Главчев защити ордена за комунистическия деец Георги Йорданов

Награждаването било в съответствие с условията и реда, предвидени в закона
13 сеп 2024 12:18, Петър Бойчев
37
Главчев защити ордена за комунистическия деец Георги Йорданов
Снимка БГНЕС

Решението на Министерския съвет да предложи за награждаване Георги Йорданов Момчев с орден „Стара планина“ - първа степен, е законосъобразно. Това каза служебният премиер Димитър Главчев по време на днешния парламентарен контрол.

Премиерът отговори на въпрос на Атанас Атанасов от "Продължаваме промяната - Демократична България" за решение на МС да предложи Георги Йорданов за награждаване с орден "Стара планина" - първа степен. Това е извършено в съответствие с условията и реда, предвидени в Закона за ордените и медалите, каза Главчев.

Предложението за награждаването е за цялостната му дейност за духовното въздигане на нацията и във връзка с 90-годишнината му, отбелязват от Министерския съвет. Под негово ръководство е построен един от символите на столицата - НДК, организирани са редица мащабни чествания за 1300 години на българската държава, получили огромен международен и национален отзвук.

Комунистическият режим в България е обявен за престъпен със закон, приет през 2000 г. и обнародван в бр. 37 на "Държавен вестник", посочва Атанасов във въпроса си. "Не смятате ли, че това решение влиза  в противоречие с действащ закон в страната и с този акт Министерския съвет, под Ваше ръководство, участва в поругаването на жертвите на престъпния комунистически режим у нас", пита Атанасов.

Извършена е проверка и не са открити документи, които да установяват принадлежност на Георги Йорданов към "Държавна сигурност" и разузнавателните служби на Българска народна армия, обясни Главчев.

Що се отнася до закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен – същият има декларативен характер и от правна страна не съдържа лустрационни разпоредби, които да съставляват нормативна пречка за удостояване на заслужили личности за техния безспорен принос към българската култура, какъвто е случаят с награждаването на Георги Йорданов, заяви Димитър Главчев.

Лична мотивация нямам, това е решение на Министерския съвет, добави още служебният премиер. Предложението за неговото награждаване изхожда от инициативен комитет на културни дейци и е подкрепено от постоянно действащата в Министерството на културата комисия за разглеждане на предложения за награждаване на изтъкнати български творци с държавни награди, обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от Общество
Зам.-министър уверява: Незабавни мерки за по-добри условия за огнеборците
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Стоян преди 3 дни
Атанас Атанасов е дъното на българската политика!
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
И като кажа чужбина, става дума най-вече за Запада, за жалост. Някой държави най-вече. Трябва да се помни.
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Баба ми и дядо ми бяха комунисти и бяха чисти хора, никого не са унижавали, никого не са ощетявали, никого не са убивали. Нормални хора с идеали които не бяха разбрани от много хора в чужбина и което е голям фактор в подкопаването на комунизма и рушенето от тогава. Мене не ме е срам от моите предци.
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До ЯМБОЛИЯБолен изкуфял мозък. Избивали елита! Елитът като е видял на къде вървят нещата е избягал в чужбина. Десетилетия наред тровеха живота на тези, които останаха в Родината. Иначе младите момчета са отишли на фронта рамо до рамо с Червената армия за да изкупят греховете на фашисткия ни елит!
31
0
 
1
 
! Отговори
до 29 преди 4 дни
Сегашните подляри, които отричат, че в Бългаия е имало фашизъм, да кажат, защо навсякъде по документалните кадри пише "Смърт на фашизма !" Да ПОкажат снимки на убити партизани,изложени в центъра са селото за назидание, поне това, нали сегашното покоение ИЗРАСТВА с филмите на кръвв и насилие, няма да му стане нищо,ако види истински убит човек?! Защо никога по телевизята не дават истински документалн кадри от това време, да се види какъв напреднал и богат живот са имали хората?И НИЩО от строежите!
30
0
 
1
 
! Отговори
до 29 преди 4 дни
Кой "цвят" е избит? Елисавета Багряна? Дечко Узунов? Сирак Скитник? Веселин Стоянов? Панчо Владигеров? Елин Пелин? КОЙ ????
29
2
 
1
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 4 дни
До Анонимен 28. След навлизане на руските танкове през септември 1944 година и последвалите масови убийства по нареждане на Кремъл,най-вече от началото на 1945 година,бе избит цвета на Царство България и от тогава не само култура,нищо няма. Сегашната ,,демокрация,, е дело на СССР и НРБ. В България в последните 35 години управляват децата,а и внуците вече на тези,които 45 години унищожаваха Царство България.
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Атанасов да вмезе да посочи какви са постиженията на българската кулктура ат 1989 до момента и какви културни центрове да построени? Освен принос за разпространението джендър културата, друг принос Атанасов няма.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
На 9-ти септември в самия край на обедните новини по БНТ младото момиче - водеща, каза, че се били навършвали 80 години от комунистическия преврат.Типична фраза за старателно и дългогодишно обработен "мозък". Защото смяната на властта тогава не е нито под ръководството на комунистическата партия, нито комунистическата партия е илмала мнозинство в групата организатори, нито в министрите след това.Нито пък в България,когато и да е, е имало комунизъм.В централна емисия текстът беше по-достоверен.
26
1
 
6
 
! Отговори
Браво,Главчо преди 4 дни
Хайде сега и Людмила Живкова посмъртно.
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Та както казах, на въпроса, какво правим с престъпната групировка ппдб? Защо Интерпол търси спонсорите им, а тук се правят фасадни партии от такива престъпници? Къде е прокуратурата?
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Давай още опорки соросляк. Всичко ти се пише в нацистката биография.
23
5
 
7
 
! Отговори
нямало документи ли? преди 4 дни
От документи няма нужда,защото партийните членове са били ДЛЪЖНИ ДА ДОНОСНИЧАТ!Това е задължение по устав на всеки член на БКП!
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
20 паметника ще се възстанови, а вие всичките ще понесете наказания.
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
20 няма да си замине. Ти си неук и *** тролясен на грант. Даже не знаеш какво се помещава в НДК. Там са телевизиите.
20
4
 
3
 
! Отговори
до 17 преди 4 дни
Рано или късно НДК ще си замине. И за м0-ча така говорехте, но вече го няма, нали?
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Та по въпроса какво правим с престъпната групировка ппдб? Защо Интерпол търси спонсорите им, а тук се правят фасадни партии от такива престъпници? Къде е прокуратурата?
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
16 дада бягай да го бутнеш с опорки не става. В Полша има дворец на културата също, доскоро беше най високата сграда в Полша . Построена лично от Сталин. Стои и пречи на Сорос.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
14 бягай да бутнеш НДК. После събори всички панелки.
16
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
НДК, този грозен паметник на социалистическата безвкусица, трябва да се събори и на негово място да се построи нещо смислено.