Радев: Не познавам командир, който да желае гибелта на подчинените си

Той потвърди, че пилотите ни нямат достатъчно нальот
Обновена: 16 окт 2024 10:28 | 16 окт 2024 09:45, Нели Христова
30

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Искам да поздравя всички хора със сини пагони, всички военни от въздушните сили. Да им благодаря за тяхната всеотдайност и професионализъм, с които отстояват въздушния суверенитет на държавата.И винаги, по време на бедствия и кризи, те са до народа си. Тази година празникът е помрачен от гибелта на двамата летци, за които още скърбим. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев по повод празника на авиацията и трагедията на "Граф Игнатиево" от средата на септември.

"Няма как да коментирам хипотези преди да са налични всички факти относно катастрофата. От МО бяха ясни, че са установени непосредствената и съпътстващата причин, но вменяването на отговорност не е обект на тази проверка. Вменяването на отговорност, политическите вмешателства, опитите за искане на оставки, докато работят комисиите, са неетични и неморални", каза Радев.

"Не познавам командир, който да желае гибелта на своите подчинени, особено в мирно време. Случва се и в най-добрите и модерни военновъздушни сили", допълни държавният глава.  "Трябва да е ясно, че летателната работа е високо рискова и сложна дейност. Затова очаквам комисията на МО да анализира задълбочено не само организацията и полетите във ВВС, но и да направи анализ на съответствата."

По думите му нальотът на нашите летци е крайно недостатъчен за да бъдат изисквани сложни задачи от нашите летци. Той изрази надежда, че когато пристигнат F-16, те ще дойдат с нужните регламенти за полет.

"Този ВСС и всичките му действия не вдъхват доверие нито в професионалните среди, нито в обществото. Този Съдебен съвет няма легитимност за назначаване на главен прокурор."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от Общество
Защо не са катапултирали двамата загинали пилоти?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Тя преди 17 часа
Естествено, че не е желаещо от никой да се губат пилоти,но става въпрос дали отговорно и компетентно си вършат работата !
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Според разследващата комисия двамата загинали са имали цяла една секунда да катапултират и те са я проспали, значи те са виновните.
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Както винаги винаги в българската авиация виновни са тия които са загинали, а тия които ги пратиха без нужната подготовка на смърт не са виновни защото по логиката на президента никой командир не желае смъртта на подчинените си.
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
А кой си прави PR снимки с двамата загинали летци половин час преди трагедията? Не беше ли главнокомандващият? По добре да беше направил 5 коремни и 20 лицеви опори за нужния му PR.
24
6
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 1 ден
Президентът е прав.Инциденти се случват и във ВВС на държави,които разполагат с по-модерни самолети и пилотите им летят повече.Пилот на изстребител е рискована професия.
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
А кой накара тези смели и умни мъже да правят шоу?...ама не не трябвало да се търси виновен и да се вменява вина!
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Герасимов!
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Егоизъм на макс, значи в същия ден цялото летище се занимава на Радев да му е удобничко да се вози на ф16, след един час катастрофа, точно когато вожда си е тръгнал. Релевантен въпрос, а дали пилотите са си направили възтановката и са се подготвили за полета, както трябва, защото да наредиш целия персонал на летището да седи 2 часа зад теб докато ти се надуваш като пу*к пред репортерите.
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
"По думите му нальотът на нашите летци е крайно недостатъчен за да бъдат изисквани сложни задачи от нашите летци." - тогава какво си играем на армия, г-н Президент? Закривай и обявявай официално на света - ние ИЗТРИХМЕ всички постижения на нашите предци, нямаме НИЩО ОБЩО с онези българи, които през 1913 г. превзеха турската крепост в Одрин и така сложиха край на балканската война (и чиято военна операция влезе в учебниците на елитните военни школи по света) и се продадохме за стотинки.
19
4
 
6
 
! Отговори
Троян преди 2 дни
Гледам тоя мунчокопейков и се сещам за Списаревски. Ходи се скрий във ямата откъдето си изпълзял
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Някой ще ми каже ли как беше сайта в който е търсачката за агенти на Държавна сигурност? Искам да им напиша имената и да проверя дали техни много близки са били агенти на ДС. Просто за да си направя сам изводи дали са били пилоти по собствени заслуги или са назначени по препоръка на някой "командир" заради някакви други облаги.
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
"знаели са че не са подготвени" - Какво значи, че не били подготвени? Подготвени са достатъчно. Ако им кажат "Забий се като пирон в земята!", ще се забият ли? Най-добрият войник е живият войник! А не този който не мисли! Ако не им харесва, да са станали сервитьори. Тези са имали достатъчно часове. Щом не са се научили и щом са се издънили, значи някой ги е сложил там без нужните качества, знания и умения.
16
3
 
6
 
! Отговори
Майора преди 2 дни
Жалкото Радев е че хората си отидоха от този свят , но още по жалкото е че имаше ръководител полети и КП , който трябаше веднага да се намеси и прекрати изпълнението на задачата! А колкото до ВСС най малкото президента може да дава оценка ,не вярвам толкова да е добър юрист!
15
4
 
7
 
! Отговори
Някой преди 2 дни
"Вменяване на отговорности политически вмешателства..."? Ами кой си правеше политическия пиар в авиобазата, часове преди полета, и двамата пилоти снимани за фон зад него! Този си е беля човек !
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Просто забранете всяка по сложна маневра от излитане и кацане.Учете ги откъде се пускат ракетите как да стрелят с картечницата опс бордовото оръдие и как да пускат флеърс. Няма никакъв смисъл да умират в 50-60 годишни летящи гробници. Всички знаем че като направят 20-25 години самолетите в нормалните държави полека-лека ги скрапират. Само в България- " ама те са нови на 50-60 години са"
13
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
20 години НАТО - провал?
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
и най-вече да се провалят така пред чужденците, нали?
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Радев да престане да защитава диванните началници, които са наредили номера, за което обвиняват летците - знаели са че не са подготвени, но са искали да смаят чужденците и са ги погубили, на какво са се надявали, на чудо?
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Зеленски не го ли познавате? Тези евреи и слугите им ще ви погубят всички, както погубиха украинците.
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
A познаваш ли командир, който да е съгласен при него да идват безмoзъчни летци с връзки?