Радев за войната: Не военно решение, а да търсим диалог и прекратяване на военните действия

Интереси, а не евроатлантически ценности крепят некоалицията, каза президентът
Обновена: 24 фев 2024 10:38 | 24 фев 2024 10:35, Елка Василева
379
Радев за войната: Не военно решение, а да търсим диалог и прекратяване на военните действия
Снимка: архив, БГНЕС

По повод 2 години от началото на войната в Украйна президентът Румен Радев заяви, че от първия ден България е заклеймила руската агресия в Украйна.

Още по темата
Апелът трябва да бъде, особено към всички европейски държави, да търсим най-сетне автономно европейско решение - да търсим диалога, да търсим всички механизми, с които да се прекратят незабавно военните действия и да се седне на масата за преговори. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев в отговор на въпрос какви трябва да бъдат основните послания по повод втората годишнина от началото на войната в Украйна.

Ясно трябва да си даваме сметка, че пътят, по който сме поели - да се търси военно решение, основано на победата на бойното поле, не дава резултата, който искаме. Напротив, дава стотици хиляди жертви и разруха, заяви държавният глава. Според него Европа може да изходи от своя изстрадал опит през вековете.

Спомням си ранното утро на 24 февруари точно преди две години с избухването на войната, когато поканих при мен министър-председателя и ресорните министри, и излязохме с общо обръщение и призив моментално да се прекратят военните действия и заклеймихме агресията на Русия срещу Украйна, припомни Румен Радев.

Виждаме, за съжаление, че две години по-късно тази война не спира, напротив тя се разраства, коментира президентът и допълни, че войната вече е заплаха за глобалния мир и сигурност и отдавна е прехвърлила границите на региона по отношение на разруха, бедност и кризи от всякакъв характер.

Удивителни са бързината и лекотата, с които лидерите в некоалицията ту се обичат и легитимират, ту се изобличават взаимно. Това показва, че т.нар. евроатланетическа некоалиция функционира извън всички евроатлантически ценности, крепят я само интересите. Това заяви държавният глава Румен Радев.

"Изключително важно е да не позволим скандалите на управляващите и меморандумите, които се подхвърлят, да отклонят вниманието от основния въпрос - изсветляване на нерегламентираното влияние в съдебната система и всички тайни магистратски клубове. Нужно е стигане до сърцевината - откриване на политическите покровителства, и не само в правосъдната система. Каквато и да бъде съдбата на това правителство, трябва да стигне до края на този път. Ако управляващите нямат тази политическа воля, ще имаме и за вбъдеще превзети институции. Най-вероятно тези магистратски клубове ще надживеят ротацията. Призовавам медиите и обществеността да оказват натиск да бъдат разкрити всички зависимости. Ако продължаваме по същия начин, ще продължим да затъваме в беззаконие и безнадеждност", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


379
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
5
 
12
 
! Отговори
Доктор ох боли в г.з преди 6 месеца
Радев се е объркал. Както нападнаха Украйна, утре може да сме ние. Трябва да се въоръжим до зъби, танкове, подводници, ПВО, самолети. Тези рашки само от бой разбират.
186
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Радка Радева е във предизборна кампания и сега се стреми да казва "правилните" неща, за да може да изглежда максимално готин и да открадне колкото се може повече от Възраждане и БСП. Но той по същество е Янев номер 2, да кажем 10-20% по-добър.
185
3
 
10
 
! Отговори
хм преди 6 месеца
Уркаинците свалиха още един самолет, другарю.
184
2
 
10
 
! Отговори
дедо Груйо преди 6 месеца
Тоя от военен вече се държи като синоптик.
183
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Бонго Бонго 224 ... също като отношенията между вас и краварите...
182
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Раче, що не отидеш на Путин да го кажеш, ами го казваш на бг медиите?
181
3
 
5
 
! Отговори
Пешо Стобора преди 6 месеца
Ей yшак, първо ше дойда хубаво да ти наклепам ушите и после ше преговаряме. Искаш ли?
180
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ПРИ ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ ВЛАСТТА СЕ ВЗИМА ОТ РЪЦЕТЕ НА ПОЛИТИЦИТЕ И СЕ ДАВА САМО НА ВОЕННИТЕ...
179
2
 
10
 
! Отговори
Муравей Градев преди 6 месеца
Зеления чорап иска да спре войната като не се праща оръжие на Украйна. Ми то по тая логика да вземем да се разоръжим и ние, та да няма опасност от война и при нас.
178
0
 
7
 
! Отговори
Тръпчинков преди 6 месеца
Тавариш Мунджо Радеф дай приемливо решение и за двете страни като си такъв мозък, а не два мандата да плямпаш само че водата е мокра.
177
1
 
8
 
! Отговори
...! преди 6 месеца
Руските таракани са уникални! Като ги попиташ, помему опять обос'рались, винаги отговарят ..."ама те американците"!
176
3
 
1
 
! Отговори
Сабраа ли се? преди 6 месеца
Сабраа ли се жълтонаcpаните паветници на площада, сабраа ли се да пръвайднат сапорт на Юкрейн?
175
2
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 6 месеца
До Бонго Бонго..... И копейките нищо не разбраха, защото не знаят руски :)))))))))))))))))))
174
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
A в Европа фон дер Лайен ги подготвя да ядат червеи и насекоми, защото Европа няма плодородни земи и не може сама да се изхрани, а освен това земеделието и животновъдството отделя въглеродни емисии и причинява климатични промени. Месо, мляко, млечни продукти, яйца, плодове и зеленчуди, пшеничен хляб ще ядат в Русия, защото Русия е богата и разполага с изобилие от всичко необходимо.
173
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
САЩ винаги са били морска крепост, никога не са воювали на своя територия, практически беше невъзможно някой да ги напада по вода с кораби. Вместо да харчат за отбрана, те харчиха военни средства да водят войни по целия свят. Но това вече не е така, днес в сравнение с военната мощ и военните технологии на Русия, САЩ вече не са остров крепост, ами малко островче, което може за часове да се превърне в пепел.
172
0
 
7
 
! Отговори
Удивително е, преди 6 месеца
...как Радев твърди че войната не била решение, но "случайно" забравя че войната е започната точно от Путин, и не отпраща апела си към него да я спре? А на всичкото отгоре, твърди че Европа не си била научила "урока"! Уникален "невнятник"! То бива бива да се прави на Кремълски пропагандатор, ама тоя се извисява със своя слугинаж! Явно още сънува да се превърне в българският Лукашенко, зад гърба на който стои...Митрофанова!
171
0
 
2
 
! Отговори
Т. Кутуньов преди 6 месеца
Според тоя мyxъл, укрите трябва да се одупят на кремълския импотент. След като измънка със стиснати уста в самото начало че втаржението било недопустимо, не сме чули повече да го критикува рашистанците. Напротив всяко едно негово действие е в неявна услуга за тях.
170
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хващай хвърчилото к излитай да помагаш на източмия фронт
169
3
 
2
 
! Отговори
Джизгиев преди 6 месеца
В Липецк стана мощна и весела бавовна. Холопите публикуваха зрелищни видеоклипове. Вопли, сопли и крикове как е възможно, а те дори не се замислят че всичко това е точно четко и ясно разписано в плана на любимия им кремълски многоходовъчник. А там си пише 23.02.24 - самалет А50 и металургически завод липец в пламъци. Ура друзя.
168
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Гн Президент,прави референдом,всички стари мутри да не бъдат в политиката.