Въпросът вече бил не дали Украйна ще удържи, а кога ще освободи териториите си

Русия или се изтегля организирано, или бяга
782
Въпросът вече бил не дали Украйна ще удържи, а кога ще освободи териториите си
Снимка: БГНЕС

Вече не е въпросът дали Украйна ще удържи. Абсолютно ясно е, че тя ще удържи! Въпросът е кога ще успее да освободи окупираните ѝ територии. ... През шестте месеца на войната основно фокусът беше къде Русия атакува, къде Украйна удържа и как, след като вече не може да удържи дадени позиции, се изтегля и заема нови отбранителни позиции. През последните 10 дни това се смени изцяло, вече говорим за това дали Русия успява да удържи определени позиции и дали се изтегля организирано, или бяга панически от позициите, които е заемала".
Това каза пред БНР военният експерт проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната.

Още по темата

По думите му Украйна дава допълнителни доводи на всички страни, които я подкрепят, че използва помощта по най-рационалния начин и няма да отстъпи, а ще възстанови своята независимост и териториална цялост.

"Може би сме свидетели на много умела, маскировъчна - по руските термини, кампания. Месеци наред се говореше за подготовката на контранастъпление на юг - към Херсон и Херсонска област. ... Големият удар обаче беше нанесен на изток - Балаклея, Купянск, Изюм. Има вече информация, че украинските сили наближават Лисичанск - там беше единствената голяма руска победа в последните 4-5 месеца", посочи той.

Според проф. Тагарев политическите сили, които стоят и зад служебното правителство, са на позицията да не се оказва военна помощ за Украйна и да не се противодейства на интересите на Русия.
"Газът е оръжие. Доставката на енергийни ресурси от Русия е оръжие и винаги е било разглеждано така. Това стана абсолютно ясно на всеки. ... Да, ще си сложим един пуловер вкъщи, но ще спасим човешки животи. Постоянното фокусиране върху социалния аспект и то от хора, които са военни, защото управляващите у нас сега - президент, премиер, министър на отбраната - всички са военни и се разсейват по въпроса, че газът е оръжие. Руското влияние в енергетиката ни и в икономиката ни е оръжие. Всички се опитват да скрият руското влияние върху България", каза той.

Проф. Тагарев посочи, че на Запад се разбира много добре, че икономиката на Шрьодер и Путин води до зависимост.
"Американското разузнаване е имало много убедителна информация за руското нападение в Украйна още през октомври 2021 г. Започнали са да споделят тази разузнавателна информация с всички основни съюзници. Може би това забави пускането на "Северен поток - 2". На Путин не му издържаха нервите и тръгна в Украйна, без да е готов. Сега самият той спира газа по "Северен поток – 1", твърди той.

В контекста на годишнината от терористичните атаки на 11 септември в САЩ, военният експерт коментира, че атаките срещу Пентагона и Световния търговски център са променили възприятието и вниманието на САЩ и на много други е било насочено към терористичната заплаха и "може би това е помогнало на Путин да укрепи своите позиции в Русия и да се опита да възстанови нейното имперско величие".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


782
Още по темата: Русиявойната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали Украйна побеждаваше как изведнъж се оказа че въпроса преди бил дали ще удържи? Смешна пропаганда.
27
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 10. Знаеш ли що е това "диктатор, приятелю? Или просто си чул тази дума и ти е направила впечатление?
26
13
 
24
 
! Отговори
Да видим,.... преди 2 години
....да видим......руснаците показаха, че никак не се шегуват и целите им в Украйна не са само локални, техните стратези отлично знаят, че воюват с НАТО. Което променя играта напълно - украинците са просто пушечно месо за изтребление, основният враг са САЩ, а ЕС подлежи на вразумяващо опитомяване. За да се изпълнят целите, на Путин му е нужна една хубава зима. После ще видим кой кого!
25
13
 
