Български о.р. генерал донасял тайни на руски шпионин

Висшият военен работил в МО, участвал в мисии в чужбина
2 мар 2022 12:22, Елка Василева
124
Български о.р. генерал донасял тайни на руски шпионин
Снимка: архив, БГНЕС

Български генерал от резерва е издавал държавни тайни на съветник в руското посолство в София. Това става ясно от съобщение на прокуратурата във Facebook.

„Специализираната прокуратура и ДАНС извършват разследване за неправомерна разузнавателна дейност от страна на български и руски гражданин в полза на Руската федерация.

Още по темата
Образувано досъдебно производство за престъпление по чл.105 от НК, при което от 2016 г. до настоящия момент български гражданин се е поставил в услуга на чужда държава с цел нерегламентирано предаване на информация, представляваща държавна тайна.

Българският гражданин - генерал от резерва, участвал в мисии извън България; работил в Министерство на отбраната; разполагал с достъп до класифицирана информация, касаеща ЕС и НАТО.

За координация и предаване на информацията - руски гражданин с дипломатически имунитет на длъжност съветник в Посолството на Руската Федерация в София.

За прикритие на неправомерната дейност: конспиративни срещи, преносими карти-памет, криптиращи устройства и шифрограма за кодиране на комуникацията помежду си.

Извършени действия по разследването: Провеждат се претърсвания и изземвания на 2 адреса и леки автомобили, собственост на българския гражданин. СП е изпратила уведомително писмо чрез главния прокурор до министъра на външните работи за нарушаване Виенската конвенция за дипломатически отношения и установена нерегламентирана разузнавателна дейност от страна на представител на дипломатическата мисия на Руската Федерация в България“, пишат от прокуратурата.

От там припомнят, че това е второто образувано досъдебно производство в прокуратурата за шпионство в полза на чужда държава. Предходното е наблюдавано във Военно-окръжна прокуратура и е в съдебна фаза, като предстои разпоредително заседание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам само един въпрос към Българското правителство: имаме ли въобще някакви тайни, които да са от интерес за която и да е друга държава?
81
1
 
5
 
! Отговори
ОФ-РАДЕВ.. преди 2 години
БСП.. ДБ.. ИТН.. ПП...ДС/БКП........... СА ТРОЯНСКИ КОН НА ПУТИН И РУСИЯ........
80
4
 
2
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
До Русофил Много минуси са ти нащракали аверите ти русолизци. Но това е нормално, такъв тип персони не разбират от сарказъм.
79
4
 
11
 
! Отговори
Спеца преди 2 години
Леле ,че какви големи тайни има в главата на тоя пенсиониран генерал?Проблема му е че се е срещал с руснак ! Не може да имаш другар руснак ,може само от страна на НАТО!
78
5
 
10
 
! Отговори
САНКЦИИ НА РУСОФИЛИ преди 2 години
ПРИНУДИТЕЛНО ИЗСЕЛВАНЕ В РУСИЯ.... КАКТО ТЕ ПРИНУДИТЕЛНО ИЗБИХА, ОГРАБИХА, И ИЗСЕЛИХА ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ ПРЕЗ 1944...!!.....
77
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А всички останали на американските служби.
76
4
 
10
 
! Отговори
питам преди 2 години
За това ли от съюза на запасните офицери/червени/ излезе на протест в защита на Янев?
75
8
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
пишете глупости, зор им е на руснаците за нас. какво да научат тук
74
1
 
2
 
! Отговори
до 89 преди 2 години
По-спокойно, Адолф, по-кротко..
73
24
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото и да се тръшка долната американска craн българите винаги ще сме с Русия. Браво на генерала!!!
72
2
 
2
 
! Отговори
ПИК преди 2 години
Четете
71
1
 
3
 
! Отговори
става ли преди 2 години
До Паисий Айде да е над 65,че почнах вече 60!
70
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички военни или МВР служители , които са сега над 60 г. са работели за СССР , а сега Русия. В България е пълно с Руски шпиони начело с Радев. Лично ще ги разстрелям направо ме сърбят рацете. Дайте ми автомат и ще видите какво става.
69
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 53. Шепа дедици с памперси и крадливите ви отрочета може и да сте с Русия, защото така са ви полирали мозъците от малки. Вие не сте България, уродливи предатели!
68
3
 
21
 
! Отговори
Традиция преди 2 години
Ами на нас не ни трябва да воюваме с Русия, защото не е само този генерал , а поне още 1000 офицери са си руски дребни и големи шпионски риби.
67
6
 
24
 
! Отговори
Паисий преди 2 години
До вземете мерки!! Само две малки пояснения:1. Шпионин е чуждият дипломат, нашият е национален предател 2. Разстрелът е почетен, предателите се бесят.
66
6
 
19
 
! Отговори
Samo minavam преди 2 години
Комунистите освен че са безродни копе ...ета са и много гадни и най гадни са женските комунисти които постоянно ми пеят в ухото коминтерна немам мира от тех
65
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички военни или МВР служители , които са сега над 60 г. са работели за СССР , а сега Русия. В България е пълно с Руски шпиони начело с Радев.
64
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кога прокуратурата ще хване някой амер шпионин и едни от една друга определена нация
63
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кой е да не би да правят активно мероприятие на Янев

Спонсорирани публикации