Най-голямото изтичане на мозъци от Русия от 1917 г. насам

„Всички ние загубихме животите си, бих го нарекъл морална емиграция“
8 апр 2022 07:03, Елка Василева
213
Най-голямото изтичане на мозъци от Русия от 1917 г. насам
Снимка: архив, БГНЕС

Вече е ясно: в седмиците от началото на войната Русия преживява най-голямото изтичане на мозъци от Октомврийската революция насам - интелектуалците масово бягат от страната, пише Дойче веле.

В нощта срещу 4 март руският разследващ журналист Андрей Лошак така и не успява да заспи - както всъщност всяка нощ от началото на руската инвазия в Украйна. Проверявайки каналите, които следи в Телеграм, сред многобройните съобщения за продължаващите зверства той открива и информация, че скоро в Русия може да бъде въведено военно положение, което ще направи напускането на страната невъзможно. Така решението, което е обмислял седмици наред, окончателно се избистря - трябва да напусне Русия, при това веднага. Още на същия ден Лошак се качва на самолет за Тбилиси.

"Съвестта не ни позволява да бъдем част от тази тълпа"

Там са вече и колегите му от независимото радио "Ехото на Москва" и от опозиционната телевизия "Дожд", които бяха блокирани в Русия. "Озовах се сред колеги. Човек има усещането, че цялата гилдия е емигрирала", казва журналистът.

Още по темата
Точни числа няма, но вече е ясно - в седмиците от началото на войната Русия преживява най-голямото бягство на хора от Октомврийската революция насам. Предполага се, че няколкостотин хиляди души вече са напуснали страната, а според някои източници емигриралите са дори повече от милион.

Почти невъзможно е да се установи точният им брой, тъй като най-популярните дестинации за бягащите са Грузия и Армения, където от руснаците не се изисква виза за влизане в страната. А и съвсем малък брой от емигриралите обявяват публично, че напускат Русия.

"Това е най-голямото изтичане на мозъци в новата история", казва Андрей Лошак. Учени, IT специалисти, журналисти, блогъри, режисьори, писатели, модни дизайнери, архитекти, хора от сферата на културата - всички те обръщат гръб на родината си, след като тя се изправи срещу целия свят.

Звездата Алла Пугачова например вече гради нов живот в Израел - заедно със съпруга си Максим Галкин, който е известен телевизионен водещ. Там е и Иван Ургант, който също е популярен водещ. Актрисата Рената Литвинова и певицата Земфира са в Париж, където е бил забелязан и режисьорът Кирил Серебренников. Писателката Людмила Улицка дава интервюта от апартамента си в Берлин, прима балерината на Болшой театър Олга Смирнова си намери нова работа в Амстердам, а YouTube влогърът Юрий Дуд се премести в Истанбул.

Но Русия напускат не само популярни личности със съответните финансови възможности. Повечето бягащи са културни дейци от средната класа, които правят голяма крачка напред в неизвестното само с един куфар и малко пари в брой. "Никой от нас не напуска, защото търси по-добър живот навън", казва Андрей Лошак. "Всички ние загубихме животите си. Бих го нарекъл морална емиграция. Съвестта просто не ни позволява да се превърнем в част от тълпата, която крещи "Зиг Хайл"."

Според независимия център "Левада" проевропейски настроените руснаци, които осъждат войната в Украйна, са поне 20% от населението на Русия. Само малко от тях обаче могат да си позволят да напуснат страната.

"Да напуснеш Русия сега не е нито смела постъпка, нито единствената морално приемлива позиция", казва известната литературна критичка Галина Юзефович, която е заминала със семейството си за Турция. "Това е просто привилегия", добавя тя. Според Юзефович тези, които напускат Русия, не са най-добрите от всички, а просто "онези, които могат да си го позволят".

"Всичко загуби смисъл, мисията на живота ми се провали"

"Руската култура, която познавахме, престана да съществува на 24 февруари", заявява на свой ред Антон Долин, известен руски кинокритик, публицист и общественик. Долин никога не е искал да напусне Русия, но само седмица след началото на войната той бяга от страната и заедно със семейството си заминава за Латвия. "Гледам на бягството си като на лично поражение. Всичко, което съм правил три десетилетия, цялото ми противопоставяне на властимащите - сега всичко загуби смисъл. Мисията на живота ми - да поставя Русия на картата като европейска държава - сякаш се провали."

Въпреки всичко Долин се надява, че "тежката болест на Русия е лечима". И че един ден той ще може да се върне в родината си. Поне в краткосрочен план обаче завръщането изглежда невъзможно: руският президент Владимир Путин определи напусналите страната като "предатели на нацията" и ги обяви за врагове на държавата.

"Много добре знам, че не съм предателка", казва известната руска актриса Чулпан Хаматова, която още в първите дни на войната заминава с трите си дъщери за Латвия. Всичко, което иска, е "този мрак да го няма", войната да спре. Но кой е в състояние да спре тази жестока война? "Владимир Владимирович Путин. Президентът на Руската федерация", казва актрисата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
2
 
1
 
! Отговори
До Претоплено зеле преди 2 години
Гражданските летища в южна Русия са затворени първонаално до 2ри март, след което срока бива удължен до 8ми март.. Днес е 8ми април, а още са затворени.
144
0
 
3
 
! Отговори
До 158 преди 2 години
Ми де да знам от де да те подхвана! Не за друго ми е виждам, че нищо не знаеш! Та сега малко от малко! В САЩ и Канада още от 1870г. или малко по-късно има нещо наречено регистър на пристигащите! Не е точно така ама ти и толкоз не знаеш, та там са записвали всички или почти всички емигранти! Име, години, народност болести даже и т.н.! Та сигурно от там може да се направят некои изводи кои и от де идва! В англия и франция подобни регистри има от преди америката! Та от там знаят разни работи!!
143
1
 
