Радев за войната: Не военно решение, а да търсим диалог и прекратяване на военните действия

Интереси, а не евроатлантически ценности крепят некоалицията, каза президентът
Обновена: 24 фев 2024 10:38 | 24 фев 2024 10:35, Елка Василева
379
Радев за войната: Не военно решение, а да търсим диалог и прекратяване на военните действия
Снимка: архив, БГНЕС

По повод 2 години от началото на войната в Украйна президентът Румен Радев заяви, че от първия ден България е заклеймила руската агресия в Украйна.

Още по темата
Апелът трябва да бъде, особено към всички европейски държави, да търсим най-сетне автономно европейско решение - да търсим диалога, да търсим всички механизми, с които да се прекратят незабавно военните действия и да се седне на масата за преговори. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев в отговор на въпрос какви трябва да бъдат основните послания по повод втората годишнина от началото на войната в Украйна.

Ясно трябва да си даваме сметка, че пътят, по който сме поели - да се търси военно решение, основано на победата на бойното поле, не дава резултата, който искаме. Напротив, дава стотици хиляди жертви и разруха, заяви държавният глава. Според него Европа може да изходи от своя изстрадал опит през вековете.

Спомням си ранното утро на 24 февруари точно преди две години с избухването на войната, когато поканих при мен министър-председателя и ресорните министри, и излязохме с общо обръщение и призив моментално да се прекратят военните действия и заклеймихме агресията на Русия срещу Украйна, припомни Румен Радев.

Виждаме, за съжаление, че две години по-късно тази война не спира, напротив тя се разраства, коментира президентът и допълни, че войната вече е заплаха за глобалния мир и сигурност и отдавна е прехвърлила границите на региона по отношение на разруха, бедност и кризи от всякакъв характер.

Удивителни са бързината и лекотата, с които лидерите в некоалицията ту се обичат и легитимират, ту се изобличават взаимно. Това показва, че т.нар. евроатланетическа некоалиция функционира извън всички евроатлантически ценности, крепят я само интересите. Това заяви държавният глава Румен Радев.

"Изключително важно е да не позволим скандалите на управляващите и меморандумите, които се подхвърлят, да отклонят вниманието от основния въпрос - изсветляване на нерегламентираното влияние в съдебната система и всички тайни магистратски клубове. Нужно е стигане до сърцевината - откриване на политическите покровителства, и не само в правосъдната система. Каквато и да бъде съдбата на това правителство, трябва да стигне до края на този път. Ако управляващите нямат тази политическа воля, ще имаме и за вбъдеще превзети институции. Най-вероятно тези магистратски клубове ще надживеят ротацията. Призовавам медиите и обществеността да оказват натиск да бъдат разкрити всички зависимости. Ако продължаваме по същия начин, ще продължим да затъваме в беззаконие и безнадеждност", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


379
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Бонго,Ани кефи ме да те гледат как се гърчиш и си мислиш, че с простотиите си можеш нещо да постигнеш.Е получава се точно обратното вместо на някой да му извадиш око му изписваш вежди и си мислиш, че с писане на опорки в сайта постигаш нещо само дето тук е България и всеки може да мисли и преценява щото не е зомби с тиква на раменете
166
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Какво дреме тука, да отива в Кремъл и да договаря. Като някаква безполезна радиоточка е станал
165
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Дали осъзнава ? Не, не осъзнава ! В главата му са само копейки ! На езика му е вкус на г***з на путин! На сърце му е Иляна Йотова ! А ръцете му са покрити с кръв ! Душата му е осъдена и 9 поколения на зад ще плащат греховете му. Това му е последният мандат. Дано свети Петър горе го привика за разплата преди да е свършил. Голяма омраза си нагърби , как искаш да осъзнае ? Копейките не миришат
164
0
 
1
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 месеца
Преговори - само при изпълнение на руските условия !
163
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 181 Е като гледам не са като в урколандия и проблемите на бандеровците са си само техни то и за това си е една гражданска война между украинските олигарси дето някой се опитва да я раздуха и извлече ползи пък то се оказа,че такива няма,а само разходи излишни
162
1
 
