.

Подобни оръжия могат да бъдат пускани от самолети, да бъдат изстрелвани с ракети от земята, от кораби и подводници или да бъдат детонирани от наземни сили.

Въпреки че Русия разполага с ядрени сили, които са обучени да се сражават при подобни апокалиптични условия, не е ясно как ще се справи при такива условия армията ѝ от редовни войници, наемници, мобилизирани запасняци и местни милиции.

Какво биха направили Съединените щати?

В качеството си на доминираща световна суперсила Съединените щати ще трябва да решават какъв да бъде отговорът, ако Русия евентуално прибегне до ядрен удар. Русия и САЩ контролират 90 процента от ядрените бойни глави в света. Техните арсенали са създадени по времето на Студената война, а съвременна Русия получи тези оръжия като наследство от Съветския съюз.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще трябва да избира между невоенен отговор, ядрен удар, който би довел до ескалация, и конвенционална атака, която би довела до директна война на Вашингтон с Москва.

Джейк Съливан, съветник на американския президент по въпросите на националната сигурност, заяви, че Вашингтон е предупредил Москва, че евентуалното прибягване до ядрени оръжия би имало "катастрофални последици".

Пенсионираният генерал и бивш ръководител на ЦРУ Дейвид Петреъс заяви, че ако Москва използва ядрени оръжия, то тогава САЩ и съюзниците им от НАТО ще унищожат руските войници и въоръжение в Украйна, и ще потопят целия Черноморски флот на Русия.

Путин напомни на Вашингтон, че досега само САЩ са използвали ядрени оръжия по време на сражения - при атаките през 1945 г. срещу японските градове Хирошима и Нагасаки.

Кой има най-много ядрени оръжия?

Русия има най-много ядрени бойни глави: тя разполага с 5977, а Съединените щати - с 5428, по данни на Федерацията на американските учени.

Тук се включват както бойните глави, които са на разположение на въоръжените сили, така и тези, които са образно казано "в пенсия". Въпреки това Москва и Вашингтон разполагат с достатъчно бойни глави, за да така да се каже унищожат света многократно.

Русия разполага с 1458 стратегически бойни глави, които са готови за изстрелване, а САЩ - с 1389, става ясно от най-скорошните данни, направени публично достояние. Тези бойни глави са поставени на междуконтинентални балистични ракети, на балистични ракети на подводници и на стратегически бомбардировачи.

Що се отнася до тактическите ядрени оръжия, Русия има 10 пъти повече от САЩ. Около половината от 200-те тактически ядрени оръжия на САЩ са разположени в бази в Европа.

Тактическите ядрени оръжия на САЩ варират от такива с мощност от 0,3 до 170 килотона (за справка: ядрената бомба, пусната над Хирошима, е била еквивалентна по мощност на около 15 килотона динамит).

(БТА)  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


356
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
6
 
9
 
! Отговори
Jas преди 1 година
Както неотдавна каза Гари Каспаров, Путин неумее да играе шах, но е изключително добър в покера и блъфирането със слаби карти. Каспаров още преди 20 г. е казал, че с идването на власт от Путин, е започнала промяната на Русия във фашистки режим. А Каспаров не е кой да е, един от най-големите мозъци на планетата, 1985-2000 непобедим шампион в шахмата и с до днешния ден непреодолян рекорд от 255 дена като най-добре оценен шахмстист.Според него до април 2023 г. Путин ще загуби войната.
152
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ако се ползва ядрено оръжие няма да е в украйна , все едно да се прострелят в крака ,а ще е на правилното място при наглосаксонците
151
3
 
3
 
! Отговори
Да бе преди 1 година
До Арим Рома-----За 8 месеца война в Украйна ти нищо не си разбрал. Не гледай толкова телевизия и други медии а мисли мисли човеко и може и да проумееш какво се случва.
150
1
 
6
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
Сравнението е по информация от неруската дойче веле.Фукушима е изхвърлила два и половина пъти радоиактивен газ ксенон 133 от Чернобил при катастрофата от март 2011.При това са били изхвърлени в атмосферата още преди вълните цунами да достигнат сушата.Ксенон 133 и криптон 85(не е комикса за Супермен) причиняват лъчевата болест.
149
6
 
