България не е част от общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна

Радев: Няма да предоставяме изтребители и танкове
21 мар 2023 13:12, Александър Попов
329
България не е част от общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна
Снимка: БГНЕС

Докато управлява служебното правителство, България няма да предоставя на Украйна своите изтребители, зенитно ракетни комплекси, танкове и бронетранспортьори, заяви президентът Румен Радев пред журналисти, след като говори по време на откриването на конференцията „Антикорупция и национална сигурност“, която се провежда днес в София.

България не подкрепя и не е част от общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна, посочи Радев. Страната ни ще подкрепи европейски дипломатически усилия за възстановяване на мира, каза още той.

В Брюксел вчера беше обсъден проект за съвместно придобиване и предоставяне на 155-милиметрови снаряди. Служебният министър Димитър Стоянов посочи, че България не е част от тази обща обществена поръчка и няма как да бъде, тъй като Българската армия не разполага със средства, които могат да използват този калибър.

Редно е българските граждани да знаят позициите на партиите, които очакваме след изборите на 2 април да решават от името на България дали ще бъдат част от усилията за възстановяване на мира или за удължаване на войната, коментира президентът. Според него пред Европа това е знак на суверенно решение.

Сигурен съм, че бюджетът за предоставяне на военна помощ за Украйна от държавите в ЕС ще се наложи да бъде отново увеличен, заяви днес европейският върховен представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Президентът взе отношение и по вътрешнополитически въпроси.

Категорични спекулации са, че ще има орязване на заплати и пенсии, заяви Радев. По думите му категорични спекулации са и твърденията, че ще има орязване на курса на лева спрямо еврото и ще има нови заеми от Международния валутен фонд.

Финансите на държавата са стабилни, но това е едно предупреждение, което служебното правителство отправяше и от трибуната на Народното събрание, заяви Румен Радев.

„Това е предупреждение, че ако се продължава с популистката политика, наложена от няколко предишни парламента, ние можем, евентуално, да стигнем и до някой от тези негативни сценарии. Но зависи от отговорността на народните представители това да не се случи“, допълни президентът.

Министерството на финансите държи стабилни държавните финанси, посочи Радев и поздрави ведомството, че е осигурило рекордна събираемост и е гарантирало ежегодно нарастване на пенсиите и заплатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


329
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
3
 
21
 
! Отговори
до 166 Анонимен преди 1 година
Ами накарай Путин да преговаря! Когато предупреждаваха, че се готви да нападне Украйна той отричаше и казваше, че провеждат учения!
152
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 166Твоята логика е прикрита подкрепа за агресора Русия.Войната ще спре тогава когато руснаците се отеглят или бъдат изтласкани от Украйна.Не даване на оръжия значи руската армия да покори Украйна, тоест подкрепа за агресора.
151
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как се излъгах да гласувам за таквъз руски слуга, българофоб
150
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съвсем логично.Спомнете си как Радев дойде на власт- Беше избран от ген. Решетников ,чрез БСП ! И пак гласувайте за тях !
149
0
 
1
 
! Отговори
НЯМА red army? преди 1 година
Рейнджърс в превод нещо като военните е Синият Протестантки отбор от Глазгоу клонящ към Лондон...................Селтик са Римокатолиците сепаратисти...........Синьото знаме на НАТО с Ниневиската Четирилъчка..........На Путин трикольора Ниневиския и прочие
148
5
 
17
 
! Отговори
Същия преди 1 година
Срам, срам, срам.... Такъв си е нашият Прзидент!
147
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбира се, че не трябва да даваме оръжия. Всички, които са много загрижени, че в Украйна умират хора, искат да продължава войната и да умират още и още, що за логика?Само мирни преговори и нищо друго.
146
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимени след 50години ще говорим всички на руски и ще копаем въглища с кирки в Донбас. Мечта на всеки искински патриот :)
145
2
 
19
 
! Отговори
Koko преди 1 година
Очакваме истината - кой и с какво държи висшите управляващи и ги командва дистанционно в интерес на Москва. И тя ще излезе със сигурност, защото партньорските служби работят. А са нарушени много състави на Наказателсния кодекс, свързани с държана измяна.
144
2
 
1
 
! Отговори
Синята армия е ШЕФА? преди 1 година
Съпругът на покойната Елизабет Втора преди да умре каза нещо от сорта:"Армията е най-важното предвид на биографията му вероятно е имал предвид ГРЪЦКАТА армия е най-важното".............Елизабет Втора не харесваше армиите но преди да умре каза :"Много ми липсва гръцкия ми съпруг"....................Уж шега но току виж ...............?
143
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хубаво би било да се проучи как президента е станал неусетно милионер ...
142
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
мисля че не е важно колко хора са гласували за РР миналата година, а е важно колко ще гласуват за него днес
141
3
 
24
 
! Отговори
ами преди 1 година
Жалко че държавата е трошила пари да изучи този в САЩ, ОТ ПЕТОЛЪЧКА ДЕМОКРАТ НЕ СТАВА
140
6
 
18
 
! Отговори
позор преди 1 година
РадеФ Позор!!Оставка и Затвор!!
139
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
радеф фалира държавата и сега може да помисли как да ни почерни бъдещето
138
4
 
11
 
! Отговори
Коко преди 1 година
По точно и кратко обобщение от колегата по- долу никой не може да направи- с такива политици като чорапа не ни трябват врагове. Безгръбначността и властта тук вървят ръка за ръка и винаги сметката плащаме ние. Идва нова финансова криза, която се бори само с инвестиции - западни. Без нея няма стабилност. Той решил да гони Запада. И тогава кой ще ни даде париииииии ? Кой ще ни даде париии ? Ще вият на умрело пред МОЧАта пак.
137
8
 
2
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Румен Радев е гений - всъшност заставането на страната на Путин, докато България е в топ 5 в света по пращане на оръжия на Украйна, е единствения шанс да имаме правителство. Каквото и да си говорим, единствения шанс е ГЕРБ + ПП. А като Радев и служебното правителство уж играят за Русия, партиите ще намерят начин за компромис, който би бил ок за избирателите и на ГЕРБ и на ПП за коалиция - пак компромисна, но тип по-малкото зло..
136
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че имаме ли танкове и изстребители? Иначе боеприпаси си доставяме от самото начало и то нелегално. Вече сме "дарили" за няколко милиарда. Не са мои думи, а на шефа на някакъв военнопромишлен наш завод.не им знам заглавията, но този беше пределно откровен. Повече не го поканиза да обяснява по тв-тата ни, демократичните.
135
15
 
14
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Най-накрая им увряха главите, че не трябва да вземаме страна в тази война. Който иска да воюва да отива в Бахмут. Украинците имат нужда от свежа плът.
134
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
с такива управляващи не ни трябват врагове