Плевнелиев видя 2 варианта за кабинет: Програмно правителство на ГЕРБ или на малцинството

България е жертва на популизма, смята бившият президент
16 юни 2024 14:20, Красимир Ангелов
255
Плевнелиев видя 2 варианта за кабинет: Програмно правителство на ГЕРБ или на малцинството
Снимка: БГНЕС

"Искрено се надявам да има правителство, да се даде всичко от отговорните политически фактори в тази държава, за да може това, което хората очакват да се случи. Прави чест, че подходът е широк, който включва всеки, който иска да допринесе по някакъв начин", заяви президентът (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев пред Нова тв.

"От 2016 г. говоря за едно и също нещо - възходът на популизма. Има държави, които попаднаха в плен на този подход. България е класическа жертва и това са над 100 държави - цяла Латинска Америка беше погубена и унищожена политически и икономически", посочи президентът.

Още по темата
Той прогнозира "два оставащи разумни варианта" за кабинет у нас след предсрочните избори.

"Ако не можем да убедим евроскиптиците, трябва да се обединим евроатлантиците. В България не даваме решения. Кирил Петков и Христо Иванова не са част от това решение. Ако България не сформира сега правителство, целият този евроатлантически план се е провалил и на власт идват популистите. Според мен има два оставащи разумни варианта. Единият е програмно правителство на ГЕРБ с мандата на ГЕРБ с широка плаваща подкрепа от този, който я даде. Ако ДПС или ИТН дадат тази подкрепа, тя трябва да се приеме. Ако БСП или дори ПП-ДБ решат да подкрепят по някакъв начин - пак трябва да се приеме", обясни Плевнелиев.

Вторият вариант според него е правителство на малцинството. Ако бях на мястото на Бойко Борисов, щях да се замисля и за това. Омръзна ни на всички вече 4 г. да сме потънали в липсата на елементарен план. Правителство на малцинството дори с премиер Бойко Борисов, той знае как, аз нямам против, допълни Росен Плевнелиев.

Той прогнозира, че България ще бъде сполетена от същото, което се случи в съседна Гърция преди 10 г. - тежка криза и политическо противопоставяне. Освен това навсякъде в българската политическа система имало популизъм.

"Бих се радвал ПП-ДБ да се разцепи, винаги съм бил противник на тази сглобка. В политиката 1+1 никога не е 2, то може да е повече, може да е по-малко. Ето видяхме, че е по-малко. Ако бяха останали отделни партии щеше да им донесе повече. Ако ПП слязоха надолу, заради всичко, което счупиха, то ДБ щяха да са нагоре, но понеже са заедно не се случи", каза той.

Плевнелиев обясни, че не става въпрос дали "някой отвън ще ни каже какво да правим, а дали ние искаме да се интегрираме с него. Ако се интегрираме със Запада, това означава доходи, посочи още бившият президент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
14
 
! Отговори
??? преди 3 месеца
Защо ни го натрапвате г-н бившия президент Роската Плевнелиев???От него нищо не зависи в БГ-политика....................да си гледа синоптичката Деси и да не коментира неща, които не разбира!!!
20
1
 
18
 
! Отговори
Шоп преди 3 месеца
Защо си "днес" постоянно ни натрапва това меко гуно Плювнелиев?
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е,ама защо два варианта?Още ли не си направил хороскопа?Звездите какво ти говорят?
18
6
 
1
 
! Отговори
До Кльощав преди 3 месеца
И кой е виновен че 72% от населението е апатично и му е все ровно? Айде дигайте се и вземайте властта като не ви изнася. Ама и затова не ви бива, така че айде у лево.
17
1
 
4
 
! Отговори
Тоя лайньо преди 3 месеца
Няа ли да се мха от "сцената" - колко ще живее, че още "предвижда"
16
3
 
11
 
! Отговори
БОКО И ШИШИ преди 3 месеца
Бог да пази България от БОКО тиквата и Пеевски свинята. Амин! В Румъния минимална заплата от юни е 1550 лв при Боко тиквата и Пеевски свинята доходите ще бъдат замразени. Пак се почва кражби от магистралите тунелите обществени поръчки границата с Турция договори газопроводи корупция човали пари за Боко тиквата и Пеевски свинята. Вдигане на данъците. ОСТАВКА Боко и Пеевски
15
0
 
7
 
! Отговори
Кльощав преди 3 месеца
За какво правителство и кабинет говорим! Докато 72% от българските граждани гласуваха вот на НЕДОВЕРИЕ. Тази клика, която си губи времето в парламента, няма морално право да действа само от името на 28% от населението и да очаква останалите (гласували срещу всички тези партии) да ги чуят и слушат. Предстои народно въстание, безмилостно, но справедливо. Вассалите на краварите помнят го добре какво се случи с монархистите през 1945 г.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако все още не сте разбрали кои са били на яслата при Боко и пак искат да са там,гледайте внимателно изявите им по студията и ще ги разберете.За жалост никак не са малко.А Росен ни е ясен.При него нищо ново.Човека търси внимание.
13
1
 
6
 
! Отговори
Alf преди 3 месеца
ГЕРБ и туркаците на пеефски ще управляват ама след 2300 година
12
15
 
0
 
! Отговори
Жьонгльора преди 3 месеца
Въпреки че Чехлю беше секретарка на Тиквата, има в пъти повече чест и достойнство от зеления чорап, който е готов да се продаде за "евтин" газ на кремълския сатрап.
11
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Докога ще ни занимавате с тоя?
10
2
 
16
 
! Отговори
Тиква преди 3 месеца
Господи,той жив,още един *** от гербава марионетка вдигнал главата, горкият нощи не спи, мисли за укропите и за урсули с микрони.
9
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А Деси какво мисли по въпроса?Питал ли си я,или се изказваш самосиндикално?
8
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Каква е средната продължителност на живота на един oxлюв, в природата и в плен?
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пророчица ли е станал вече със синоптичка.
6
1
 
19
 
! Отговори
ПЛЮВНАЛИЕВ преди 3 месеца
ПРАВИТЕЛСТВО НА ГЕРБ КРЕПЯЩО СЕ НА МИЛОСТТА НА ДПС ! ТОВА Е ПРЕДЛОЖЕНИЕТО МИ И ПО ДВАТА ВАРИАНТА :D
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А защо просто от Посолството не ни назначат губернатор?
4
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И този е Национален Предател !
3
0
 
24
 
! Отговори
Гошо преди 3 месеца
Благодаря сърдечно! Видях снимката на магарето , повърнах и сега съм кукуряк. Къде го скрихте, показвайте го по-често та да повръщам и да ми олеква.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И двете са нарушение на конституцията. Некви измислени без гласуване от парламента не са легитимни. Щом гласуват ДПС и ГЕРП за, значи е техно