Студената война и илюзията на Съединените щати – за победа

Триумфализмът на Съединените щати дойде в две версии
327
Студената война и илюзията на Съединените щати – за победа
Джордж Буш и Михаил Горбачов. Снимка: архив, Reuters

Студената война като система от държави приключи през един студен сив декемврийски ден в Москва през 1991 г., когато Михаил Горбачов сложи край на Съветския съюз. Самият комунизъм, в своята марксистко-ленинистка форма, спря да съществува като практически идеал за организирането на обществото, пише Од Арне Вестад, професор по американско-руските отношения в Harvard, за New York Times.

Студената война като идеологическа борба обаче изчезна само отчасти. От американска гледна точка нещата не се промениха особено този ден. Студената война приключи и САЩ я бяха спечелили. Но повечето американци все още вярваха, че могат да бъдат в безопасност само ако светът изглежда повече като собствената им страна и ако правителствата по света се подчинят на волята на САЩ.

Идеите и допусканията, натрупвани в продължение на поколения, останаха. Вместо по-ограничена и постижима американска външна политика повечето политици и от двете партии вярваха, че САЩ могат, при минимални разходи и риск, да действат според собствените си желания.

Триумфализмът на САЩ след Студената война дойде в две версии. Първата бе на Клинтън, който популяризираше програма за просперитет чрез пазарни ценности в глобален мащаб. Липсата на цел в международните отношения бе поразителна, но местните политически инстинкти бяха по-скоро правилни: американците се бяха уморили от външни намеси и искаха да се наслаждават на „мирния дивидент“. В резултат 90-те се оказаха изгубената възможност за международно сътрудничество, особено в битката с болести, бедност и неравенство.

Втората бе версията на Джордж Буш Младши, който се фокусира върху надмощието. А междувременно, разбира се, се случи 11 септември. Възможно е версията на Буш никога да не се бе случила, ако не бяха терористичните атаки в Ню Йорк или Вашингтон, извършени от ислямистки фанатици (фракция, всъщност родена от американски алианс през Студената война).

Опитът от Студената война очевидно предопредели отговора на САЩ към тези зверства. Администрацията на Буш избра този момент на безпрецедентна глобална хегемония, за да окупира Афганистан и Ирак. Тези действия нямаха смисъл от стратегическа гледна точка, създавайки колонии през 21 век под управлението на Велика сила, която нямаше интерес към колониално управление.

Но САЩ не действаха стратегически, а защото народът разбираемо бе вбесен и уплашен. И действаха защото можеха. Версията на Буш бе управлявана от съветници, които се фокусираха върху проекцията на мощта, териториалния контрол и смяната на режима

Затова и епохата след Студената война не бе отклонение, а продължение и потвърждение на абсолютната историческа цел на САЩ. Постепенно обаче те станаха все по-малко способни да си позволят глобално надмощие.

С новия век основната цел на САЩ трябваше да е да привлече другите страни към международните норми и върховенството на закона, особено след като собствената им власт отслабваше, пише Вестад. Вместо това САЩ направиха това, което западащите суперсили често правят: ангажираха се в безполезни, ненужни войни, далеч от границите им, в които краткосрочната сигурност се бъркаше с дългосрочни стратегически цели. Вследствие САЩ са по-малко подготвени, отколкото можеха, да се справят с големите предизвикателства на бъдещето: възхода на Китай и Индия, изместването на икономическата мощ от Изток на Запад и системните предизвикателства като климатичните промени и епидемиите.

