Васко Кръпката пред Dnes.bg: Днес виждаме резултата от нахлуването на простотията през 90-те

Който разчита началниците да го направят щастлив, няма да бъде щастлив
Обновена: 7 ное 2023 08:51 | 6 ное 2023 17:00, Стела Стоянова
259
Васко Кръпката пред Dnes.bg: Днес виждаме резултата от нахлуването на простотията през 90-те
Снимка БГНЕС, архив

Изборите отшумяха, но да очакваме ли промяна след тях? Какво ни донесе и какво ни взе преходът? Dnes.bg разговаря с роклегендата Васил Георгиев /Васко Кръпката/.

-  Преди време изпяхте „Комунизмът си отива“. С оглед на последните изборни резултати отива ли си наистина?

-  Комунизмът отдавна си е отишъл, защото комунистите се оказаха най-големите капиталисти. Но тази кагебейска демокрация и този капитализъм от съветски тип никак не са приятни. Всъщност комунизмът не беше толкова за комунистите, колкото за нас,обикновените хора. Началниците винаги са си началници и винаги са капиталисти, но от по-лошите капиталисти. Всички карат коли, произведени в Европа и Америка, всички се облагодетелстват от постиженията на цивилизацията, но едната част я плюят от сутрин до вечер, а другата й се радват. Комунизмът си е отишъл, но лайтмотивът на песента ми е, че борбата продължава. Тя не е за ден - два или за година - две. Тази мисия е вечна.

- По-конкретно как гледате на резултата в София?

- С отвращение, защото единственият кандидат, за когото смятам, че беше подходящ, получи само 5-6 процента. Но това ми е достатъчно, аз винаги съм бил малцинство, кето винаги гласува. А идеалите не са за всеки. Мнозинството обикновено не се вълнува от такива неща, но на мен ми стига малцинството. Мисля, че целият свят се крепи на едно качествено малцинство.

- Толкова много протести в крайна сметка ни доведоха до сглобка...

-  Мен тези игри и тези политически далавери не ме касаят. Аз следвам инстинктите си. Можел съм да вляза във всякакви „сглобки“, но не съм. Специално обаче за сегашния кабинет аз бях един от хората, които бяха съгласни с тази сглобка, за да има правителство. Защото тези хора, които протестираха против мутрите, против корупцията, сложиха Радев начело. Той вече втори мандат с нищо не е преборил корупцията. Видяхме, че Васил Божков се върна, сега предполагам, че ще се върне и Цветан Василев. Един метър път не се е построил, само им беше голямо фукането, но аз на фукане не вярвам. Аз вярвам, че някой ден ще доживеем нашата красива България да се управлява от по-читави хора, които да не се казват Борисов, Радев, Трифонов, Манолова, Нинова. Да са от друга порода, а не политически далавераджии. Понеже не се осъществи лустрация на официално ниво, аз винаги съм работил за лустрацията, като не гласувам за хора, свързани с Държавна сигурност. Мисля, че ние, обикновените избиратели, можем да направим нашата си лустрация. Вярвам в това.

-  Очаквахме да ни управляват по-читави хора още след Десети ноември.

-  Имаше наистина един период, в които управляващите, наред с всичките си грешки, нямаха греховете на сегашните далавераджии. Тогава доста ги критикувахме, но сега, като се появи някой от онази синя коалиция, която доведе България до Европа и НАТО, като чуя колко по-интелигентно говорят, те изобщо не могат да се сравняват с днешните мачовци. Днешните мачовци ги доведе чалгата. Политическата чалга, при която в най-гледаното време на телевизията звучеше „За крадец не ставаш, сине, ти си будала“. Така че днес гледаме резултатите от цялото нашествие през 90-те години на простотията, за което също според мен в основата стои Държавна сигурност. Ченгетата си свършиха работата за шестица.

-  Какво пречи най-много на хората в България? Вие често сте споменавали, че една от пречките е мрънкането.

-  Това наистина ми е най-голямата болка, че хората наистина са толкова недоволни от живота си. А в крайна сметка човек, каквото търси,това намира. Моята музика е обърната точно към това – хората да търсят хубави неща и да умеят да им се радвам. Аз и в най-смелите си мечти преди не съм си представял, че на цената на един обяд в местната квартална кръчма ще мога да отида до Рим и обратно. Не само за парите, а за възможността да бъда част от този свят. И затова съм щастлив в днешна България. Каквото и да става с изборите, вече не ми пука. В моя любим град София съм живял при Янчулев, при Софиянски, при Каракачанов, при Борисов, при кого ли не. И винаги съм си правел фестивалите и музиката. Който разчита на началниците да го направят щастлив, той никога няма да бъде щастлив.

