Радев: България цени високо инвестициите на Япония у нас

Пряка самолетна линия ще насърчи инвестициите
15 окт 2024 20:08, Гергана Попова
15
Радев: България цени високо инвестициите на Япония у нас
Снимка: БГНЕС

България цени високо инвестициите на Япония у нас, които допринасят не само за икономическото сътрудничество между двете държави. Те служат като пример за успешен модел за организация на предприемаческата дейност и на ефективно взаимодействие между образователната система, науката, бизнеса и институциите, от който можем да заимстваме особено в сферата на иновациите и високотехнологичните производства. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща с делегация от над 70 японски компании от различни сектори, водена у нас от Сусуму Катаока - президент на Японската организация за външна търговия (JETRO). В разговора на „Дондуков“ 2 участва и посланикът на Япония в София Хисаши Мичигами.

„В рамките на седмица това е втората ми среща с представители на водещи японски компании, което е ясен знак за позитивната насока на съвместните усилия за задълбочаване на сътрудничеството между България и Япония“, заяви президентът Радев. Държавният глава приветства инвестиционния интерес на Японската организация за външна търговия  към България и изтъкна геостратегическото положение на страната ни и достъпа, който предоставя до европейския пазар. Президентът отбеляза усилията на страната ни за развитие на транспортната, енергийната, дигиталната свързаност в региона на Централна и Източна Европа – приоритет, който си поставя и инициативата „Три морета“, на която Япония е нов стратегически партньор.
 
Знанията на българските ученици, доказани в множество световни олимпиади по точни и природни науки, както и уменията на младите ни учени и специалисти в сферата на информационните технологии и изкуствения интелект, са най-ценното предимство на страната ни, заяви президентът Радев и изтъкна възможностите за сътрудничество с Япония в сферата на развитие на научната и изследователската инфраструктура. Като положителен пример за страната ни президентът даде Института за изследвания в областта на изкуствения интелект (INSAIT) към Софийския университет, който макар и открит само преди 2 години, вече привлича учени, изследователи и представители от бизнеса от цял свят. В последните години страната ни постигна забележителен напредък в автомобилния сектор, в сферата на роботиката и електрониката, на производството на микро сателити, на финтех индустрията, заяви президентът Радев и посочи възможностите за сътрудничество в тези области.
 
Разкриването на пряка самолетна линия между България и Япония ще насърчи  инвестициите, туризма и обмена между младите ни хора, заяви още президентът. По време на срещата от японските компании поставиха въпроси, свързани с развитието на ядрената енергетика в България, популяризирането на страната ни като СПА дестинация, както и теми, свързани с насърчаването на европейската конкурентоспособност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от Общество
МРРБ платили авансово 240 млн. лв. за общински проекти
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Абеии преди 1 ден
Гадеф ще организира безплатни еднопосочни полети до Владивосток
13
0
 
1
 
! Отговори
Нима преди 1 ден
Гледам *** бая япончета е събрал. Не знам къде ги е намерил, но японски инвестиции в България няма, и с такива политици няма и да има!
12
0
 
0
 
! Отговори
Ако има нещо сигурно преди 2 дни
то е,че пряка авиолиния до Япония и обратно,няма да има.Авиокомпаниите си гонят материалния интерес и никой няма да инвестира в дестинация с малък брой пътници.А-а,има вариант-да събират пътници и един път месечно да ги извозват с турските авиолинии през Истанбул.
11
0
 
0
 
! Отговори
?!? преди 2 дни
Радев и днес Турция харчи подарете от теб един милион лева. Какво ли си купиха докато нашите родители нямат адекватна медицинска грижа в болниците. И така турците ще вземат всеки ден до 2035г. Защо бе Разедеителю?
10
0
 
4
 
! Отговори
a преди 2 дни
"В последните години страната ни постигна забележителен напредък в автомобилния сектор"На път сме да произведем първата българска кола в близките 40-50 години."в сферата на роботиката и електрониката"Всички знаят българският робот - евтин работник, нема изкуствен интелект, често и естествен, но е евтин."микро сателити"толкова са микро, че даже се не виждат.
9
1
 
2
 
! Отговори
00-11 преди 2 дни
Японски инвестиции??? В кво, бе??? Нямаме почти нищо - нито промишленост, нито производство, нито наука, нито средни и висши висококвалифицирани специалистии, освен ЗЕМЯ!!!! Еех..., Наивен и Глупав народец сме...
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
3aвog зa aвтoмoбuлu нanpuмep, kora? Aмa нe kaтo Kupoвuя в Лoвeч!
7
2
 
2
 
! Отговори
София- митцокоши преди 2 дни
Ще правим концерн за джапанки с каишка между пръстите . И работилници за саке .
6
1
 
0
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 2 дни
До Карачанаков тва нещо само по себе си е противозаконно и не можеш да докажеш дали тоо има пет лева вересия или ше земе пестин що сичкото *** ше гласува задиписето
5
1
 
1
 
! Отговори
Съби Еконта преди 2 дни
абе, аз мислех да се не излагам и до скопие, то могло до токио....
4
3
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 дни
a директния самолет от софия до токио кой ше го купи, с чии пари и дали ще прави лупинги при заход
3
2
 
0
 
! Отговори
Карачанаков преди 2 дни
Продължават акциите на МВР демек простотиите на Дамаджан РашКУХ били намерили тетрадки със списъци и т.н.аве стига с този прах в очите на хората та има ли магазин в селата и в по малките квартали в който да няма тефтери,тетрадки,листи с имена на хора които дължат пари.
2
2
 
2
 
! Отговори
Неразбрал преди 2 дни
И какви са те?
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
То има ли такива

Спонсорирани публикации