Димитър Главчев от Вашингтон: Каквото казвам в България, това казвам и тук

В позицията ни пред НАТО няма нищо изненадващо
9 юли 2024 18:52, Нели Христова
101
Димитър Главчев от Вашингтон: Каквото казвам в България, това казвам и тук
Снимка: БГНЕС

Няма нищо изненадващо в позицията на България, тя е плод на седем решения на Народното събрание и аз, за разлика от други - каквото казвам в България, това казвам и тук. Това зави министър-председателят Димитър Главчев във Вашингтон преди началото на Срещата на върха на НАТО. Освен че българската позиция за предстоящия форум не излиза извън рамките на решенията на парламента, премиерът още веднъж потвърди, че български войски в Украйна няма да бъдат изпращани, съобщиха от правителствената пресслужба.

Относно индикативните 80 милиона евро, посочени в българската позиция, Главчев уточни, че това е политически ангажимент, който няма юридически обвързващ характер. Министър-председателят отбеляза, че става дума за пакетна помощ за Украйна, която може да бъде не само финансова, но и под формата на военно оборудване и обучение. Премиерът посочи още, че от българския парламент зависи дали помощта ще бъде отпусната и дали ще остане в този размер.

Министър-председателят Димитър Главчев изтъкна, че общата сума за целия Алианс е 40 милиарда евро, като целта е да се даде ясен политически сигнал, че всяка държава членка поддържа това, което е казала и участва съразмерно на своя БВП. Тези средства няма как да бъдат отпуснати, ако няма решение на парламента на която и да е държава членка на НАТО, заяви още Главчев и добави: това е политически ангажимент, който да показва какво е отношението на държавите членки към агресията на Русия в Украйна. Министър-председателят добави също, че всяка страна следва да реши дали допълнителната подкрепа за Киев ще бъде в рамките на 2-та процента от БВП за отбрана, които съюзниците от НАТО са се съгласили да достигнат, или ще бъде извън тях.

Премиерът Димитър Главчев остро осъди ракетното нападение над детската болница в украинската столица. „Нормален човек няма как да остане равнодушен, като вижда, че има атака над детска болница“, добави министър-председателят.

В отговор на журналистически въпрос премиерът Димитър Главчев заяви, че няма предложение за българско посредничество за мирни преговори между Русия и Украйна. Министър-председателят беше категоричен, че не се очаква страната ни да бъде терен за подписване на мирно споразумение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
12
 
! Отговори
Рендето преди 2 месеца
""""Димитър Главчев от Вашингтон: Каквото казвам в България, това казвам и тук"""" ------Тоест, когато Краварите ни кажат: "Скачай!", Главчу пита: "Колко високо, сър?"
70
1
 
15
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 месеца
Явно аз не съм българин , след като чуваме позицията на " България" ,а мен никой за нищо не ме питал. Предполагам за голяма част от българите ситуацията е същата.
69
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От Денков , та на Главчев , като онова за трънките . Много елементарен народ сме , извинения за откровеността , но е така .
68
6
 
2
 
! Отговори
До 71 преди 2 месеца
ДЯДО ТИ - РУСОФИЛА И ТОЙ ЗА ЛЕВСКИ И БОТЕВ ТАКА ПРИКАЗВАШЕ...
67
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До КАЖИИМ ЗА ПУТИНВТОРИ ТОСИ САЙТ НЕ Е ЗА СЛАБОУМНИЦИ И ПСИХИЧНО БОЛНИ КАТО ТЕБЕ
66
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами какво да каже Главчо, като няма какво друга да каже. Само не се разбра какво се подписва там, на тази среща.
65
13
 
4
 
! Отговори
# АРЕСТУВАЙ РУСОФИЛИ преди 2 месеца
ВЧЕРА В ПЛОВДИВ, ДНЕС И УТРЕ В СОФИЯ И ВАРНА...... ПРОПОВЯДВАТ СМЪРТ И РАЗРУХА ЗА ДЕЦАТА, ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ И БОЛНИЦИ....
64
12
 
3
 
! Отговори
КАЖИИМ ЗА ПУТИНВТОРИ преди 2 месеца
КАЖИ ИМ ЧЕ ДСБКП И КГБ В ЛИЦЕТО НА РАДЕВ, ДОГАН, КИРО, РАШКОВ И КОПЕЙКИН ИЗВЪРШВАТ ПРЕВРАТ СРЕЩУ ПАРТИИТЕ, ЗА ДА ГИ УНИЩОЖАТ И ДА ВЪВЕДАТ ПУТИНИСТКА ДИКТАТУРА В БЪЛГАРИЯ.......
63
0
 
10
 
! Отговори
дрън-дрън преди 2 месеца
русия бавно и твърдо ще си върне нейната у-крайна област! никой не може да попречи на сибирската мечка!
62
0
 
13
 
! Отговори
уточнение преди 2 месеца
До Българин: Не си българин , а укропитек от най-долната човешка раса.Мястото ти е при Зельо Наркомана и в скута на байДън!
61
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Главчев, Главчев не е важно ти какво казваш Ами на тебе какво са ти наредили,тия приказки че сме независима държава *** ги разправяй на децата в детската градина,на всички е ясно че нещо готвят тия военнолюбци и заради това са свикнали всички та да им дадат указания...
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А какво става с членството на държавата Украйна в НАТО? Влезе ли вече държавата Украйна в НАТО?
59
0
 
4
 
! Отговори
Путин преди 2 месеца
Мерси но няма нужда, България ще се завърне към историческите си корени където беше 500 години и където и е мястото. Русия няма нужда от жалката България.
58
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На тоя не знам кое му е по-глупавото , ситуацията , или той самия .
57
0
 
11
 
! Отговори
реалист преди 2 месеца
Главчо направо да остава в хАмерика.Другия невзрачник Тагаренко ,да отива в Киев при господарите си.Страната ни се управлява от без.родници ,родооттъпници и обикновени шмекери.
56
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Искат да подарят България на Путин. Това е секретното.
55
9
 
1
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Важно да дадем ясен сигнал за отношението на НАТО към руската агресия в Украйна!
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Българин По-скоро е невероятна глупост подобно нещо , но не съм изненадан като им знам нивото ..
53
0
 
7
 
! Отговори
Офф ,да се омита преди 2 месеца
Бай Митьо Главуняка е срам за България.Този глуповат човечец е обикновен калпав счетоводител , а сега ще ни вкара в краварската игра.До кога ще търпим тези герберски извращения:бай Митьо ,Деса Дуловска, Теменугата ,Николинка ,Нанков ,Делян ,Томислав и т.н. ,и т.н. Тези невзрачни хорица са абсолютно недоразумение в природата.Върха е Райчето от варненските села ,новата любимка на се.ляка от Банкя.
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
A какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?