Психичните заболявания у нас нарастват, сред причините – и дрогата

Проф. Георги Ончев: Инвестицията в психично здраве остава нулева
13 окт 2024 14:22, Красимир Ангелов
96
Психичните заболявания у нас нарастват, сред причините – и дрогата
Снимка: Pixabay

Психичните заболявания в България нарастват, но инвестицията в психично здраве остава нулева. Стратегиите са пълни с лозунги, но са далеч от реалната клинична практика, заяви проф. д-р Георги Ончев, заместник-председател на Българската психиатрична асоциация, цитиран от БГНЕС.

Проф. Ончев взе участие в кръглата маса "Мозъчните заболявания – предизвикателства и решения", организирана от Фондация „Съвет за мозъчно здраве“. На 10 октомври отбелязахме Световния ден на психичното здраве.

Още по темата
"Мозъчното здраве е комплексно и зависи и от телесното здраве. Глобален ръст на психичните разстройства има в световен мащаб и по-специално в развитите страни. Една от причините е, че живеем по-дълго и живеем по-добре. По-доброто живеене снижава прага на проява на фрустрация от някакви негативни усещания и преживявания.

Много е снижен и прагът на фрустрация при хората, именно поради добрият начин на живот. Ако един организъм не се среща с микроорганизми, той не изработва антитела. Така и един човек, ако никога не среща препятствия, неговият праг на поява на панически страх, депресия и тревожни преживявания по изключително тривиален повод ще бъде снижен. Повод, който само две-три поколения назад изобщо не е смятан за патологичен", заяви експертът.

Той бе категоричен, че друга причина за ръста на психичните разстройства са наркотиците и тяхната масова употреба, особена на дизайнерските дроги.

"Употребата на наркотиците водят до увеличаване на психичните разстройства и понякога до много опасно психично боледуване, което е опасно за живота", посочи проф. Ончев.

Паралелно на този ръст на психичните заболявания, инвестицията в психично здраве остава нулева, независимо от многото говорене за това. „Ако беше само до стратегии, всичко щеше да е идеално. Те са пълни с хубави лозунги, доста политкоректно шлифовани. За съжаление, нищо от това, което е заложено, не е свързано с транслиране, както е модерно сега да се казва, с осъществяване в реалната клинична практика. Направих една справка. Първата национална концепция за психично здраве в Народна Република България е от 1976 г. Приета от тогавашното Бюро на Министерския съвет. Те са винаги така по 5-6 години напред, като петилетки. Във времето си сменят названията – концепция, политика, програма, последното е стратегия и не е за 5, а за 7 години. Засега обаче реалното инвестиране в психичното обслужване остава нулево. И има дори отговорни хора на отговорни постове, които казват, че то така и ще остане, ако твърдоглавите психиатри не приемат клиничните пътеки! Нулево!

Има 1024 неправителствени организации регистрирани в България с предмет на дейност права на пациенти. Нито една от тях, докато аз работех, включително и по време на пандемията, когато беше по-сложно, но и извън нея, не дойде да си предложи услугите като болногледач, да смени един памперс, да почисти една тоалетна, да влезе в реалността и да види какво е или да даде една кутия цигари, или един банан на някой несретник, който няма близки“, завърши проф. Ончев, цитиран от БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от Звезди
Поклонението пред Кирил Маричков ще бъде на 15 октомври
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Всички се правят че много им пука за болните но гледят само пари да изкарват на техен гръб
83
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 5 дни
Мда..., държава от луди - алкохол, наркотици, хазарт, мързел, кой им е виновен, ама наистина ИмаТакаваДържава!
82
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Само хора дето не са страдали от тормоза на луди, които не са прибрани по една или друга причина /връзки, съжаление, незаинтересованост.../, няма да разберат , какво е да не ги прибират и лекуват.
81
0
 