10
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
Видяхме я армията на Русия, но видяхме и с какви оръжия борави Украйна. В задачата се пита, къде са оръжията на рашистите, защо бягат организирано и дали наистина проф. Тодор Тагарев е вещо лице или в Пентагона и НАТО има по-вещи от него и по-виждащи. Останалото е празна демагогия.
24
13
 
23
 
! Отговори
R.A.T.M преди 2 години
Чичо Тагарев, знае ли защо като са знаели още октомври за руската атака, Зеленски не е предупредил народа си ? Аз знам 8 г украинските сили се обучават от натовски инструктори и това не са военни методи, а терористични да се криеш в болница, училище, жилищен блок. Нищо няма да си върнат ВСУ ще ги изпарят само да се концентрират и да няма цивилни наблизо. Тактическо отстъпление с цел пълното унищожение на кафявата чума.
23
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много им се ще на натовски генерали да плямпат глупости. А подкупните медии само това чакат ,да подхванат поредната доза измама на Нато идеолозите. Войната е стратегия и не е завършила. И смятам ,че няма как украините да изгонят руснаците ,пак ще ги заобиколят и "налазат" от всички страни. Укр. нямат шанса за нападение към Русия,единствено за отбрана в тяхната територия-напред и после пак назад...изкуствено заради помоща от нато напредват ,не задълго !
22
25
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна ще падне бавно и безславно.
21
11
 
22
 
! Отговори
Тагарев и истина??? преди 2 години
Тагаревия си го познаваме още от време оно. Винаги е гледал от къде духа вятъра. Сега е на хранилка от Козяк, утре при друг. Колкото до великите укри - не знаех, че са черни и американоговорящи. Цялото нато се е стегнало да громи русия но си мисля, че ще гризне дървото. Руснаците не са почнали да воюват още, мечока не се е събудил.
20
17
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я по спокойно тука фенчетата на Зеленски.Месеци милиярди долари за Украйна,оръжия и боеприпаси и контраофанзива която за 11 дена превзе само един град.И не го е превзела ами руснаците се изтеглиха ама украинците не са сигурни и не влизат в Изюм още.Страх лозе пази.
19
16
 
16
 
! Отговори
ХАХАХА преди 2 години
Така си пишат хората за здраве. Армията на Русия е един милион.
18
12
 
19
 
! Отговори
Край преди 2 години
Защо и е на Украйна територии населини с руснаци. Русия няма как да ги стави във властта на Азовци - ще има голяма и дълга кръвопролитна война.От това са доволни само САЩ.
17
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали, според г-н професора, можем да бъдем напълно независими от когото и да било? В това ли иска да ни убеди? Нека си изяде, тогава, дипломата. Такива държави няма. Или трябва да сме независими именно от Русия? Пак няма да стане. Газ може да намерят. Но откъде ще вземат, например, паладий? Без него автомобилостроенето спира.
16
8
 
17
 
! Отговори
А бе... преди 2 години
щом домо-недораслият магарев казва, значи е "истина"
15
12
 
12
 
! Отговори
ЯСНО Е! преди 2 години
Когато влезе в РФ, където й е мястото.
14
12
 
22
 
! Отговори
Въпросът е преди 2 години
Защо САЩ ще източат Европа. А иначе Украйна е само поводът.
13
34
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия станаха за смях...
12
30
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Войната в украйна вече приключва,очакваме кога руснаците ще обесят джуджака.
11
29
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
освобождението на България е дошло от украинските земи и сега ще дойде от там, всички маски в политиката ни паднаха
10
39
 
26
 
! Отговори
Полковник преди 2 години
Скоро ще има клещи тип Сталинград при Изюм.Така се изтегляха много бързо и при Сталинград руснаците.Очаквам до дни контраатака и затваряне на чувала там.Тръгнат ли бързо да се изнасят руснаци без бой отнякъде очаквайте изненада.
9
19
 
17
 
! Отговори
МАКЕ преди 2 години
Отговора е ясен....никога