Какво трябва да знаем за хидрофорните помпи и спирателните кранове?

Спонсорирано съдържание | 13 юни 2023 17:05, Александър Попов
Какво трябва да знаем за хидрофорните помпи и спирателните кранове?
Снимки: IstockPhoto

Хидрофорната помпа е предназначена за водозахранване или за стабилизиране на налягането във водопроводна инсталация, отводняване на жилищни сгради  и др. С хидрофора може също така да се транспортира вода от кладенец или някакъв друг извор. Една хидрофорна система се състои от помпа, разширителен съд и пресостат. Задачата на помпата е да осигури и да поддържа добро налягане на водата във водопроводната система.

Колкото по-голяма е консумацията на вода, толкова по-голям трябва да е резервоарът и по-ефективна помпа трябва да бъде избрана. Ако обемът на резервоара е малък, помпата ще работи непрекъснато, а това ще съкрати живота на двигателя, което от своя страна ще доведе до необходимост от нова. Трябва да се има предвид, че всяка помпа има определен брой цикли на работа на час.

Видове хидрофорни помпи

Съществуват различни видове хидрофорни помпи. В зависимост от дълбочината на засмукване хидрофорите се делят на потопяеми, сондажни и повърхностни. Първият вид се потапя под вода с дълбочина над 6 м. Помпите могат да се използват в кладенци например или пък за отводняване на помещения.

Повърхностните помпи са едни от най-разпространените. Те са подходящи за засмукване на вода от източници с помощта на смукателни маркучи при дълбочина 6-7 м. Сондажните хидрофори, подобно на обикновените сондажни помпи, са подходящи за по-голяма дълбочина и на места, които са по-тесни.

В зависимост от начина на работа хидрофорните помпи се делят на помпи с механичен или електронен пресостат и честотноуправляеми помпи.

Хидрофорите, разполагащи с механичен пресостат, са най-разпространените. След включване на помпата се прави настройка на налягането за стартиране. Помпата изпраща вода към резервоара за съхранение. След това налягането започва да се повишава, а механичният пресостат спира помпата. Когато водата в резервоара се изчерпи и налягането се понижи до зададения минимум, пресостатът включва отново помпата. За да се включва по-малко пъти, можете да изберете по-голям резервоар на разширителния съд. Трябва да се има предвид, че този вид помпи са по-шумни и при тях липсва защита от работа на сухо.

Хидрофорните помпи с електронен пресостат се включват, когато налягането на водата се понижи дотолкова, че пада под минимума. Като пример може да се даде отваряне на кран на чешма, а когато кранът се затвори, налягането се повишава. Помпата не спира да работи веднага, а продължава още няколко секунди работа след това. През това време тя връща максималното си налягане.

За разлика от механичния пресостат, електронният успешно предпазва помпата от работа на сухо. Електронният превъзхожда механичния и по това, че издържа на влага и резки температурни промени. Друга основна разлика между този вид помпи и предходните е, че хидрофорите с електронен пресостат се включват всеки път, когато се пусне водата.

Третият вид помпи за вода са с честотно регулиране на оборотите. Познати са още като бустер помпи или инвертори. За разлика от предходните два вида този вид помпи поддържа постоянно налягане независимо колко вода се източва. Честотният преобразувател в помпата е този, който намалява консумацията на енергия. Той поддържа налягането на водата както е зададено чрез промяна на скоростта на завъртане на мотора. Хидрофорите с честотно регулиране на оборотите имат ниски нива на шум, висока мощност и дълъг живот. Подобно на тези с електронен пресостат, имат вградена защита от работа на сухо.

Спирателни кранове

Спирателните кранове се използват за регулиране на количеството вода в битовите водни инсталации. Съществуват различни видове спирателни кранове, включително:


Сферични спирателни кранове

Те включват два отвора, които представляват вътрешни резби, както и спирателна дръжка. Размерите им варират между ½“ и 4“. Намират приложение във водоснабдителните системи.

Кеклови спирателни кранове

Тези спирателни кранове разполагат с метално тяло и кран отгоре, а някои и с изпускател. Обикновено размерите им са между ½“ и ¾“.

Шибърни спирателни кранове

Шибърните спирателни кранове се предлагат с размери 1/2“-4“ и издържат на голямо налягане. Подходящи са за водопроводни системи и включват метално колело, което може да бъде и керамично.

Ъглови спирателни кранове

Тези кранове са подходящи за места, където тръбите имат ъгли. Изработени са от здрави материали, включително стомана, месинг, никел и други. Могат да се използват както във водопроводна инсталация, така и в отоплителна.

Спирателни кранове Mini и Butterfly

Както говори името, спирателните кранове Mini са по-малки спрямо останалите видове. Благодарение на компактните размери могат да се монтират и на труднодостъпните места. Размерите им варират от ½“ до 3/8“. Максималната работна температура, при която може да се използват, е 80°C.

Спирателните кранове Butterfly пък имат кръгло тяло и ръчка. Механизмът им, който се затваря, има форма на диск. При затворен кран дискът успешно блокира преминаването на течности и газове.

Откъде да закупя хидрофор и спирателни кранове?

Onlinemashini.bg е един от най-големите онлайн магазини за машини в България. В него можете да откриете разнообразие от хидрофорни помпи – предлагат се над 150 модела. Ще намерите също различни по вид спирателни кранове.

В сайта можете да пазарувате лесно и бързо, а доставката е до всяка точка на България в рамките на 3 работни дни. Ако имате допълнителни въпроси можете да се свържете със специалистите, които ще Ви окажат съдействие по имейл или на посочените телефони в сайта.


Спонсорирани публикации