12
 
! Отговори
Жена преди 5 дни
Бивш мой приятел. Голяма любов. Психоза, развита от наркотици и му избиват периодично кризите. Иначе гледаш готино момче, професия, умен, забавен, докато не изкараш с него няколко месеца. Накрая си призна. Разби ми сърцето. Не може да му се помогне вече, жалко, човек с огромен потенциал 40+. Един напразно погубен живот
80
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
едно ще ви кажа, в Германия, в хранителните магазини продават разсад марихуана за по 16 евро бройката, а тук ще те обявят за наркоман, ще ти вземат колата и ще те съдят заради трева, но има причина в бяла Европа да е легализирана, от нея не се умира, а от дизайнерските, които тестове не ги засичат се полудява или умира
79
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До 2000-та година имаше диспансери и когато някой куку започне да буйства идваха от психодиспансера и го прибираха .След това решиха че хората с психични отклонения имат права дори да избират дали да си пият лекарствата .Ако болният направи някакво тежко престъпления полицайте го арестуват.През останалото време - да прави квото иска.И в училищата със ученици със СОП е чудо.Пуснаха лудите без лечение сред нормалните и затва изглежда че има повече от преди.
78
7
 
9
 
! Отговори
Малиии преди 5 дни
Всички русофили са по калъп...главата кънти а устата ръси лъжи!!!
77
8
 
3
 
! Отговори
Русия преди 5 дни
35 години банани. Дрогата дойде с атлантизма и слугите на Посолството. Но хубавото е чи русофобите-туркофили са основния контингент от наркоманската ***.
76
12
 
8
 
! Отговори
Русофобите полудяха преди 5 дни
Имам приятели русофоби, масово са на на по шепа хапове на ден. Полудяха си просто.
75
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Анонимен 75, има различни видове психични заболявания и не всички е нужно да бъдат вкарвани в специализирани заведения. Преди да коментирате опитайте другия път да мислите!
74
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Биотехнолог 47: Това не е от алкохола, там е изгоряла платката и алкохола е най-малкия му проблем. Просто нямаш пълната информация по случая.
73
0
 
5
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 5 дни
Вижте си заглавието- НЕГРАМОТНИЦИ!
72
3
 
9
 
! Отговори
Кое е НПО-то? преди 5 дни
Аха,фондация "бля бля бля бля нещо си"... Поредна нескопосана реклама на шепа грантаджии,силно загрижени за здравето на българите(колко благородно). Други причини за психическите заболявания у нас са бързите кредити,унищожената икономика,непосилните цени за огромна част от населението,управляващата олигомафиотополитическа хунта,ФармаФията на служба при ШиЗиО-ту,БрюкСелските екоклиманеолибера3тични ши33ита от ЕК, ЕП и ЕСССР, пр0дажните ми$$ирки пропагандиращи всякакви и33р0дщини и ПосолствоТО.
71
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Редно е хората с психични проблеми да ги прибират по здравните заведения, а не да тормозят и подлудяват- роднини, приятели, колеги и съседи. Защо всички си мълчат и не се вземат решения, имаше много случаи на прибрани болни за по 1-2 месеца и пуснати, но не си пият хапчетата и започват да стрелят,заплашват с ножове, палят...
70
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Важното е ,че има банани
69
4
 
9
 
! Отговори
силно притСнена преди 5 дни
Аааа......и ваксинките, срещу "вируса"!
68
2
 
9
 
! Отговори
Дебел(O)(O)кият к0к0 преди 5 дни
аз съм с всичкият си - по погледа си ми личи!
67
4
 
8
 
! Отговори
До 44 преди 5 дни
Пич ако един път запалиш руска цигара, и ще спреш да пушиш дома!
66
4
 
8
 
! Отговори
От Русия преди 5 дни
сме по добре, тука поне не се пие одеколон и антифриз......засега де!
65
2
 
22
 
! Отговори
Ми преди 5 дни
Ако бяхме нормални, досега да сме ги измели всички политици.

Спонсорирани публикации