12
 
! Отговори
Питали радио Ереван преди 1 година
- Какв върви войната на Русия срещу САЩ в Украйна? - Руснаците загубиха 2000 танка и 60 000 войници. - А САЩ ? - САЩ още не са се включили във войната.
148
5
 
5
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
Ха,ха.Русия имала била много цели,а НАТО само една.Русия също има една главна цел при и нейното име е,нейното име е,нейното име е САЩ.Другите глупости за замърсуването от Чернобил няма да ги коментирам.Между другото Чернобил е до границите с Полша и Беларус и си е украински,а не руски,а замърсяването от Фукушима няма как да е било по-малко,а атомни бомби е използвала единствено САЩ върху хора,за да не им сложи ръка СССР върху тези хора,след унищожението на последната японска армия в Манджурия.
147
2
 
5
 
! Отговори
Арим Рома преди 1 година
Ще посегне,Ще посегне!!! Иначе със Парашата е свърщено.Но дори да не посегне,руският народ хубави дни няма да има пак.Изходът е както казват руснаците наши братя,е да се спре воойната на всяка цена.Цената е без значение.най важното в момента във Русия е Мирът със съседните им държави,иначе благородният руски народ няма как да спи спокойно когато кремълската шайка напада суседни държави и братски народи.
146
2
 
5
 
! Отговори
Хе Хееее преди 1 година
До A ДАЛИТо и ракетите им като танковете. Ръждиви и за нищо не стават.
145
2
 
6
 
! Отговори
A ДАЛИ преди 1 година
Руските ракети са изправни? Все пак са на по 40-50г. Да не ударят Москва вместо Вашингтон :D :D :D
144
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия има много цели, а НАТО- само една. Това запомнете. Русия става пустиня за 2 часа, но планета повече няма да има- край с човечеството. Русия вече се е изявявала на ядрения фронт- замърсяването от Чернобил е равно на около 10 000 ядрени бомби като тези от Нагазаки и Хирошима и около 9000 по-силно от това, което се случи във Фукушима. Та жалка Русия има опит. Изтрови половин Европа, изтрови българските деца и им проми мозъците да й вярват.
143
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ само това чакат Русия да посегне към ядрените оръжия за да ликвидират веднъж за винаги.
142
2
 
4
 
! Отговори
Пентагона преди 1 година
Атома ми е по-голям от атома ти...
141
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еднорозите много нервни от сутринта:)
140
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако посегне - Китай и Индия от неутрални - ще са срещу него ,т.ч. едва ли - само гаргите плаши . Това разбира се е при положение че говорим за рационално мислещ човек ,дали Путин е такъв вече не е мн ясно , нс т.нар. тактически ядрен удар няма да постигне кой знае какво .САЩ вече казаха ,че ако го направи ще изтрият руските военни от Украйна (Крим включително)
139
2
 
8
 
! Отговори
Не преди 1 година
разбирам защо някои примитивни същества тук се радват. На какво? Ако обстановката ескалира до ОМП на нас няма да ни се размине. Това, че някои от власт имащите ще оцелеят в бункерите си мен не ме топли.
138
4
 
14
 
! Отговори
Експерт преди 1 година
Първо дж уджето е много страхливо да ги използва защото трепери от пр ъдливата мумия и второ арсенала му е много влажен сиреч кьорфишек вместо да гръмне ще направи само едно фъсссс като безобидна пръ. ня .
137
2
 
7
 
! Отговори
До oтСиднейаАвстрали преди 1 година
Преди около година имаше заглавие, "ще има ли война в Украйна", е отговора не е НЕ.
136
14
 
17
 
! Отговори
Бате Чико преди 1 година
Това ще е краят на недоразумението държава на име Русия.
135
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз ще ти ви кажа какво ще стане ако Путин използва ядрено оръжие..ще стане едно голямо НИЩО,ЕС и САЩ ще почнат с декларации осъждащи постъпката и ще въведат нови санкции...някой спомня ли си какво стана след като САЩ използвах ядрени бомби в Югославия,НИЩО,хората още *** от рак ...
134
11
 
8
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
Ами като ръчкаш с пръчка мечка,в някой момент и тя може да те перне една ***.