Кой е Юрай Цинтула, който стреля срещу Роберт Фицо

В младостта си бил "бунтар"
16 май 2024 22:00, Нели Христова
190
Кой е  Юрай Цинтула, който стреля срещу Роберт Фицо
Снимка: БГНЕС

В сряда словашкият премиер Роберт Фицо беше прострелян няколко пъти посред бял ден, докато се ръкува със свои поддръжници в град Хандлова. Стрелецът беше задържан почти веднага - 71-годишният писател от град Левице Юрай Цинтула.

Юрай е бил член на литературния клуб "Дъга" в Левице. Клубът се събирал в местната библиотека и е бил съставен предимно от възрастни хора. Пред словашкия сайт Dennik директорката на библиотеката Власта Коларова заяви, че е шокирана от стрелбата. Тя описва 71-годишния стрелец като нормален. Помагал на библиотеката и бил дългогодишен член на литературния клуб. В младостта си бил "бунтар".

Литературен клуб "Дъга" се състои от 23 члена. Един от тях се кандидатирал за депутат от екстремистката Словашка народна партия през 2022 г.

Цинтула е член и на Сдружението на словашките писатели. Оттам вчера направиха заявление, в което осъдиха нападението над Фицо.

71-годишният мъж е свързван и с проруската групировка "Словашки наборници". От групировката са споделили негова снимка във фейсбук през 2016 г. Под снимката самият Юрай разказва какво го е привлякло да се присъедини към групировката.

"Възможността да се действа без заповеди от държавата" е една от причините на Юрай Цинтула твърди, че в Европа пристигат "стотици хиляди мигранти и наборниците искат да защитят Словакия от тяхното влияние".

В друг пост той пише, че държавата не може да защити гражданите си и затова самите граждани трябва да защитават обществото, преди то да се "напълни с криминални елементи".

Няколко месеца по-късно Юрай основава партия, наречена "Движение срещу насилието".

През есента на 2022 г. "Словашките наборници" обявиха, че прекратяват дейността си. В миналото те дълго време повтаряха едни и същи тези като прокремълска пропаганда. Те се застъпваха за Путинова Русия, критикуваха Запада и Европейския съюз, мобилизираха се срещу мигрантите и атакуваха медиите и неправителствените организации.

Последната информация за състоянието на премиера Фицо е от четвъртък сутринта. Местни медии съобщават, че той е дошъл в съзнание. Той е претърпял операция, която е продължила няколко часа.

Неговият заместник Роберт Калиняк обяви, че Фицо е стабилен, но все още е в тежко състояние, а нараняванията му са сериозни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от ЕС
ЕК готви закон, който ще забрани стреса на работното място
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Този е Словашки Бандеровец!! Трепане и трепане само ги оправя такива!!
160
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Охраната на Фицо трябва до бъдат задържани до един. От там се вмирисва цялата работа. Що за охрана е това, след катж някакъв възрастен чиляк е успял да му пусри не един, а цели пет куршума?
159
1
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
Ли'бе'ра'лен инте'лекту'алец е. От тези на Г'и Фер'хоф'стад, Ж'ан Ми'шел и Ур'сулата. ПП. Не знам коя, но една от тези думи се цензурира.
158
2
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
До Анонимен/153 "... вие нормални ли сте изобщо" - а ВИЕ, дет гласувате за ЕС, дет ви сервира тази пропаганда защото ви смята за про'с'таци, нормални ли сте изобщо?
157
2
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
ЕК разполага с 500 милиона евро годишен бюджет за пропаганда - да плаща на журналисти да очернят и демонизират политици и да лъжат, изопачавайки фактите. Факт.
156
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бил е крайносреден и е влязъл в политическият бизнес . Борба за власт . Да бяха му дали някой бюро да ,,работи,, като на наще доживотници дърт ченгеджисти гербераспрокуристи дългогодишни колеги на душманите без един ден да са се доказали като сержанти легнали по бюрата до живот . Да видиш ти как яко се работи така :)))
155
2
 
12
 
! Отговори
Какво го рекламирате преди 2 седмици
тоя бандеровец? Противоречите си с тия писания!
154
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Разбрахме, де, и тук Путин е виновен. Преди се гънехте да внушавате как словашкия премиер Фицо е пропуски агент, сега ни убеждавате, че го е гръмнал несъгласен с него проруски агент. Разчитате, естествено, на късата памет на хората, и ще се окажете прави. Затова и ви минават опорките - каквото и да се случи - въртите и сучите и го докарвате дотам, че руснаците и Путин са виновни.
153
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
малеее, какъв качамак сте сътворили..., в смисъл копи-пейстнали от някъде, без да правите връзка с главния мозък и да се напънете да звучи горе-долу издържано смислово и достоверно
152
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Поддръжник на Украйна е, има го в клипове на про-украински митинги!!!
151
1
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 2 седмици
Дано и тук да се намери някоя изперкали пенсия да постреля по хората на Бидона.
150
0
 
14
 
! Отговори
Леле! преди 2 седмици
Нелчето Христова голямо "пране" е започнала!!! След това в "белина" ще го никисне и ... резултатът е ясен на всички!
149
2
 
8
 
! Отговори
Фекализатор преди 2 седмици
Норммала помия гомднесовска...
148
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тоя путин си взривява тръбите, стреля си по атомните станции, умира всеки няколко месеца, а сега си стреля съюзника днес, вие нормални ли сте изобщо??
147
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Т.е. в Словакия русофили и путинофили.се стрелят взаимно ли?!
146
28
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 2 седмици
Тоя е поредната изкукала копейка :))))))))))))))))))))))))
145
8
 
26
 
! Отговори
Василев преди 2 седмици
Абе , хора неразбрахте ли,че всичко е по нареждане от Москва! Нещо случи ли се по света,веднага се търси руска връзка.Демократичните сили така казват.Ние може да,сме балъци но не пасем трева по асфалта.
144
1
 
7
 
! Отговори
При разпита Юрая Хип преди 2 седмици
Признал, че не е влизал в библиотека, за да разбере кой е Фицо. На въпрос, как така, вие сте писател, той обяснил ясно и точно - "Аз съм писател, а не читател". Идвал е е България за да подкрепи първия демократично избран президент бай Желю Желев Философията от селу Веселинюво.
143
2
 
12
 
! Отговори
ЦРУ се изложи преди 2 седмици
Както при убийството на Кенеди. Освалд бил сам, а жена му - рускиня. Малко хумор - един друг президент, Джими Картър, свестен земеделски производител на фъстъци, събира симпатизанти в Далас и държи реч. Но по едно време полицията прекъсва събранието. Причината - двама души са готвели атентат срещу него, но са заловени. Единият се казвал Лий Харви, а другарят му Освалд Кенеди. Джими Картър разбрал тънкия намек и се поснишил.
142
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Честно обърквате ме. Първо обвинявате Фицо, че провеждал проруска политика. После пишете, че този момък го стрелял, защото не бил съгласен с политиката му и с това, че не давал помощи на Украйна. Сега се оказва, че и той бил проруски и тогава защо е стрелял и с какво не е съгласен? Пълна каша ви е в главите.