Василев и Пеканов в спор: Ще има ли градска железница в Пловдив?

21 апр 2024 20:20, Нели Христова
62
Василев и Пеканов в спор: Ще има ли градска железница в Пловдив?
Снимка: БГНЕС

Съпредседятелят на “Продължаваме промяната” Асен Василев опроверга с факти твърдение на бившия вицепремиер Атанас Пеканов, че в ПВУ няма проект за градска железница в Пловдив. Асен Василев заяви:

"Учуден съм, че Атанас Пеканов, който два пъти е бил министър, отговарящ за Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), не си е направил труда да го прочете. Иначе щеше да види, че проект за градска железница в Пловдив, която ще се финансира по ПВУ, има ето тук:

ПВУ (финална версия от април 2022 г.):

Проектен фиш 19 (компонент 8, инвестиция 1):

"Описание на Проект 1 – Въвеждане на редовно тактово влаково обслужване (тип S-bahn) в крайградските райони на София, Пловдив и други градове чрез закупуване на едноетажни и двуетажни оперативно съвместими електрически мотрисни влакове с максимална скорост 160 км/ч, оборудвани с ERTMS
С оглед подобряване на обслужването с железопътен транспорт на най-големите градове на България – сред които София и Пловдив, се предвижда организирането на движение на регулярни крайградски влакове (тип S-bahn) в крайградските им райони."

Етап 184 и 186: "42 електрически мотрисни влака (ЕМВ) за пътнически услуги в крайградския транспорт с максимална скорост от 160 km/h, оборудвани с бордова апаратура за ERTMS — 7 двуетажни ЕМВ с минимален капацитет от 300 места за сядане и 35 едноетажни ЕМВ с минимален капацитет от 200 места за сядане“

Пълния текст на ПВУ и графика от Проектен фиш 19 можете да видите тук: https://nextgeneration.bg/14

По-рано Пеканов заяви, че Василев лъже в пост във Facebook. Ето какво написа той:

В Пловдив ще има нова градска железница (надземно метро) до 2026.
Ясно е, че по време на избори се лъже много, но тази глупост ми идва в повече. Миналата неделя Асен Василев е застанал пред гражданите на Пловдив на Римския стадион и им казал, че той е вкарал проект за метро в Пловдив (градска железница) до летището в Плана за възстановяване (съответно трябва да се изпълни до лятото на 2026). Разговорът е качен и в страницата на партията.

Такъв проект в българския План за възстановяване и устойчивост (който беше изработен през 2021 и одобрен през 2022) няма – не съществува. Чувал съм за такива идеи от други хора, може и да са добри, но винаги са били само теоретични. Няма такъв проект, няма такова финансиране. Асен Василев показва една красива визуализация на 30-секундно клипче и обещава, че на базата на това клипче догодина може да започне строителството (а явно и да привърши малко след това, защото проектите по ПВУ са до лятото на 2026).

Какъв е смисълът от тази лъжа? Какво носи? Колко гласове носи? Как после да убедим хората, че не всички са маскари? Защото хората, излъгани от тези лъскави клипчета, ще повярват и ще чакат нещо да се направи. Как да ги убедим след това, че Европа всъщност прави смислени неща за нас?  Е, след това разбира се винаги може да кажем, че някой друг е виновен, но да не се чудим защо има ниска избирателна активност, скептицизъм, анти-европейски настроения и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
4
 
3
 
! Отговори
Тенгри яко в дупайко преди 1 месец
Сичката мара втасала за влаковете са сджасала;))) Кауннье, в Пловдив не мой са диша от хора! Вие знаете ли, къфф трафик е тука и че вътре в града нема къде да се паркира, а движението пеша става все по-трудно заради прииждащите на талази *** от цела България?:))) Спрете, *** към Пловдив! Пловдив само за майните, останалите по една мотика и към родните села и градове! ВЛАКОВЕ НЕ НИ ТРЯБВАТ!
40
2
 
6
 
! Отговори
Боко Пеевски преди 1 месец
Здравейте забелязахте ли че като Боко тиквата и Пеевски свинята нямат допир до финансите на България има пари за безплатни учебници за всички има безплатни децки градини за всички.че има увеличение на заплатите и пенсиите със 100% виждам че ГЕРБ ДПС ИТН БСП бандата на прехода 33 години лъжи и мачкане на народа страдат от Асен Василев за яхти лодки къщи за гости милиарди долари магистралите тунелите обществени поръчки и търгове и границата с Турция. Кой лъже Бойко Борисов и Пеевски злото на Бълга
39
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Службите трябва да разследват Асен Василев, за финансови трансфери, или бартер към негови сметки в чужбина, или такива на близки до него офшорни и други фирми. Известно е, че Василев е съден за измама от своя партньор в бизнеса в Лондон и се е договорил със съда, да върне около 6 млн. А в САЩ друг негов бизнес партньор го съди също за измама. Пък и къде отиваше левчето отгоре, което плащахме при всяко зареждане с бензин?
38
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
30 ГЕРБ напълниха касата на "Газпром" с няколко милиарда. Къде отиде левчено отгоре, когото плащаме при всяко зареждане? Къде са 8--те милиарда? 20 млд дълг. Такъв прахосник като АСЕН ВАСИЛЕВ България не е имала. Последните 3 години управлявана ПП,ДБ, а не ГЕРБ.
37
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
34 В началото няма да има пари, ако ГЕРБ управляват, защото ПП,ДБ са зъдлъжвили държавата с 20 млд. И са източили фискалния резерв.
36
1
 