5
 
! Отговори
FFF преди 2 години
На Путин мозъци не му трябват. Технологиите от СССР могат да се поддържат още 50 години, а за тях са нужни полуинтелигентни мужици.
142
6
 
2
 
! Отговори
Претоплено зеле преди 2 години
Дойче зеле: "В нощта срещу 4 март (...) скоро в Русия може да бъде въведено военно положение, което ще направи напускането на страната невъзможно." Днес, ако някой не е разбрал, сме 8-ми април и все още няма въведена такава забрана за напускане на страната.
141
8
 
4
 
! Отговори
noFreeman преди 2 години
направо изтекоха, както едно време нашите изтекоха и какво стана с тях - НИЩО... европа и на сант не се е помръднала в развитието си... иначе се печатат пари и заробват икономики... но скоро идва нейния упадък!
140
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПРОПАГАНДА на МАКС. И как опредлиха през 1917 че е имало изтичане на мозъци? А при Урките как е, там изтичане няма само дето в Европа и САЩ е пълно с млади избягали от мизерията в Украйна. Там изтичане няма и медийте затвярят очи. СМЯХ
139
7
 
10
 
! Отговори
??? преди 2 години
Както не веднъж съм казвал никой на запад не ще да живее и не бяга в северна корея или русия! Всичките бягат към деградралия окаващ затриващ се запад! Е що така бе другарки и другари! Що така!? Ко стана нали ако питаме вас и северна корея и русия са рая на земята! от пиле мляко птички и пчелички! Е що бегате към гнилия окаващ запад!!??? Ей това не разбирам аз! Па даже и васалите на оправниците в русия и те на запад живеят! Па даже и децата на оправниците в русия на запад живеят! Що така бре!!??
138
4
 
6
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Тъмни години предстоят на Русия. Десетилетия... Жалко :(
137
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 116--- Бита определя съзнанието, не го забравяй ... Но и обратното е валидно ... Стига сте се оплаквали . Мързелите нямат оправдание
136
10
 
3
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
До немец. Именно за това говоря. Според прогнозите на редица видни световни икономисти и финансисти от онова време, към 1950 г. Русия е щяла да бъде икономическа и финансова сила 1 в света. Поради това богоборческият Запад предприема действия за дестабилизация на Русия, както финансира и организира болшевишката революция, избивайки около 66 млн. руснаци. Впоследствие и самият Хитлер е бил финансиран от евреи от Запада, за да унищожи СССР, но уви. Т. е. всяко зло по света е дело на Запада.
135
6
 
4
 
! Отговори
Пепи преди 2 години
колкото българските мозъци в чужбина - миячи чистачи общи работници ... който има акъл и родители си остана в България . Сега си взима хубава заплата и си има жилище .
134
2
 
11
 
! Отговори
ПЕШЕВ преди 2 години
До Путинофил --- Хахахахахах разсмя ме наистина ... Рашистите един тостер не са направили ... Дори технологията за изпомпване на петрол имат от "лошият" запад :)))
133
1
 
3
 
! Отговори
Тошо преди 2 години
Имам чувсвото че когато човек усети че всичко му е позволено и сам сисъздава капани.Само че този капан е сложен при достамъгливо време, така че последствията му ще са по-големи от очакваното.Човек трябва да намери сили в себе си и .....да се въре назад, иначе ще се удари в бетонна стена.Тук на всеки 100 убити и от двете страни , може да има 100 000 загинали от глад в Африка тази година ! За тях кой ще носи отговорност, .....просто питам, имам това право, господа руснаци ?!?!?!?
132
0
 
2
 
! Отговори
ПЕШЕВ преди 2 години
До Програмист --- МАй не резбираш много, много ... Мислиш, че 200 програмиста са малко за поддръжка само на един сайт :))) Българска компании които имат 250 човека с администрацията движат 10ки проекти като АлиБаба :))) Сам прецени дали това което пишеш е смислено :))
131
0
 
3
 
! Отговори
български гражданин преди 2 години
До Програмист обаче в Китай и Алибаба се работи 9-9-6 т.е. от 9 сутринта до 9 вечерта 6 дена в седмицата... И на тях вече не им се работи така и ще трябва да назначат повече хора.. Защото баламите намаляват прогресивно, всеки иска да ползва а не да бачка като изоглавен
130
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Evropa, otrudenite hora sa CHEST za vseki narod. No te sa nishto bez elita. Za sasalenie....
129
0
 
3
 
! Отговори
немец преди 2 години
До ОбективенПрез 2018 се разсекретиха федерални архиви - има го черно на бяло, по лична заповед на Вилхелм Втори са дадени на Ленин (тогава бежанец в Германия) 100000 златни райхсмарки и брониран влак пълен с оръжие - да отиде и да дестабилизира царска Русия (противник на Германия в Първата Световна) - класически ход във всяка война...
128
6
 
2
 
! Отговори
Европа преди 2 години
Достатъчно умни хора зи имат. Бяга т. н. Хай лайф които са натрупали пари и ги е страх, че ще ги загубят. Плъховете........ Отрудените хора като навсякъде по света остават....
127
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Въпрос Защото статията е за руските мозъци. Поне заглавието да беше прочел, илитерат!
126
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За последните 20 г. Русия има трима Нобелови лауреати в науката. И тримата отдавна са я напуснали и живеят в "деградиралия Запад".