Захарова: Не целим сваляне на украинското правителство

Обясни и защо са превзети Чернобил и АЕЦ в Запорожие
343
Захарова: Не целим сваляне на украинското правителство
Снимка: БГНЕС

Захарова: Русия няма намерение да сваля украинското правителство

Русия заяви, че преговорите с официалните лица от Киев за разрешаване на конфликта в Украйна бележат напредък и подчерта, че войските на Москва не работят за сваляне на украинското правителство, съобщава АФП.

"Постигнат е известен напредък", заяви говорителката на външното министерство Мария Захарова по време на брифинг за медиите, като се позова на трите кръга преговори с Киев.

Тя заяви, че руските военни нямат за задача да "свалят сегашното правителство".

"Целите на специалната военна операция са да се защитят ДНР и ЛНР, демилитаризиране и денацификация на Украйна, както и премахване на военната заплаха за Русия, която идва от украинската територия, тъй като тя е развита от страните от НАТО и е напълнена с оръжия. Тя няма за цел да окупира Украйна, да унищожи нейната държавност или да свали настоящото правителство. Тя не е насочена срещу цивилни граждани", каза дипломатът.

Русия се надява, че следващите кръгове от преговорите с Украйна ще направят по-значителна крачка напред, добави Захарова.

"На практика споразуменията често не се спазват. Призоваваме украинската страна да направи всичко възможно, за да осигури безопасното преминаване на цивилното население, и се надяваме, че следващите кръгове от преговорите ще направят по-значителна крачка напред", каза тя.

Още по темата
Русия е поела контрола над редица ядрени съоръжения в Украйна, за да предотврати ядрени провокации от страна на бойци, като заплахата от това е реална, каза още Захарива.

"В хода на специалната операция руските въоръжени сили установиха контрол над Чернобилската и Запорожската атомна електроцентрала и прилежащите им територии. Тази стъпка беше предприета изключително с цел да се предотврати използването на ситуацията в страната от украински националистически и други терористични групи, както и от чуждестранни наемници, за извършване на ядрени провокации, а такива рискове съществуват", заяви дипломатът.

Ситуацията в Чернобилската атомна електроцентрала в момента се контролира съвместно от руски военнослужещи, украински специалисти и Националната гвардия.

"В момента ситуацията в Чернобилската атомна електроцентрала се наблюдава съвместно от руски военни, украински специалисти, цивилен персонал на централата и Националната гвардия на тази страна", каза Захарова.

Тя подчерта, че твърденията на украинската страна за предполагаемо двадесеткратно увеличение на нивото на радиация в Чернобилската централа са неверни.

Запорожската атомна електроцентрала също работи в нормален режим, а ситуацията в град Енергодар е спокойна.

"Действията на руските военни в тази опасна ситуация бяха продиктувани от необходимостта да се предотврати ядрена провокация от страна на украинските националисти, които очевидно няма какво да губят. Всъщност те са обучени да правят това. Ето защо руските военни поемат контрола над украинските съоръжения за ядрена енергия", заключи дипломатът.

"Като собственик на развита ядрена индустрия, Русия е напълно наясно с потенциалните рискове за ядрената инфраструктура и прави всичко възможно, за да гарантира правилната безопасност на ядрените съоръжения в Украйна", каза тя.

По-рано МААЕ съобщи, че Украйна е уведомила агенцията, че е загубила контрол над Чернобилската атомна електроцентрала, която е окупирана от руски войски, и че е завзета територията около Запорожската електроцентрала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


343
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
1
 
19
 
! Отговори
До 179 преди 2 години
Ако турцитв в кърджалийско се въоръжат и искат да се отцелят от българия, А турция прати няколко роти техни наемници, да им помагат. Ние какво трябва да направим?. Да се оттеглим?
162
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има една хубава поредица от книги в България и за Митаджиите може да я оприлича най много с "Дворецът на бълхите", а може и с "Цар плъх"
161
1
 
20
 
! Отговори
NNN преди 2 години
А бе дали някой все още обръща внимание на Мара!!!
160
22
 
1
 
! Отговори
вови преди 2 години
Украйна е кучето на САЩ,сега ще стане на Русия
159
3
 