Продължението на материала четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още по темата: Студена войнаСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
0
 
0
 
! Отговори
ros преди 7 години
Pri 32 gradusa C i pojar v chimicheski otroven offshofen zavod v Crosby, usa evakuacia, ogromni pojari v California...tova radiacionno oblachvane studeno li vi pravi?!
179
1
 
3
 
! Отговори
Циник до 248 преди 7 години
Пречи ми арабско-африканскя им ***, който европейските им марионетки изсипват в Европа!Пречи ме наглото им високомерие, и факта, че се бъркат там - дето не им е работа!
178
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 247: Ти да не би да плащаш скъпия руски газ на Щатите, та ти пречи външната им политика ?
177
3
 
13
 
! Отговори
Циник до 245 преди 7 години
Далеч не е сляпа за жалост...а абсолютно аргументирана!Това е държавата , която унищожава света по не един начин!Не ми дреме за технологиите им - говоря ти за външна политика!Ако някой е сляп - то това сте вие - феновете на САЩ
176
0
 
13
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Най-голямата подигравка беше присъждането на Нобелова награда за мир на кенийския м***ймун!За мен тази награда вече има стойноста на пластмасов часовник от пакет "Зрънчо"!
175
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 243: "Не може на черното - да кажеш бяло....и сега компютрите в САЩ цъкат...и следят коментарите в този пропаднал сайт - за "ключови думи""В сляпата си омраза си към САЩ неволно признаваш, че са върха и в тази област срещу което руската Тайга няма никакъв шанс.
174
1
 
5
 
! Отговори
Тъпак преди 7 години
И без да гледаме филми знаем какви и....и управляват САЩ.
173
2
 
7
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Който ми е чел коментарите ...ще знае, че не съм фен на Русия...но САЩ са отврат!Не може на черното - да кажеш бяло....и сега компютрите в САЩ цъкат...и следят коментарите в този пропаднал сайт - за "ключови думи"...
172
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато руските емигранти започнат да се завръщат от Щатите, тогава ще повярваме, че Русия вече не е империя на злото.
171
4
 
6
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Гледайте последния филм на Том Круз ( Бари Сийл...по действителен случай ) и ще разберете какви и *диоти командват САЩ!!!
170
1
 
4
 
! Отговори
Турчина преди 7 години
Защо всички си затварят очите пред геноцида който се случва с момента но когато Ким Чен пръд*е всички разбираме?
169
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То от студена война всички са победители,виж с топлите войни нещата са по други,а пък цветните революции доведоха само до едно алах акбар - бум.
168
2
 
6
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Най-сетне една статия написана вещо...и преписана криво-ляво!САЩ се отвратиха на всеки мислещ човек с безумната си външна политика...само не знам защо са пропуснали последните 8 години на кюмюрения Обонго...който разката арабския свят...и отприщи нашествие на скакалци към Европа!
167
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Успокой се ***, ако искаш мога да те уредя да миеш кеннефи, виждам, че ти е мечта.
166
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
цмърфчетата с чукчето и сърбчето все още не са се предали. Китай ше изнесе революцията до край!
165
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истината днес е, че в триъгълника Русия - Китай САЩ именно САЩ са най-слабата страна...Истината е, че такъв триъгълник няма. В тройката са САЩ, ЕС и Китай. САЩ са на върха. Русия е в осемнайсетъгълника и са осемнадесетият ъгъл. Ако знаех духов инструмент с 18 дупки щях да дам него за пример. Каналът няма толкова дупки.
164
0
 
3
 
! Отговори
Абе... преди 7 години
тя и туркията щеше да влиза в ЕС, но и ние питаме какво става... Мммм!?!?
163
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
истината е, че именно ти се пениш и пиkaш газ, и миеш кеннефи в САЩ и в сто коментара се ...Успокой се. Аз казах, че проблем с визите нямам.Ти скокна, че съм миел чинии. Ами не мия чинии освен в къщи(на съдомиялна)АпартаментИ си имам и сега.
162
2
 
2
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Оказва се,че в Русия има и доста добре платена работа,но няма кой да я върши!Изглежда парадоксално,но е факт.Просто както САЩ си имат не*ри и латиноси,така и в Русия си имат милиони пияници,дето не стават за нищо.То да не се присмиваме,че у нас става същото-пълчища безполезни "шведи".Впрочем,емигриращите в САЩ руснаци направо си купуват жилища!Откъде ги имат парите,според вас?
161
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Призванието на Русия е да накаже силния за неговата наглост.