Радев за войната: Не военно решение, а да търсим диалог и прекратяване на военните действия

Интереси, а не евроатлантически ценности крепят некоалицията, каза президентът
Обновена: 24 фев 2024 10:38 | 24 фев 2024 10:35, Елка Василева
379
Радев за войната: Не военно решение, а да търсим диалог и прекратяване на военните действия
Снимка: архив, БГНЕС

По повод 2 години от началото на войната в Украйна президентът Румен Радев заяви, че от първия ден България е заклеймила руската агресия в Украйна.

Още по темата
Апелът трябва да бъде, особено към всички европейски държави, да търсим най-сетне автономно европейско решение - да търсим диалога, да търсим всички механизми, с които да се прекратят незабавно военните действия и да се седне на масата за преговори. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев в отговор на въпрос какви трябва да бъдат основните послания по повод втората годишнина от началото на войната в Украйна.

Ясно трябва да си даваме сметка, че пътят, по който сме поели - да се търси военно решение, основано на победата на бойното поле, не дава резултата, който искаме. Напротив, дава стотици хиляди жертви и разруха, заяви държавният глава. Според него Европа може да изходи от своя изстрадал опит през вековете.

Спомням си ранното утро на 24 февруари точно преди две години с избухването на войната, когато поканих при мен министър-председателя и ресорните министри, и излязохме с общо обръщение и призив моментално да се прекратят военните действия и заклеймихме агресията на Русия срещу Украйна, припомни Румен Радев.

Виждаме, за съжаление, че две години по-късно тази война не спира, напротив тя се разраства, коментира президентът и допълни, че войната вече е заплаха за глобалния мир и сигурност и отдавна е прехвърлила границите на региона по отношение на разруха, бедност и кризи от всякакъв характер.

Удивителни са бързината и лекотата, с които лидерите в некоалицията ту се обичат и легитимират, ту се изобличават взаимно. Това показва, че т.нар. евроатланетическа некоалиция функционира извън всички евроатлантически ценности, крепят я само интересите. Това заяви държавният глава Румен Радев.

"Изключително важно е да не позволим скандалите на управляващите и меморандумите, които се подхвърлят, да отклонят вниманието от основния въпрос - изсветляване на нерегламентираното влияние в съдебната система и всички тайни магистратски клубове. Нужно е стигане до сърцевината - откриване на политическите покровителства, и не само в правосъдната система. Каквато и да бъде съдбата на това правителство, трябва да стигне до края на този път. Ако управляващите нямат тази политическа воля, ще имаме и за вбъдеще превзети институции. Най-вероятно тези магистратски клубове ще надживеят ротацията. Призовавам медиите и обществеността да оказват натиск да бъдат разкрити всички зависимости. Ако продължаваме по същия начин, ще продължим да затъваме в беззаконие и безнадеждност", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


379
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Когато видиш военни действия в защита на държавата си и поискал спиране на войната ,това не е ли капитулация.Нека военния експерт Радеф ми каже.И такива елементи по време на война не се ли наричат предатели Нека Радеф като военен от българската армия ми поясни.Щлто аз съм редник А той генерал.
86
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 98 Е аз само укофили виждам дето ръсят опорки и си мислят,че тук им е урколандия
85
2
 
5
 
! Отговори
мистър Кеш преди 6 месеца
Да,да , знаем позицията ви другарю преZидент , а също така помним чий е Крим според вашите разбирания.Помним също , че многократно погазихте конституцията и перманентно нарушавахте и заобикаляхте закона , години наред рутихте държавните устои , трайно насадихте разкол и омраза сред народа , реанимирахте болшевишките копои и ДС ченгетата , инженер сте на политическата шарлатания , изборен машинист ..трафик , контрабанда , копринки...край няма
84
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В България е нужно да се отървем от русофилията и то като почнем с импийчмънт на президента ! Наистина руснаците са завладели службите явно и се вижда колко много се е увеличило руското влияние в България а това в вмешателство ! Изгонете Митрофанова и импийчмънт на Путин. Това ще е ясен знак !
83
2
 
2
 
! Отговори
Питам преди 6 месеца
До Импийчмънт веднага 83 Имаше втори поправителен тур за президент. Пак ли гласува за Радев ?
82
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 93 Когато ни събра имунитета и Пеевски ни викна в кабинета щом надушим малко власт сглобка стана завчас Бойко Мустафа Асен и Аз Извикахме и мойта Кака Лена да барне както може два-три члена Конституция стана пуснахме пералнята Бойко Мустафа Асен и А.Асен ще бъде премиер във сянка ,а бате Бойко с ключета си нанка .Ще взема да се върна във Канада защото всяка нощ сънувам ада как отиваме в затвора и попадаме на хора Бойко Мустафа Асен и Аз
81
5
 
6
 
! Отговори
Аноним преди 6 месеца
Диалог ама със кой бе радев ,те във любимата ти русия не знаят кво е диалог
80
5
 
6
 
! Отговори
82-ОМБР преди 6 месеца
Радев,я се огледай за бутона CATAPULD! Ааа,намериго,браво! Айде сега го натисни!
79
2
 
1
 
! Отговори
Не се доверявайте преди 6 месеца
Масово ОПГ-та на полицаи в България - в Перник, Пловдив, Варна, София, Бобов дол, Дупница, Кюстендил, Сандански, Русе, Несебър, Враца, Видин! Това е Джипси Държава, не Европа!
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Бонго.,Ами и аз мога не да се пробваме само дето ти нямаш толкова акъл в тиквата
77
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да се преговаря е много хубаво, но ако всеки психясал диктатор започне да напада съседните страни и после да му клякаме на условията в преговори, ще настане хаас и вечна война.
76
2
 
4
 
! Отговори
Скрий се преди 6 месеца
Този повтаря като папагал кремълските опорки? Всички бяха за мир, преди твоя кумир да нападне суверена държава. От както дойде изби стотици хил чеченци, които искаха независимост. После влезе в Грузия, да омиротворява пак. Сега в Украйна! А ти искаш да преговаряме с него и докъдето стигнал? А утре като влезе у нас? Пак ли ще зовеш за мир. Ти не си български генерал, а една руска подл ога и срам за всеки истински българин. Пп носи вина, че поличи втори мандат да лансираш кремълските глу потевини!
75
3
 
2
 
! Отговори
Да допълня... преди 6 месеца
До Нострадамус 37 За Радев едва ли , но за Путин е сигурно. Диктаторите не умират в леглото.
74
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Radkata пиратка да се обади на пууттлер и да му каже, че като изтегли армията от Украйна , войната ще спре и тогава може да се намери мирно решение. А сега говори ала-бала
73
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Бонго кацнал Зельо.на трънка и почнал да проси и мрънка
72
2
 
3
 
! Отговори
тоти преди 6 месеца
Тоя нищо до сега де е казал не е станало и се вижда че от никаде не искат мнението!!!
71
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 78.Бонго стой си там където си и не занимай с България
70
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Зозо,а Зелюндьо е за украински мор
69
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 65 Е къде виждаш.руснаци и щото посолството и посолствата командват пък после говори за цени щото в Кауфланд само 15% от стоките са произведени в България
68
4
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 6 месеца
Рундю е за мир. За "Руский мир". Да си го каже направо. Какво увърта? Mepзавeц.