Румен Радев е на ход, ще одобри ли Даниел Митов за нов външен министър?

Предложението за рокада в МВнР дойде часове след изказване на Бойко Борисов
16 апр 2024 08:03, Елка Василева
233
Румен Радев е на ход, ще одобри ли Даниел Митов за нов външен министър?
Снимка: архив, БГНЕС

Служебният премиер Димитър Главчев предложи Даниел Митов за служебен министър на външните работи на мястото на Стефан Димитров. Предложението трябва да бъде одобрено от президента Румен Радев.

Още по темата
Предложението за рокада в МВнР дойде няколко часа след изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който пред симпатизанти в столицата обяви, че в служебното правителство партията му подкрепя единствено министъра на отбраната и поиска смяна на министъра на външните работи, посочва БНР.

Бойко Борисов предупреди, че ако Димитър Главчев не се съобрази с тази препоръка, "ще направи да се съобрази впоследствие".

За седмица това на практика е втората промяна за поста дипломат №1, след като в първоначалния проект на Димитър Главчев начело на ведомството трябваше да застане бившият консул на България във Виена Ивайло Ценов.

След като президентът Румен Радев подписа указа за назначаването на служебния кабинет, стана ясно, че поста външен министър поема посланикът ни в Черна гора Стефан Димитров, а Главчев обясни, че Ценов се е отказал по лични причини.

Късно снощи от "Дондуков" 1 съобщиха, че служебният премиер предлага на президента Стефан Димитров да бъде освободен като министър на външните работи, а поста да заеме Даниел Митов.

Като мотиви за персоналната промяна се посочват необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета от една страна, както и със съюзниците и партньорите от друга.

Даниел Митов е заместник-председател на ГЕРБ. Той беше министър на външните работи във второто правителство на Бойко Борисов. В момента е депутат от парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Персоналната промяна в състава на кабинета, предложена от служебния премиер, трябва да бъде одобрена и от президента.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
3
 
5
 
! Отговори
Видов ден за Радев преди 4 седмици
Сега вече, дами и г-да ще си проличи, е, ли е Радев - ГЕРБ или не;))) Има ли си, Мафия държава?:))) И не забравяйте, че първом Слави Трифонов (ИТН) първи в предаването си по БТВ "предложи" на тогавашният военен генерал Румен Радев да стане политик;))) Лансира го, медийно. Яко, "масон гиби" е цялата държава!
148
4
 
6
 
! Отговори
САМО С МЕРАЦИ - ТЦ! преди 4 седмици
СЛЕД ЧЕГЪРТАНЕТО И ПЕТ НЕГОВИ СЛУЖЕБНИ, ТРИ РЕДОВНИ ПО НЕГОВ ПРОЕКТ, ПИЛОТА РАЗБРА, ЧЕ НЕ РАЗБИРА НИЩО ОТ ПОЛИТИКА И НЕ СТАВА ЗА ДРУГО ОСВЕН ДА ЧЕТЕ НОВОГОДИШНИ ПОЗДРАВЛЕНИЯ. ТОЙ И ТРИФОНОВ РАЗБРАХА И ЖИВОТА ИМ ДОКАЗА, ЧЕ ИСКАТ НО НЕ МОГАТ. КИРО ОЩЕ НЕ ГО Е РАЗБРАЛ, НО И ТОЙ ЩЕ...
147
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Мачкай, Румбааа!
146
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Няма ли мъже в тая държава,които да озаптят този наглец,или има само мижитурки,които изпълняват волята на един сатрап?
145
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Груб,безпрецедентен натиск на един самозабравил се ту.луп!
144
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
МИ 6
143
1
 
7
 
! Отговори
Отвратен преди 4 седмици
Народът плаща с данъците си държавна субсидия на партия герб 5 037 814 лв. , за да съществуват тези бандити и да ги ограбват!
142
0
 
5
 
! Отговори
ДжО1984 преди 4 седмици
ХАХАХАХА, така измениха конституцията, че няма значение дали е редовен или служебен кабинет, МАФИЯТА (ОПГ) си има територия и няколко КЛАНА (ПАРТИЯ). СПЕТЕ мили деца, а като се събудете пуснете си телевизора, но ако телевизора ви говори само турски или руски да не се сърдите на някой, АМИН!
141
0
 
8
 
! Отговори
Срамота преди 4 седмици
На кой да я даде ве ? Кой измисли тая конституционна промяна ?
140
1
 
10
 
! Отговори
Ужас преди 4 седмици
Големия специалист ХРИСТО ИВАНОВ, сега му сърбаме попарата.
139
6
 
5
 
! Отговори
Мутри вън! Мутри вът преди 4 седмици
Какво стана бре, Радев? Упрекваше, че ПП-ДБ се сглобили с ГЕРБ, а сега ти самия даде властта на ГЕРБ измивайки си ръцете пак с ПП-ДБ! Лицемерие!
138
1
 
13
 
! Отговори
Митов е преди 4 седмици
Мазен, угоден, казионен, послушен и зализан.
137
5
 
8
 
! Отговори
Шофьора на самолета преди 4 седмици
Радев уж щеше да гони мутрите, а ги върна във властта.
136
0
 
11
 
! Отговори
Наглост преди 4 седмици
Този Митов пак се нареди на държавната хранилка.
135
4
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 седмици
До Анонимен/133 "Льотчика се гушна с Тиквата и Прасето. От мутри вън, стана мутри вътре." - Ц. Президентът спазва антимутренската Конституция на променчиците шарлатани. Но като ВСЕКИ променчик си твърде ПРО'С'Т да го вденеш.
134
2
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 седмици
До Анонимен/114 "До всички изключително ментално обременени българи" - мухаха, 85% СТЕ ментално обременените дет гласуваТЕ за ЕС и НАТО да ви командват. Факт, който си про'с'т да вденеш.
133
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Льотчика се гушна с Тиквата и Прасето. От мутри вън, стана мутри вътре.
132
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Бойко Борисов се прояви отново като яничар.
131
5
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 седмици
До Крум/124 "Май ,голямото зло за България действително е Бойко Борисов!" - Ц. НАЙ-голямото зло за България СТЕ СЪС СИГУРНОСТ про'с'таците дет гласуватЕ ЕС и НАТО да ви командват.
130
1
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 седмици
До Анонимен/127 "Дължим всичко това на видния конституционалист Х. Иванов." - ц. На неграмотните про'с'таци дет гласуваТЕ за евроценности.