Димитър Главчев от Вашингтон: Каквото казвам в България, това казвам и тук

В позицията ни пред НАТО няма нищо изненадващо
9 юли 2024 18:52, Нели Христова
101
Димитър Главчев от Вашингтон: Каквото казвам в България, това казвам и тук
Снимка: БГНЕС

Няма нищо изненадващо в позицията на България, тя е плод на седем решения на Народното събрание и аз, за разлика от други - каквото казвам в България, това казвам и тук. Това зави министър-председателят Димитър Главчев във Вашингтон преди началото на Срещата на върха на НАТО. Освен че българската позиция за предстоящия форум не излиза извън рамките на решенията на парламента, премиерът още веднъж потвърди, че български войски в Украйна няма да бъдат изпращани, съобщиха от правителствената пресслужба.

Относно индикативните 80 милиона евро, посочени в българската позиция, Главчев уточни, че това е политически ангажимент, който няма юридически обвързващ характер. Министър-председателят отбеляза, че става дума за пакетна помощ за Украйна, която може да бъде не само финансова, но и под формата на военно оборудване и обучение. Премиерът посочи още, че от българския парламент зависи дали помощта ще бъде отпусната и дали ще остане в този размер.

Министър-председателят Димитър Главчев изтъкна, че общата сума за целия Алианс е 40 милиарда евро, като целта е да се даде ясен политически сигнал, че всяка държава членка поддържа това, което е казала и участва съразмерно на своя БВП. Тези средства няма как да бъдат отпуснати, ако няма решение на парламента на която и да е държава членка на НАТО, заяви още Главчев и добави: това е политически ангажимент, който да показва какво е отношението на държавите членки към агресията на Русия в Украйна. Министър-председателят добави също, че всяка страна следва да реши дали допълнителната подкрепа за Киев ще бъде в рамките на 2-та процента от БВП за отбрана, които съюзниците от НАТО са се съгласили да достигнат, или ще бъде извън тях.

Премиерът Димитър Главчев остро осъди ракетното нападение над детската болница в украинската столица. „Нормален човек няма как да остане равнодушен, като вижда, че има атака над детска болница“, добави министър-председателят.

В отговор на журналистически въпрос премиерът Димитър Главчев заяви, че няма предложение за българско посредничество за мирни преговори между Русия и Украйна. Министър-председателят беше категоричен, че не се очаква страната ни да бъде терен за подписване на мирно споразумение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
2
 
! Отговори
особено тъп преди 2 месеца
Доколкото съм запознат в България каза " гриф секретно " , приемам , че там никой не ти е обърнал внимание и за това твърдиш , че са еднакви твърденията ти .
50
3
 
1
 
! Отговори
Фтрештен преди 2 месеца
Аз съм фтрештен! Светът е фтрештен - Путин не се свени да бомбардира и тежко болни деца - светът е фтрештен! Аз съм фтрештен!
49
0
 
7
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Aз не знам по-нагло нещо от това... да пуснат ден преди ходенето на Главанака светещи билбордове с малко дете, семейство и с надпис от рода на "НАТО ви осигурява спокойствието и ви пази!".
48
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Светът се освобождава всеки ден със 1200 единици лош биологичен съветски материал.
47
0
 
5
 
! Отговори
до 39 BYD преди 2 месеца
то само това да е - нали Световната Банка ни Вкара преди Дни в Списъкът на Богатите Държави - днес Купените Миисиирки от Националната ТВ, поканили Експерт Икономист на Коментира и Анализира и той ни Вади Статиска Разбираш ли как сме Били Изпреварили Унгария - просто стоиш и се чудиш, щото в Момента в Унгария се строи Завод за Батерии с Инвескиция от Китай за 7 Милиарда, са 7 000 000 000 Евро и Нова Атомна Централа, но Разбираш ли На Статистика сме Минали Унгария?! Лъжи, Големи Лъже, Статистика!!
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами ти нищо не каза, бе Главче.. Някой да чу или разбра какво точно каза и как издига това България? Като се върнеш тук пак кажи какво каза там за да направим справка.
45
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
До 44 " А територията на ЕС ще бъде напълно законна територия на водене на военни действия в ядрения конфликт." - така и трябва!
44
1
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
А защо каквото подписва е засекретено? Какво подписва?
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По всичко личи, че САЩ се стремят да реализират варианта "ограничена ядрена война". Какво означава това - че САЩ и Русия няма да въвличат териториите на своите страни, тъй като ядрени действия на територията на тези две страни означава всеобща ядрена война със стратегическо ядрено оръжие - пълен ракетн ядрен обмен между Русия и САЩ. Всички останали - Китай, СК, Франция са pea nuts в сравнение с потенциала на САЩ и Русия. А територията на ЕС ще бъде напълно законна територия на водене на военни действия в ядрения конфликт.
42
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Горките беларуси страдат под потисничеството на Лукашенко, а украинците са свободни на фронта и се бият и за нашата свобода. Ако можехме и беларусите да освободим да се бият за нашата свобода! Провалихме се с Беларус. Но Украйна беше успешен проект на парньорските ни служби.
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В момента когато войските им влязат в Украйна да водят война срещу въоръжените сили на Русия, от тук нататък вече Русия може да прави всичко с ypoдитe от източна Европа - българи, румънци, поляци, естонци, латвийци, литовци. Тогава вече петата клауза на НАТО не действа.
40
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Столтенберг заявил, что никто не давал гарантий вступления Украины в НАТО.
39
2
 
1
 
! Отговори
до 35 преди 2 месеца
Там водката е дефицит, а ти разправяш вицове.
38
0
 
1
 
! Отговори
Build Your Dreams преди 2 месеца
BYD ще строи завод в Турция. Министър Мехмет Фатих Каджър и председателят на BYD Уанг Чуанфу подписаха споразумението в офиса на Ердоган
37
1
 
1
 
! Отговори
Русия преди 2 месеца
Посолствения ***
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
BYD HAN 2023 разбива теслата и немските по-всички показатели - технически параметри и пърформанс, комфорт и поведение на пътя, сигурност, дизайн, цена. Салонът на BMW изглеждат като скърцаща пластмасова кухня от евтини материали в сравнение със салона на BYD, да не говорим за Тесла, където интериора е пълна мизерия.
35
0
 
2
 
! Отговори
Защо блокирате преди 2 месеца
Всичко е истина!
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия строи скоростно 6 ядрени реактора в Турция.
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колко ще спечелим от войната? Индустриално развитие и данъци за хазната. Да си върнем парите от САЩ за самолетите и АЕЦ-а.
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А где товарищ Лукашенко. В бункера ли е да се съешава.