1
 
! Отговори
Пътко Пътков преди 6 месеца
Тавариш Ушевски, *** и лично развей миротворческото знаме на фронтовата линия и призови двете страни да спрат войната. Ако нещо прилети и с тебе се случи най-лошото, ще получиш новбелова награда за мир посмъртно.
161
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Чупка бе, кой те пита тебе. Вече само на селски събори те канят.
160
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Бонго как да те запомня като не знам кой си пък промитите мозъци са едни и същи
159
4
 
5
 
! Отговори
маалатъ преди 6 месеца
Радев, не си първият който призовава за преговори и диалог за решаването на този военен конфликт, но Англосаксонците и техните марионетки го казаха в прав текст - Война до последния укроп!!! Такъв шанс- руснаци да воюват срещу руснаци - им се падна за втори път, първият беше Гражданската война след 1917 г.
158
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Започна третата година на тридневното СВО, загинаха стотици хиляди, още толкова са инвалиди, сираци, вдовици... Но, нашия фърчилко копринков призовава ЕС да спре войната и да не помага на Украйна срещу агресора? Като си толкова добър политик и пацифист защо не убедиш Путин да оттегли армията си от Украйна...и войната автоматично спира.
157
1
 
1
 
! Отговори
Тенгри кан преди 6 месеца
Гледайте ся, за тези изминали 4 години от новият цикъл в календара ни, днешните българи се провалиха във всичко, което можаха, дори в тва, дето никой не се е провалял;)))
156
2
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 6 месеца
Резидента не разбира че с диалог няма да спрат да падат бомби над жилищни сгради.Ама руската-главуна не може да мисли
155
3
 
4
 
! Отговори
Дали осъзнава? преди 6 месеца
Свртът очаква европейските лидери днес да покажат, че са обединени и осъждат агресията на русия. Видно е - за 2 години , уж 3 дневната операция , не постигна нищо ! Именно за това , радев тотално изложи страната ни като не се включи в европейската позиция ! А вместо това повтори думите, които му бяха спуснати от руското посолство още преди 2 години в началото на войната. Позор наистина, очаквах по твърда позиция от него. Сега все едно коленичи пред русия. Позор ...исторически позор !
154
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тая пък мумия с неговите диалози. не сава с диалози, Яко бой по руските да се научат
153
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Бонго е знае ,че нямаш акъл друго да измислиш за това и мисленето ти е като на мамуна пък такова име си си избрал
152
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Военните действия можеха изобщо да не бъдат започвани. Е, сега след повече от половин милоин убити, и все по-близка опасност от ядрена катастрофа, рашuстите не дават признак че искат да спрат войната.
151
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Радев, вместо празни приказки направи нещо, убеди Путин да оттегли армията си от Украйна в границите признати от Русия през 1991г..... и ще настъпи мир. Не ЕС нападна Украйна, не ЕС води война, наричана от Путин СВО, в която загиват стотици хиляди цивилни, жени, деца и старци. Стига си повтарял митрофанските лъжи, направи нещо. Но, не вярвам, ти се интересуваш само от властта и кражби, милиардите от пътя на копринката за тебе са най-важни, и интересите на путин.
150
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сбогом урки тук не е Урколандия.Хайде стига вече времето изтече махайте се урки хайде още утре.Всеки ден скандиране протести народа се приготвя да ви го намести.Много млади хора връщат се обратно никой не им плаща мразят ви безплатно БГ политиците в затвора това е волята на народа
149
4
 
3
 
! Отговори
82-ОМБР преди 6 месеца
Егати грозника! Мие волки и за свою територию будем до останого!
148
4
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 6 месеца
Какво правим другари копейки? Днес започва 3-та година от 3 дневната операция другари :))))))))))))))))))))))) За 10г. сух напън от 2014г. превзехте Авдеевка :))))))))))))))))))))))