1
 
! Отговори
Коментар преди 1 месец
Е и даса го написали в проект, то това е ясно че е бездънна яма!!. Ясно е че ако някой го е написал вече им е теглил отче наш на тези пари. Няма да стане, но не знаич ча няма да се изпишат. В следващите 20 г. няма и няма да има икономическа обосновка за това. От 35 г. градския транспорт е на загуба, хората живеят на минимума. Кой ще се качи на с-бана като му е по-ефтино на таксито. Как ще се плаща тока, заплатите? От къде ще намерите машинисти. Ако ги вземете от софийското метро, ще го издухате.
35
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Асен Василев е дебелото лице на мафията.
34
3
 
7
 
! Отговори
Алито от София преди 1 месец
Тази крадлива курвета Василева, лъже за световно, лошото е че много хомосексуалисти и вярват, но може да са предвидили железница за Пловдив, даже да са отпуснали няколко стотин милиона, даже да са ги дали на Бойковата фирма и да са забравили за този проект като магистралите, които бяха предвидени, и дадени 400 милиона, и чакащи някой да почне строителството и, нека се опитат да кажат истината, ако може Асен ***, но никога няма да стане
33
4
 
6
 
! Отговори
Браво ПП ДБ преди 1 месец
Ако ГЕРБ управляват със сигурност няма да има пари!!! Никога повече ГЕРБ ДПС
32
4
 
4
 
! Отговори
Браво ППДБ преди 1 месец
Ако ГЕРБ управляват със сигурност няма да има пари!!!
31
5
 
3
 
! Отговори
Боко Пеевски преди 1 месец
Ако ГЕРБ управляват със сигурност няма да има пари! Респект към ПП ДБ че поне се опитват да се борят с мафията на прехода. ДПС ГЕРБ БСП ИТН дъното и патерици копейката.
30
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонименбойко е руски екскремент
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГЕРБ напълниха касата на "Газпром" с няколко милиарда. Къде отиде левчено отгоре, когото плащаме при всяко зареждане? Къде са 8--те милиарда? 20 млд дълг. Такъв прахосник като БОЙКО БОРИСОВ България не е имала.
28
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ВАСИЛЕВ Е ДЕМОКРАТ КАКТО И ВСИЧКИ ОТ ПП-ДБ!
27
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Асен Василев е от комунистически род, както и всички от ПП,ДБ.
26
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Крайградска железница е едно, въздушно метро в град Пловдив е съвсем друго. Токова има в Чикаго и то не е край града, а в самия град. Едно е да искаш, друго, да можеш и трето, да го направиш. ПП,ДБ обещаха много неща, но нито едно от тях не построиха. Спряха магистрала "Хемус" и прибраха останалите пари за нея. Въобще, строежът и ремонтът на пътищата бе спрян. Киро просто обеща "магистрала до Видин, през Шумен", "втори мост над Дунав", "завод за е-коли" и др. смехотворни лъжи.
25
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПП,ДБ напълниха касата на "Газпром" с няколко милиарда. Къде отиде левчено отгоре, когото плащаме при всяко зареждане? Къде са 8--те милиарда? 20 млд дълг. Такъв прахосник като Асен Василев България не е имала.
24
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
21 Асен Василев кадрува в МВР и митниците. Той назначи шефката на митницата, срещу която има сериозни обвинения и която е в постоянен арест. Търсеше пари като луд. Явно, е искал да бъде куче касичка на ПП,ДБ. Дори искаше да продава земеделска земя от държавния фонд, но ГЕРБ го разкриха и даде заден ход.
23
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
АСЕН ВАСИЛЕВ РАЗЦЕПИ КОМУНИСТИТЕ
22
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Здравейте забелязахте ли че като Боко тиквата и Пеевски свинята нямат допир до финансите на България има пари за безплатни учебници за всички има безплатни децки градини за всички.че има увеличение на заплатите и пенсиите със 100% виждам че ГЕРБ ДПС ИТН БСП бандата на прехода 33 години лъжи и мачкане на народа страдат от Асен Василев за яхти лодки къщи за гости милиарди долари маг