Георги Тахов: Земеделците ще си получат обещатана "украинска помощ"

Той е отправил искане към МФ за осигураване на средства до 2025 г.
13 окт 2024 15:30, Нели Христова
14
Георги Тахов: Земеделците ще си получат обещатана "украинска помощ"
Снимка: БГНЕС

Земеделските производители ще получат обещаните 325 милиона лева по втория транш на украинската помощ. Това съобщи в интервю за Дарик радио служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов.

Той подчерта, че е направено всичко възможно още тази седмица да постъпят 200 милиона лева към стопаните.

"Да, това факт! Сумите са вече по сметките на бенефициентите. Вторият транш на украинската помощ ще бъде изплатен. Към днешна дата са разплатени 200 милиона лева по двете направления, а до края на месец ноември ще бъдат разплатени останалите 125 милиона лева. А гаранция, че това ще се случи, е именно решението на Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие" плюс нотификацията, която пуснахме към Европейската комисия в Брюксел, която е в целият размер от 325 милиона лева. Земеделските производители не би трябвало да имат притеснения за остатъка от сумата, която имат право да получат", коментира министър Тахов.

Той отбеляза, че е заявил искане към Министерството на финансите (МФ) за осигуряване на пари за украинската помощ и за 2025 година.  

"Вие знаете, че за изплащането на екраинската помощ е необходим т.нар. правен механизъм. А той е именно на база Регламента, който е на Европейската комисия за украинската помощ, да бъде обявено на ниво Брюксел, че за следващата година ще продължават негативните последствия от войната на Русия срещу Украйна, и именно на база тази помощ като ликвидност дават разрешение на съответните държави да я бюджетират. Въпреки че към днешна дата нямаме тази правна рамка, аз, като министър на земеделието, съм пуснал искане към Министерството на финансите за осигуряване в пълен размер на два транша за следващата 2025 година", обясни Тахов.

Той подчерта, че изплащането на средствата по двата транша за тази година е било трудно изпитание за него и екипа му, защото парите не са били заделени в държавния бюджет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от Избори 2024
Първанов рецитира "Септември", призова: Стига с тази битка за миналото
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
ДАНЪКОПЛАТЕЦ преди 5 дни
ЗЕМ. производители ще получат обещаните 325 милиона лева...т.е. ние ще им я платим. Стотина "фермери" да си купят нови коли. Къде е свободната конкуренция? Защо някой ще ми определя какво и от кого да купувам? ПАЗАРЯТ ОПРЕДЕЛЯ ЦЕНАТА, А НЕ ПЛАТЕНИТЕ ПРОТЕСТЕРИ!!!
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Нас ЕС. ни натиска да купуваме всичко от Украйна ,ЕС не купува нищо от от Украйна а от Русия гадни геьове
10
1
 
6
 
! Отговори
Съмнения преди 5 дни
За държавно купуване на гласове, точно преди изборите.Дребните земеделски производители са ликвидирани, защото нямат пазар за стоката си. В градовете са ликвидирани безплатните фермерски пазари, което е основата на конкуренцията в земеделието. Държавни помощи само за дребни производители до 100 декара. Вън мафията от земеделието.
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Всички мероприятия, които правят са с цел парите да влизат в джобовете на мафията!! Скубят ли скубят народа!!
8
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Слава на Украйна!!!
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Др.тахов земеделците пак майбахове ли ще си купуват,с ние простия народ ще плащаме високите им цени,компенсирате ги,а на нищо не свалят цени.
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Мафията Герп ще си получи парите, другите ще лапаме мухите!
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Хляб да е поевтинял, че и ддс нямаше. Абсолютна мафия
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Който ревне на държавата за пари, държавата дава, и взема нови заеми, миналият месец нови 4 млрда., не за погасяване на стари, а за раздаване на народа. Станахме като гърците! Ама тия пари да ги връщат земеделци, ресторантьори и бизнесмени които получаваха хиляди лв. енергийни помощи на месец.
3
0
 
11
 
! Отговори
Пешо Земделеца преди 5 дни
Украйнската убаво, а яле еврейте кво праат.Стресират ме. Требе и израелска помощ, натиснете ги они имат паре. Я съм съгласен и на шекел, само да са пари. Оти на сина требе да купим нов джип, а и снаата чека.
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Още някое обезщетение няма ли да им измислите? За какво ги обезщетявате че си изнасят зърното в чужбина пък тук използваме евтино фуражно украинско и се тровим. Като не им отърва да гледат други култури или да сменят бизнеса. То бива хрантутене ама тяхното надминава всякакви граници. Държавата плаша като поп на зърнопроизводители и ресторантьори
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Има забрана за внос на земеделски продукти от Украйна. В същото време земеделски производители у нас получават половин милиард помощ кота компенсация за евтиния внос от Украйна. Само аз ли виждам противоречието ?