Решено: Либерализацията на тока се отлага с една година

От БСП предложиха либерализацията да се отложи с 3 г.
25 апр 2024 16:00, Инна Ангелова
16
Решено: Либерализацията на тока се отлага с една година
Снимка: БГНЕС

С една година се отлага либерализацията на тока на едро, считано от 1-ви юли.

Парламентът взе решение със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС,  "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. От ПП-ДБ 35 депутати се въздържаха, а 7 гласуваха “против”.

С приетите промени в Закона за енергетика КЕВР ще продължи да определя квоти на държавните електроцентрали за ток, произвеждан за регулирания пазар, а НЕК запазва статута си на обществен доставчик за бита до 1-ви юли 2025 година, на цени, определени от регулатора.

В хода на дебатите лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи либерализацията да се отложи с три годни, но НС отхвърли предложението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: НСтоклиберализация
Още от Общество
Бивш министър: Пенсионната система е консервативна, но трябват промени
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
4
 
! Отговори
/продълж./ преди 1 седмица
Токът и водата трябва да са евтини винаги, т. е по всяко време на денонощието, завинаги и за всички ! Всичко друго е *** дивотия, която само ще обремени хората и от там и икономическия живот като цяло напред във времето.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
да следели с модерни уреди 24 цената, да гледали кога е ниска и отрицателна, че тогава да ползвали тока. Е колко хора хора могат да си позволят да си съобразяват време с това в кой момент от денонощието цената на тока е най-изгодна? А и колко биха издържали психически на това? Що за дивотия да де дебнеш да следиш уреди, муреди и не знам си какви модерни простотии и дивотии... /продълж./
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всички трябва да сме на регулиран пазар завинаги и токът да е евтин! Ако в един момент надуят цената на битовите потребители ще падне потреблението НА ДРУГИ СТОКИ И УСЛУГИ. Някои казват колко бил евтин токът по обяд. Еми не може хората да си седят вкъщи на обяд, че да ползват евтиния ток. Можело /продълж./
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е това само предизборно, споко. Като дойдат новите, ще ги "отвържат" от 1.12.. нали някой все пак ще трябва да покрива разликите
8
1
 
7
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 1 седмица
Браво ,сега да отложим и еврозоната .
7
2
 
6
 
! Отговори
Човека с перките преди 1 седмица
у нас се казва не Карлсон, а Иво Прокопиев. Добре известен олигарх, не зная дали щеше да е по-добре неговия джоб да пълним по цените от спотовия пазар. Та, по-полека с тия перки, не знаете чии интереси стоят зад тях... е вече знаете.
6
6
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 1 седмица
.......От БСП предложиха либерализацията да се отложи с 3 г...... Хахахааа, а предизбоно може ли аз да предложа да се отложи с 300 години :)))))))))))))))))))))))))))))
5
12
 
4
 
! Отговори
очаквано преди 1 седмица
на богоизбрания българин косъм не трябва да му пада от главата,камо ли ток да плаща,това би било нечувано,не се е родил тоя дето ще накара българина да си плаща тока
4
7
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
До Анонимен/2 "Честито, ще плащате скъпо на Ковачки, Доган и т.н.,на пушещите Марица и на цялата енергийна мафия в България." - та каква казваш е връзката на това което пишеш с либерализацията? ... или си дращиш за надник?
3
13
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Защо, зашо, защо? Това решение е прът в евроинтеграцията на България и отлагане и саботиране на решенията на Брюксел, за чието изпълнение 85% от матряла гласуваха.
2
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Честито, ще плащате скъпо на Ковачки, Доган и т.н.,на пушещите Марица и на цялата енергийна мафия в България. Румъния развива, перки, волтаици и т.н, в момента България внася от тях ток ,които достига и до 0 ст. а нашия скъп от пушещи централи от скъпи по скъпо.
1
14
 
4
 
! Отговори
KOko преди 1 седмица
Добре чи си взех много як електромобил. Сега си минавам 300 км. срещу 10 лв. Да мухат бедните