27
 
! Отговори
до 195 преди 2 години
Ква империя е Русия? Това, че има голяма територия не я прави нещо специално освен за вас които като я видят на картата и се подмокpят. Русия има икономиката на Португалия, а като гледаме и военната и мощ май армията им става само за паради.
158
1
 
19
 
! Отговори
Любо преди 2 години
Тази плоска дъска не разбрахме кога ще си взима отпуска, защото Русия нямала намерение да нахлува в Украйна. Всичко, което каже тази и нейните собственици може да се окачестви, като гадна, гнусна, мазна, опашката лъжа.
157
23
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия върна статута си на велика държава, и от сега нататък ще се държи като империя, а именно, Русия признава само други велики държави на ниво договорни отношения, а в зоната на своето влияние правилата Русия ще определя сама. Никой повече няма да разговаря на тази тема с Украйна. Империята е взела решение решение, че украинска държава с това правителство и в този вид на границата на Русия повече НЕ МОЖЕ да съществува.
156
24
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленски щял да признава Крим и двете републики в Донбас. Вече е късно, никой не ти иска признаението. Забравете, нищо вече няма да признавате. На Украйна 8 години и се обяснява, че не трябва да избива собсвеното си население. На тази територия може да възникнат 2, 3, а може и 5 нови държави, но всичките ще бъдат лоялни на Русия изцяло ще се подчиняват на правилата които Русия ще установи. Някои могат да поискат да се присъединята към Великата държава, и Русия щателно ще разгледа дали са достойни, като те трябва и да проявят достойнствата си.
155
0
 
29
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Бием отбой ли бе, Миме? Късно е. Никаква прошка. След санкциите идват репарации, ефективни присъди и 50 години нищета. И защо ви беше всичко това?
154
23
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е нещо което много хора още не разбират, особено на запад. Русия вече не е суровинен придатък, а велика империя. Точка. И всички в нейната зона на влияние ще живят по правилата на Империята. Не искате - тогава се сърдете на себе си.
153
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жозе Борел призова европейците да намалят потреблението на енергия.
152
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС вече 2 политически поколения се държи като велика либерална империя - безотговорни, всички трябва да и се подчиняват. И когато Русия заяви, че и тя е велика империя, Европа изпадна в ступор. Ако беше велика либерална империя трябваше да има отговор такъв както Русия към Украйна - наказание, кои сте вие? Тук няма друга империя. Вместо това целият свят видя безпомощността на ЕС, забравете вече за импреията ЕС.
151
23
 
2
 
! Отговори
вови преди 2 години
СЛАВА РУСИЯ!
150
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Излиза някакъв министър или какъвто е там в Европейската комисия и обявава, че сега ще забраним всичко на Русия, и изведнъж цените на всичко в Европа почват да скачат. И това сега, а какво ще стане есента когато и цените на храните почнат да растат. В същото време министърът на енергетиката на Германия започва да крещи - момчета, чакайте, не трябва така. Значи в началото не са мислили за последствията, а сега като някой им каза и като видяха, почнаха да бият отбой.
149
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това което сега се случва е състезание на волита - на волята на запада и на волята на Путин (тоест на руския народ), като Путин не е сам, зад него са Китай, Индия, Иран и много други, а както вчера се оказа и Саудитска арабия и Обединените арабски емирства които отказаха на Байдън да обсъждат текущите въпроси с петрола.
148
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Толкоз Русофилите заминавате в мръсната канализация и толкоз!
147
5
 
35
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 2 години
Значи вече няма бандеровци, неонацисти и наркомани в украинското ръководство. Там са законно избрани международно признати ръководители на Украйна. Виждате ли таваришчи русофили боят как превъзпитава. Дори превъзпита и нацфюрера на велика в падението си Русия таваришч Путин. Още бой още ще превъзпита руските фашисти и ще забравят и за Кримнаш и за Донбаснаш и за Малорусия.
146
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не целим свалянето, искаме само малко да го побомбардираме...
145
6
 
18
 
! Отговори
Minuva42 преди 2 години
Вие сте в Украйна за да им помагате нали?
144
27
 
7
 
! Отговори
Ангел преди 2 години
Само за 2022г месеците януари и февруари загинаха 2000 цивилни в Донбас.Дори Руското учение в близост не спря Нацистите да избиват цивилни. Това предизвика Руското нахлуване.Ако Урконацистката армия се беше изтеглила нямаше да има война !