Спор в некоалицията: ПП-ДБ внесоха законите за службите, ГЕРБ няма да ги подкрепят

Кирил Петков обвърза промените със Шенген
99
Спор в некоалицията: ПП-ДБ внесоха законите за службите, ГЕРБ няма да ги подкрепят
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Входираме днес законите за реформи в службите за сигурност. Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

"Колегите от ГЕРБ показват непълна готовност да подкрепят законите", добави Петков и изрази надежда ГЕРБ да подкрепят проектите.

"В четвъртък и петък миналата седмица прекарах в Австрия на срещи с много от политическите партии в австрийския парламент, както и с външния министър на Австрия. Темата беше Шенген и сигурността в шенгенското пространство. Това, което те заявиха ясно, че най-големят въпрос във връзка с тяхното вето е сигурността на миграционните потоци, сигурността на границата и информационна сигурност“, заяви Петков, цитиран от БГНЕС.

Съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов коментира отказването им две от службите да се слеят.

Още по темата
"На този етап това е частен случай. Не се отказваме от този приоритет, работим да убедим останалите политически сили, защото това е важна стъпка за съставяне на единен орган", уточни Атанасов.

Той посочи, че по отношение на назначенията в службите трябва да се спазва политически неутралитет.

"Недопустимо е председатели на специални служби да изразяват политически позиции. Всички ние сме за това политически лидери да не се занимават с прякото управление на службите за сигурност. МС е този, който трябва директно трябва да управлява системата за сигурност и да изисква периодично обратен доклад. В това отношение смятам, че има дефицит, който трябва да бъде компенсиран през Съвета за сигурността към МС", подчерта Атанасов.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че има диалог с ПП-ДБ, но има разминаване в позициите относно целите и задачите.

По думите на Борисов ръководителите на тези служби се ползват с голямо доверие от партньорите, а нищо в действията им в последно време не прави впечатление, че има необходимост да бъдат сменени незабавно.
Лидерът на ГЕРБ допълни, че е против депутат от една партия да става шеф на специална служба.

"Ако ДАНС с шеф - депутат от ПП тръгне да разследва която и да е партия, който и да е друг депутат или каквото и да било, веднага ще се каже - политическа поръчка. То не е и в тяхна полза. Когато имаме служби, които не ме слушат мен, не слушат Кирил Петков, не слушат дори Радев, това е най-доброто антикорупционно действие. Моят съвет към тях е, докато не се договори всичко, да не ни провокират с внасяне на законите. Ако ги внесат, ние няма да ги подкрепим. Която друга партия иска - да ги подкрепи", каза Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
1
 
! Отговори
Ломски преди 1 година
ПП-ДБ искат навсякъде да намърдат свои хора.
78
0
 
1
 
! Отговори
Иванова преди 1 година
Тия пак си въртят техните номерца и гледат да си ги прокарат нещата така, че да няма кой да реагира. Няколко месеца правиха какви ли не сувалки и какви ли не ги говориха по медиите и накрая си направиха промените така както им ги спуснаха отгоре олигарсите, които ги спонсорират.
77
0
 
0
 
! Отговори
Нина преди 1 година
Тая коалиция е толкова дисфункционална...А пък съществуването на ДБ е още по-абсурдно - мини коалиция на неориентирани неудачници
76
0
 
0
 
! Отговори
Емо преди 1 година
Само се правят за пред хората. А е ясно, че докладват в едно и също послство.
75
0
 
1
 
! Отговори
Васил преди 1 година
Ако ПП-ДБ ще пипат службите, начело с техното "светило" Атанасов, горко ни!
74
0
 
0
 
! Отговори
Митко преди 1 година
Пародия. Тези клоуни са за оскари
73
0
 
0
 
! Отговори
Ради преди 1 година
Хармония за смях :)
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 54. За минусчета плащат ли? Да ти нацвъкам още няколко
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НС,МС са политически институции с пропорционално представени разделени на партии в тях и изпратени в тез институции от обществото да водят законодателната и изпълнителната дейност осъществена от тях в името на обществото,това малко ли е им,че искат още,а не могат да се справят и се опитват чрез службите да замазват,че се оправни,да убеждават обществото,че са неоспорими,Президетска,Съдебна,Служби са деполитизирани институции как мажоритарно представени за контрол,защита на обществото от тях и др.
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Словения спечели словенското Възраждане и казаха че ще свалят санкциите на евроатлантиците към Русия . Време е и ние да сме като Словения и да изберем Възраждане а не членуване за усвояване .
69
0
 
4
 
! Отговори
От дежурния доктор: преди 1 година
До УКРАНЕ НА КОНТРА.. С 54 Мойто момче объркано, пак си успял да се измъкнеш покрай санитарите и вместо да си пишеш успокоителните, набарал си им компютъра... Виждам, че пак започна да пишеш глепоостите си, по характерния безумен начин. Веднага си ела в стаята, да ти дадем хапчетата, да не се налага да ти слагаме и усмирителната риза.
68
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алоооо подмяната хората гладуват часни съдебни изпълнители им запорират заплати и пенсии щото парното е много евтино от евтината краварска газ. По времето на недоносения соц парното беше 12 лв на месец тока 1.5 ст за киловат бензин 70 ст за литър. При заплати от 350 лв. За младите ще кажа че като върнех десет шишета от олио магазинерката ми даваше вместо пари половинка хляб пет кремвиша от истинско месо и истински хляб с коричка и срединка а днешният е направен от трици.
67
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гласувайте бе, гласувахте с 1 гърди съм пред всички които си загубиха времето да гласуват спестих си няколко часа от живота. Видяхте ли се какво избрахте?
66
2
 
12
 
! Отговори
Алексей Петров преди 1 година
Този гелосан пуяк няма ли да ходи на разходка в Драгалевци ?
65
2
 
15
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
ОСТАВКА на корумпираното, продажно правителство!!!! Американски под --ло--- ги!!!
64
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Петков компетентен, Атанасов по-компетентен, Борисов най-компетентен хахахахахах
63
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В НеКоалицията това са НеСпорове между НеЛидери!
62
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оставка! А след това прокуратурата да покаже на "партньорите" че в бг има работеща съдебна система!
61
2
 
21
 
! Отговори
Стефанов преди 1 година
Нещо..няма да я бъде склобката..
60
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тоя айдук промяната ни еа мамата. По времето на соца немаше гладни върнех в магазина десет шишета и имагазинерката ми даде кренвиши половин хлвб бира и суха паста. Наядех се като хората с истинско месо и истински хляб. А пък бирата каква беше бедна вие фантазията да си я представите такава бира никога няма да вкусите. Ще пиете менте бирата на мутрите от картофи щото хмела е скъп от него правеха бирата по бай тошово време сега я правят от обелките на картофите и от кюспе. Пълна трагедия.

Спонсорирани публикации