Радев за войната: Не военно решение, а да търсим диалог и прекратяване на военните действия

Интереси, а не евроатлантически ценности крепят некоалицията, каза президентът
Обновена: 24 фев 2024 10:38 | 24 фев 2024 10:35, Елка Василева
379
Радев за войната: Не военно решение, а да търсим диалог и прекратяване на военните действия
Снимка: архив, БГНЕС

По повод 2 години от началото на войната в Украйна президентът Румен Радев заяви, че от първия ден България е заклеймила руската агресия в Украйна.

Още по темата
Апелът трябва да бъде, особено към всички европейски държави, да търсим най-сетне автономно европейско решение - да търсим диалога, да търсим всички механизми, с които да се прекратят незабавно военните действия и да се седне на масата за преговори. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев в отговор на въпрос какви трябва да бъдат основните послания по повод втората годишнина от началото на войната в Украйна.

Ясно трябва да си даваме сметка, че пътят, по който сме поели - да се търси военно решение, основано на победата на бойното поле, не дава резултата, който искаме. Напротив, дава стотици хиляди жертви и разруха, заяви държавният глава. Според него Европа може да изходи от своя изстрадал опит през вековете.

Спомням си ранното утро на 24 февруари точно преди две години с избухването на войната, когато поканих при мен министър-председателя и ресорните министри, и излязохме с общо обръщение и призив моментално да се прекратят военните действия и заклеймихме агресията на Русия срещу Украйна, припомни Румен Радев.

Виждаме, за съжаление, че две години по-късно тази война не спира, напротив тя се разраства, коментира президентът и допълни, че войната вече е заплаха за глобалния мир и сигурност и отдавна е прехвърлила границите на региона по отношение на разруха, бедност и кризи от всякакъв характер.

Удивителни са бързината и лекотата, с които лидерите в некоалицията ту се обичат и легитимират, ту се изобличават взаимно. Това показва, че т.нар. евроатланетическа некоалиция функционира извън всички евроатлантически ценности, крепят я само интересите. Това заяви държавният глава Румен Радев.

"Изключително важно е да не позволим скандалите на управляващите и меморандумите, които се подхвърлят, да отклонят вниманието от основния въпрос - изсветляване на нерегламентираното влияние в съдебната система и всички тайни магистратски клубове. Нужно е стигане до сърцевината - откриване на политическите покровителства, и не само в правосъдната система. Каквато и да бъде съдбата на това правителство, трябва да стигне до края на този път. Ако управляващите нямат тази политическа воля, ще имаме и за вбъдеще превзети институции. Най-вероятно тези магистратски клубове ще надживеят ротацията. Призовавам медиите и обществеността да оказват натиск да бъдат разкрити всички зависимости. Ако продължаваме по същия начин, ще продължим да затъваме в беззаконие и безнадеждност", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


379
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
7
 
4
 
! Отговори
Единствено Изненадан преди 6 месеца
съм, че Украинските Войници Предпочетоха да Умрат за Нищо и да нахранят чеервеите по полетата на ИзточноУкрайна пред Алтернативата - да отидат на Гости на Зеленски в Киев и да си Вземат Обратно Държавата!!
66
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аз като охрана съм водил диалог с руснак, ония ми шляпа ръцете, ще кажеш още малко и може да си позволява всичко, а за капак извиках една рускиня да ми превежда, щото не мога да му разбера пияните бъртвежи на рашката, и оназ ми се обиди :)))
65
2
 
5
 
! Отговори
888 преди 6 месеца
Историята показва, че да се преговаря с Русия е загуба на време. Русия не спазва договорите и международното право. Да кажем че преговарят, Разберат се и какво от това. В момента в който Русия реши че това не и изнася или че е в добра позиция за нова война ще скъса договора и всичко ще започне от начало.
64
6
 
7
 
! Отговори
До 53 преди 6 месеца
Зеленски има право единствено да си избира затвор или при Навални да иде. Путин няма зор да бърза, той няма никога да напусне Украйна. Няма да повтори грешката да повярва на европендели.
63
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Грешката на Радев е, че търси истината в компромиса, а не в справедливостта. Не трябва да се търси компромисно решение, а справедливо. Несправедливите примирия водят още по-кървави войни след себе си - историята го е доказала!!!
62
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако Украйна се предаде - путин ще убие повече хора с вързани ръце , както уби Навални ! Радев е позор - импийчмънт и затвор !
61
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това да го каже на тези, които започнаха война. Пък те ще го черпят с новичок.
60
6
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 6 месеца
Рундю иска да е Лукашенко 2, ама греда. България в НАТО, ЕС, Шенген, Еврозоната. Копейките в Сибир за да има мир!!!!!
59
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Радеф..Абе ти си военен.Призван да браниш страната ни от агресори..Ти и твоята армия ако води битка за София , ще прекратиш ли военните действия бе русофил гнус..И ще поискаш диалог ли?..Долен предател
58
5
 
5
 
! Отговори
Кашкавал в Турция преди 6 месеца
12 лв хубав от мляко!В Българската руска кло ака на *** от ДС мутри и комунисти корупция и картели кашкавал имитиращ продукт 20 лв!!!!
57
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Те си приписват православието, ще кажеш те са го създали, мислят се за велики сибирняците :)))
56
8
 
5
 
! Отговори
И Ето Идва Най- преди 6 месеца
Щастливият Ден, в Който Животното Зеленски, на Площад Майдан, в Столицата Киев, ще Бъде Обесен!
55
5
 
5
 
! Отговори
Грозната истина преди 6 месеца
Да се търси политическо решение е възможно, ако и другата страна го търси. Как точно се преговаря със страна, която казва"Това което сме ви взели си е наше, за останалото може да преговаряме". Да си представим преговори с тезата на Русия, че Украйна няма право да съществува. Е украинците кво на направят, да се обясняват, че имат право ли. Това е шизофрения.
54
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Радеф като военен много добре знае , че прекратяване на военните действия на своя територия означава капитулация.Това показва, че Радеф е на страната на агресора.Има ли въобще правоохранителни в тази държава Които да поискат импийчмънт и сваляне от власт на този долен предател.
53
5
 
5
 
! Отговори
морски преди 6 месеца
Това с диалога ,го кажи на товарищ путин, може и да се съгласи ,щом е казано от тебе..
52
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Мир ще има, когато Русия се изтегли от окупираните територии и плати репарации за нанесените щети.
51
7
 
7
 
! Отговори
Импийчмънт веднага преди 6 месеца
Радев ако се стигне до замразяване на конфликта това ше задълбочи финансовата криза ! Ще увели само военните разходи на страните за превъоръжаване и с години ще се чака момента който русия ще се опита да удари страни от нато. А ще.го направи ! Ще пробва дали ще задействат чл.5. Ако Украйна се предаде ще има много повече убити от путин колкото през войната и над 20 млн бежанци и огромен натиск за Европа ! Какви ги бръщолеви радев - искайте му импийчмънт на тоя
50
5
 
8
 
! Отговори
Я стига преди 6 месеца
Радев ли накара НАТО и ЕС да не спазват договора си с РУСИЯ, та сега той да спира войната. И то война която не е наша и не трябва да бъде. Ние си имаме достатъчно проблеми, за да ни пука кои са се запукали.
49
1
 
2
 
! Отговори
Някой преди 6 месеца
До ЗозоТи си е един от форумните и.ди.оти.
48
2
 
7
 
! Отговори
Преговори с Русняци преди 6 месеца
Означават да се съгласиш с всичко което искат!!!!