Черешите са вече на пазара, удариха 50 лв.

Продавачи казват, че се купуват
26 апр 2024 12:15, Инна Ангелова
42
Черешите са вече на пазара, удариха 50 лв.
Снимка: Jill Wellington от Pixabay

Тези дни на пазара в Пловдив прави впечатление на череши, които се провадат за 50 лв/кг. Собственикът на серигията твърди, че черешите са негово производство - от дървото в двора му.

Виската цена на продукцията стряска пазаруващите, особено пенсионерите, предаде bTV. Иванка Моллова, пенсионер, казва, че за момента ще се въздържи от покупка, тъй като цената е висока. "Ще чакаме да поевтинеят и тогава“, казва още Моллова.

По съседните сергии също има череши. Те вървят за 40 лв/кг. и са внос от Гърция. Продавачът споделя, че зарежда стоката от няколко дни и тя се търси. Взима се и по 100 грама, понякога и по повече, в зависимост от възможностите.
“За всеки влак си има пътници, има хора с възможности и си взимат по-скъпото“, казва един от продавачите на Четвъртък пазара в Пловдив.

Не лиспват и родни череши - от Брестовица за 25 лв/кг., както и за 5 лв. – от Брестник.

Собствениците на черешови градини споделят, че заради топлото време, до две седмици се очаква родното производство масово да е по пазарите. Тогава се очаква цените да се нормализират.

Производителите се опасяват от слани и се чудят как ще опазят дърветата, тъй като пожарната не разрешава да се пали огън около тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от Избори 2024
Доц. Киселова: След 9 юни НС ще е с изтекъл мандат
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
16
 
! Отговори
В България преди 3 седмици
около 24-и май по сергиите се появяват първите български череши, които обикновено не са много добре узрели.Едва през юни започва морето от череши, защото сортовете са различни и последните узряват чак в началото на месец юЛи. Затова писах тук и по-рано, сега пак ще повторя - когато видите на пазара черешите от сорта "Хрущялки" с рубиненочерван цвят, не купувайте, защото са още зелени, макар и да са вече едри и сравнително приятни на вкус. Когато узреят, са почти черни на цвят и много сладки.
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какви са тези череши със злато ли са покрити? Само тия от парламента може д а си купят. Обикновения човек неможе да си позеоли череши от 50 лева.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
10 никой не плаща, ти кой си видял да купи на такава цена? Чиста проба спекулация и пране. Обещани на едни хора. И с конкурсите е така.
9
1
 
17
 
! Отговори
Хемус преди 3 седмици
Класическите бьлгари ядем бьлгарски череши след 24 май!
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма кой да ги купи, а са обещани на шефа ти. Там е проблема. С всичко е така. По цял ден църкаш опорки а се вижда какъв "демократ си" Споносрите ти избягаха в Дубай. 90те църкахте че не можело да се налагат данъци и мита на Турция, не било пазагни не било демократично и Турция заливаше с дъмпинга. Махнахте БДС и сега не можете да го върнете. Предатели и престъпници.
7
3
 
26
 
! Отговори
Аз преди 3 седмици
Ми като искате извън сезона да ядете череши се плаща. Аз примерно не държа да ям април череши и ще ги изчакам на 5 лв в сезон. Щом цяла зима не съм яла череши, няма да ям още 2 месеца. Голяма работа.
6
3
 
3
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 3 седмици
До Нали има За какво са ти контролно органи? Като не се продадат черешките ще изгният. А това че има кой да ги купи на тази цена тебе дразни ли те?
5
2
 
11
 
! Отговори
Нали има преди 3 седмици
Контролни органи? Къде дремат. Какви наказания са наложени?Само констатации без последствия!
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 2 - - - Компот ли ще правиш? Рано е още да се правят консерви за следващата зима :)
3
4
 
8
 
! Отговори
Maг Мазно Кафе! преди 3 седмици
Хората бързат да продават "на зелено" че няма ракети срещу градушки! Трябваха им на укрите и Тагаренко им ги подари тайно!
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За внос от Гърция вярвам. Но у нас да узреят череши още през април?! Освен ако не ги продават почти зелени, едва-едва обагрени в розово.
1
2
 
8
 
! Отговори
Честита Промяна! преди 3 седмици
Изненада ни градушката, сега цените ще са такива тази година!