Янев: Отговорността за оградата по границата да е на МВР

Подготвя се предложение за решение на МС
9 сеп 2021 12:48,
28

 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Служебният кабинет предлага отговорността за оградата по границата да отиде изцяло към МВР, обяви премиерът Стефан Янев.

„Подготвяме предложение за решение на МС, така че тази смесена отговорност между МО и областните управители за оградата по границата да премине изцяло в ръцете на МВР, респективно Гранична полиция“, обясни Янев.

По време на заседанието на Съвета по сигурност към МС бе обсъдена защитата на националната сигурност в контекста на засилващия се мигрантски натиск. Отчетено е извършеното през месеците август и началото на септември от вътрешното министерство.

„Бяха оценени мерките, включително и с МО от гледна точка на тяхното бъдеще участие при необходимост. Влязохме в детайли и обсъдихме тактическите взаимодействия, ако е необходимо. Координацията е има. Съответните структури взаимодействат“, каза още Стефан Янев.

От думите на служебния силов министър Бойко Рашков стана ясно, че ще се необходими около 4 млн. лв. за ремонтни дейности на съоръжението и прилежащата пътна инфраструктура.

"В момента сме в процес на подготовка както на нормативна база, така и на осигуряване на средства за ремонтни дейности относно компроментираните части на това временно съоръжение по българо-турската граница", каза той.

"Практиката показа, че такива грижи за това съоръжение не се прилагат. МВР много по-навреме може да долови опитите за компрометиране, проникване и нарушаване на граничното съоръжение, затова смятаме, че е по-целенасочено тези правомощия да преминат към МВР. Има съгласието на областните управители, провели сме срещи", уточни Рашков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навремето кльона беше по ефикасен, а и много по-евтин!На въпроса по-долу, гранични войски няма от десетилетия, понеже са смятани за несъвместими с демокрацията....
25
0
 
3
 
! Отговори
А , ТАКА ЯНЕВ... преди 2 години
....АЙДЕ , ПРЕФЪРЛИ ТОПАКАТА НА РАШКОВ У МВР-то....ДА МУ НАПЪЛНИШ КОШЛЕТО...!
24
0
 
2
 
! Отговори
Да, да, ама не преди 2 години
По Бай Тошово време Гранични Войски бяха към МВР! Има ли изобщо Гранични Войски сега?!
23
2
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Върнете строителни войски
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смях! Гранична преграда - отговорност на МВР! Щото нямаме армия, може би?! Що не я дадат на лекарите илибресторантьорите! Смях!
21
2
 
1
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Строят?Я уточнете по добре, защото ПАК МЕРИШЕ НЕЩО ГНИЛО????!!!!! НА РОШКО ИСТИНАТА ИДЕИТЕ,МАЛКО МУ ИДВАТ ДАМАДЖАНИТЕ?
20
1
 
1
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Пълни щуротии))Как виждате полицай с кирка и лопата с чук и клещи и прах да строи ограда? Не са ли обучени те да арестуват, предотвратяват престъпления... До скоро полицаите нямаха кубинки и листи за печатане, да не говорим за определеното количество гориво за денонощие.А сега ги пращате на границата да правят оградата???? Или МВР ще наема строители , за да правят оградата. Нали няма да викате хлебари да оправят оградата и на тия строители, без пари ли ще ви
19
0
 
5
 
! Отговори
Жалко за народа преди 2 години
Янев, докато се чудите кой да отговаря за оградата на границата, афганите ще я отнесат и продадат за вторични суровини без да им мигне окото. Пази боже от вашата логистика.
18
2
 
3
 
! Отговори
Петър преди 2 години
Ами аз като гледам от вас няма нужда.Тия да отговарят за това,ония за онова а вие да си клатите краката и да плетене интриги.Умори те се много бързо бе мързеливци
17
1
 
6
 
! Отговори
Отровна гад преди 2 години
Фуражки, вън! Това ще бъде слоганът на предстоящата предизборна кампания!
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гърция има 125 хил армия и няма проблем да я прати да пази границата. Ние с има няма 33х кое пи напред да пазим.....
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
дървени философи, 30 години се радвахте като рязаха от армията и от 110 х 89 та я докараха до 30000. А сега я търсите да ви пази.Ми тя пази ама пази само войсковите райони техниката и оръжието. За толкоеа и стига бройката личен състав. Да не мислите че има пълни казарми с по 200/ 300 калпака на ден да седят и фа лъскат пушки и да метат плаца . Било е някога пи тошовото време
14
1
 
2
 
! Отговори
до Сретлизар преди 2 години
абе човек, сам казваш че МВР няма да се справи защото не и дават да стрелят. Е ако дойде и армията какво, на армията дават на полицията не. Ама по закон границата се охранява от МВР и големите правомощия са на тях дадени. Хайде ограмотете се по конституция кое ведомство къде какви правомощия има и тогава си чешете езиците.
13
1
 
1
 
! Отговори
до 10 преди 2 години
има къде да прочетеш какви са 4 те мисии на армията и кога и как ги изпълнява. Ти навит ли си армията фа извърши мобилизация на запасняци и ти също и фа те пратят на границата. Ефин месец ще минеш препидготовка, стрелби с автомат пистолет и на границата пратен от армията.
12
2
 
0
 
! Отговори
цццццц преди 2 години
Пратете г-н винкела да ремонтира великата си стена, но да плати с откраднатото!
11
6
 
4
 
! Отговори
Икономист преди 2 години
Не само отговорността, а и разходите за поддържане на оградата да бъдат за сметка на МВР. То не може полицаите само да бият протестиращи български граждани, а една граница да не могат да опазят. Станаха за смях не само полицаите, но и жандармерията и политиците, които им заповядаха да охраняват сградите на МС и НС през миналата година. Честито на политическите лидери. Те могат да се поучат от талибаните как се прави правителство.
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А армията какво прави по цял ден? Или те са 90% администрация, леки, и генерали с кореми. Смях
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до Сретлизар А защо да не стреля армията? Първо се стреля предупредително. После, ако насилват да влязат - реално.
8
2
 
2
 
! Отговори
до Сретлизар преди 2 години
и като ангажират армията тя ще стреля ли. Пишеш глупости. 24000 униформени полицаи малко ли са.
7
2
 
8
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
При сериозен натиск гранична полиция няма да се справи. Освен ако няма разрешение за употреба на оръжие, а такова няма да има. Не е зле и армията, да бъде ангажирана.