Габриел обясни защо си тръгна от ОССЕ: Не искам да съм заедно с държава, обявила ни за "неприятели"

Нещата в кабинета вървят в добра посока
2 дек 2023 11:22, Нели Христова
372
Габриел обясни защо си тръгна от ОССЕ: Не искам да съм заедно с държава, обявила ни за "неприятели"
Снимка: БГНЕС

Не мога да бъда на една маса с хора, които имат антибългарски и антиевропейски прояви. Това заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел, предаде БГНЕС.

Габриел коментира участието ни на срещата на ОССЕ в Скопие. Тя посети РС Македония за няколко часа и си замина преди пристигането на руският външен министър Сергей Лавров.

"Бях в Скопие, за да уважа председателството на ОССЕ. Освен това имаше вечеря на европейските лидери, където всеки един от нас трябваше да заяви, че ние сме там, защото не искаме да подпишем смъртта на ОССЕ", каза външният министър.

"След тази вечеря не смятам, че присъствието ми трябваше да е физическо там, затова съм си тръгнала. Не искам да присъствам с представители на държава, която ни е определила като неприятелска“, каза Габриел.

Вицепремиерът коментира дали ще се стигне до ротация и стабилно ли е правителството на акад. Денков.

"Нещата са различни в добра посока.Излизат двете основни партии, които подкрепят правителството и казват, че има нужда от механизъм, който позволява да се правят назначения, да се вземат решения. Само да напомня, че говоря за това от месец май, още преди съставянето на правителството. Самият факт, че има много голяма яснота и можеш да отстъпиш крачка назад в името на това да има прозрачност при вземането на решения, в името на това да има механизъм, който да даде устойчивост на процеса на вземане на решения. Това е положително", каза тя.

По отношение на кадровите промени начело на НЗОК, Габриел напомни, че е външен министър и вицепремиер, а не политически лидер. "В името на това да има процес, който да е валиден за всички назначения, се направи крачка назад и за единия и за другия кандидат. Никой не е прекрачил границата на правомощията си", каза тя и добави, че са един екип.

Не подхождам по никакъв начин с презумпцията, че някой трябва да бъде сменен, добави Габриел на въпрос дали ще има смяна на министри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


372
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мария Габриел и Бойко Грабител
56
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
БЛИЗАЧА НА РУСКИ ПАТОЦИ БОРИСОВ ВЕЧЕ СЕ ГНУСИ ОТ РУСКИТЕ ПАТОЦИ????
55
1
 
10
 
! Отговори
Лавров преди 9 месеца
Кой е тоя Габриел? Бътлъра на Шарл Мишел?
54
6
 
6
 
! Отговори
Факт преди 9 месеца
С най ми хареса как Възраждане осигуриха мнозинство на ГЕРБ и ДПС при гласуването за шеф на здравната каса. На батко родолюбците.
53
2
 
9
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 9 месеца
МАРИЯ ГАБРИЕЛ КОГАТО В ПЕТЕРБУРГ ЦЕЛУВАШЕ ЗАДНИТЕ ЧАСТИ НА СЪЩИТЕ ТЕЗИ "НЕПРИЯТЕЛИ" ПО ЗАПОВЕД НА ПОМПОЗНИЯТ *** БОЙКО НЕ СЕ ОПЛАКВАШЕ.
52
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Най-голямата ни грешка е, че им плащаме заплати на тия за нищоправене или за вършене на глупости. Ако някъде има такава фирма или друга работа, моля, уведомете ме. Не че ми приятно да не върша нищо или глупости, ама ей тъй, да опитам. Току виж ми харесало! Що така изглупява тоя свет?
51
15
 
4
 
! Отговори
Достойно преди 9 месеца
Браво така се прави! Русия ще остане в историческата като диктатор. Избиха хиляди невинни хора Бог ще ги съди. Цял свят ги намрази и бягат от тях. Един издухан старец, които не знае на кой свят се намира се взе много сериозно.
50
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И още нещо прочетох тази сутрин , че в целия европейски съюз се шири абсолютна манипулация , истерия и пропаганда срещу Русия --- спуснато е ОТГОРЕ . Защото така са наредили нащите велики братя от зад океана. Е, за да станеме още по бедни , по манипулативни и да намаляваме прогресивно . Какво ще кажете за това ????
49
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
никой не е забелязал,че си си тръгнала Марийке,Лавров само го преместил от единия крачол в другия.Защо трябваше само да ходиш и да харчиш пари,полза от теб никаква
48
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Браво на Габриел, една от малкото смислени личности в ОПГ-то.
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Схемата е че базите ни вземат от най-чистата вода и златото - после ни правят и на *** . Останали са 15 процента население с акъл - сега или никога нито РФ ще ги махне ,нито никой , РФ не е това което хората мислят - тя си гледа кефа вече - за други народи се мърда от няма и накъде, така сами трябва да окажем явна съпротива - ама без много приказки - това убива темпото - просто реална агресия
46
5
 
20
 
! Отговори
Хаха преди 9 месеца
Никой не забелязал, че тя е била в Скопие..камо ли че си тръгнала
45
15
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 9 месеца
Коньо върна ли се през Гърция и Турция в Мордор? :))))))))) Рядко нагъл тип.
44
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кой беше първият ***..от , който реши ,че трябва да сме част от ЕС? Въпросните богати държави от ЕС ,са богати ,защото са крали и убивали като луди!! Измамници , крадци и убийци- с такива сме в съюз! Та тази нашата , съюзничката на убийците, дава оценка на държава като Русия ,която просто се защитава от въпросните алчни престъпници!!
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вземи пример от Киркъкъ. В парламента на майка го псува 160 кг депутат и а а а на место майка му щеше даотебеСамото Кире, а кирката вика никой не ме е псувалебал и държал за ушите. . . . В кухнята жена му и майка му месят питка см
42
3
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
До 31 "Грешно решение, показва слабост, пълна липса на дипломация, Детска,злобна реакция, бягство- слабост." - показва единствено се'л'с'кия манталитет на брюкселските комисари.
41
11
 
6
 
! Отговори
Факт преди 9 месеца
Въzzраждане - ние обичаме Рассия, България вън от НАТО и ЕС. Идват избори и никой не гласува за тях. Разбрахте ли каква е връзката товарищи?
40
18
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 9 месеца
Блатната държава ни е определила за неприятел. Тука русогъзниците не са Българи. За това глад за тях, да ровят по кофите. Пък за украинците хотели на морето :))))))))))))
39
3
 
22
 
! Отговори
Ако бяха сложили преди 9 месеца
Една надуваема кукла на нейно място, никой нямаше да забележи разликата..
38
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Обаче са наплюска преди да избягаш като обидена ученичка а ?