-  Преди време направихте един концерт, посветен на Украйна. Очаквахте ли толкова дълго да се проточи войната там?

-  Имах много повече надежди, че това ще приключи по-бързо, защото видях, че целият свят застава на страната на Украйна. Но явно Империята на злото доста се е въоражавала през тези години. Всъщност каквото да си говорим за избори и политика, за мен най-важното е Украйна да победи и конфликтът в Газа да приключи. За мен това е по-важно от някакви избори. Изборите минават, песните остават, важното е да има мир и любов.

-  Имате ли нови музикални проекти?

-  Така съм се заредил и от положителни, и от негативни емоции, и всичките се превръщат в песни. Ние издадохме албум миналата година, тази година го преиздаваме, защото доста добре върви. Това предстои – да сме вечно млади с рокендрола.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
4
 
4
 
! Отговори
Ехааа...Якоо... преди 10 месеца
Пак "ПОД-уяне"блуз бенд и малко кръпки със солидна порция *** на хамерикански сополи...
105
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ами цивилизацията плюе, затова я плюят и нея. Каквото повикало, такова се обадило.
104
5
 
8
 
! Отговори
аман от КРЪПКИ: преди 10 месеца
Подрънкващи на китарка хАмерикански рок ....жалки имитации и аматьорски политически анаЛизи...па на всичко отгоре "МИСИЯТА" му е вечна...ХА-ХАХА...***!
103
4
 
6
 
! Отговори
е ле па тоя преди 10 месеца
Комунизмът отдавна си е отишъл, а тояТулуп защо не си е отишъл? Чий го крепи тук?
102
1
 
15
 
! Отговори
До 98 преди 10 месеца
Ботев е казал: "Свестните ДНЕС, смятат за луди", а онези, които слушат "чалга" - най-мразената в Турция музика - считат себе си за гении. Всъщност, чалгарите са най-т,ъп,ата част от населението на България.
101
5
 
8
 
! Отговори
Уфььь... преди 10 месеца
Още един призрак от близкото минало...
100
2
 
3
 
! Отговори
Име преди 10 месеца
До 84. Случваха се такива неща! Страдах е и мечтаехме за запада, но и той се оказа гнил. Без лустрация и "преглед" на големите бизнеси няма да се получат нещата. Достатъчно страдахме 45 години, плюс още 34(засега)! Крайно време е да се отърсим от ***.
99
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Днес виждаме резултата от нахлуването на простотията през 90-те"-----------Интересен начин да опише появяването си в ефира през 90-те.
98
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Афтурите дето разбърква установените музикални акордни стрингове и под лупа в речниците дирят бг думи чиити гласни съвпадат с гласните букви от английските текстове, след което разтягат или скъсяват звученето на нотите под съвпадащите гласни букви са истинските творци от 90-тттетететееее годГАДгодини бъ бе бе бееееее, ще издъгътрътка СандоЕпизоднико, а пропо КръпкатаТръткалиТрукта за една монетка за една монетка!
97
5
 
5
 
! Отговори
До Червен каскет преди 10 месеца
На мен донесе полет с 'one way ticket' в посока САЩ. Благодарен съм на Запада, на Горбачов и на ЕС, като цяло за разбричкването на СеСеСеРенцето и шанс на 3 000 000 българи да се спасят от Ада на пост-комунизЪма.
96
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
То жив ли е не Бах чувал това име с години мислех е пукнал
95
4
 
3
 
! Отговори
Абсурдистан преди 10 месеца
Не на приматизацията! Не на безродието!
94
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много далеч от понятието "рок легенда". Тук всичко е фалшификат.
93
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като го гледам тоя бездарник, то простотията наистина е нахлула още през 90те, той е олицетворение. С 1-2 пиянски песнички, преправени на антикомунистически, той си изкара целия стаж и успя да се прави на музъкант вече над 30 години
92
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За пред хората - Кръпката, сред хоратаПачаврата
91
8
 
14
 
! Отговори
Шефрет преди 10 месеца
Васко Трътката се прави на голям демократ и мислител ,а в същност е един нагаждач и нищоправец.
90
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За пред хората - Кръпката иначе сред хората-***
89
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само един въпрос: Васко, къде са хората от твоето поколение?
88
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ограничен човечец. Гледа тв и повтаря клишетата. Няма акъл да погледне глобално на събитията.
87
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Virtuozzo 4. Ден след ден е едно много добро парче.