Главчев защити ордена за комунистическия деец Георги Йорданов

Награждаването било в съответствие с условията и реда, предвидени в закона
13 сеп 2024 12:18, Петър Бойчев
37
Главчев защити ордена за комунистическия деец Георги Йорданов
Снимка БГНЕС

Решението на Министерския съвет да предложи за награждаване Георги Йорданов Момчев с орден „Стара планина“ - първа степен, е законосъобразно. Това каза служебният премиер Димитър Главчев по време на днешния парламентарен контрол.

Премиерът отговори на въпрос на Атанас Атанасов от "Продължаваме промяната - Демократична България" за решение на МС да предложи Георги Йорданов за награждаване с орден "Стара планина" - първа степен. Това е извършено в съответствие с условията и реда, предвидени в Закона за ордените и медалите, каза Главчев.

Предложението за награждаването е за цялостната му дейност за духовното въздигане на нацията и във връзка с 90-годишнината му, отбелязват от Министерския съвет. Под негово ръководство е построен един от символите на столицата - НДК, организирани са редица мащабни чествания за 1300 години на българската държава, получили огромен международен и национален отзвук.

Комунистическият режим в България е обявен за престъпен със закон, приет през 2000 г. и обнародван в бр. 37 на "Държавен вестник", посочва Атанасов във въпроса си. "Не смятате ли, че това решение влиза  в противоречие с действащ закон в страната и с този акт Министерския съвет, под Ваше ръководство, участва в поругаването на жертвите на престъпния комунистически режим у нас", пита Атанасов.

Извършена е проверка и не са открити документи, които да установяват принадлежност на Георги Йорданов към "Държавна сигурност" и разузнавателните служби на Българска народна армия, обясни Главчев.

Що се отнася до закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен – същият има декларативен характер и от правна страна не съдържа лустрационни разпоредби, които да съставляват нормативна пречка за удостояване на заслужили личности за техния безспорен принос към българската култура, какъвто е случаят с награждаването на Георги Йорданов, заяви Димитър Главчев.

Лична мотивация нямам, това е решение на Министерския съвет, добави още служебният премиер. Предложението за неговото награждаване изхожда от инициативен комитет на културни дейци и е подкрепено от постоянно действащата в Министерството на културата комисия за разглеждане на предложения за награждаване на изтъкнати български творци с държавни награди, обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от Общество
Зам.-министър уверява: Незабавни мерки за по-добри условия за огнеборците
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
12 декларацийки колкото искаш, по закон вие сте престъпниците от нексо
14
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Представяте ли си ,България 2024г. Награждават комунистически мракобесник,член на Политбюро на терористичната БКП с най-високия орден в уж нова,демократична България.Това е нечуван позор и нагла провокация.
13
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Грантаджията, ти не си част българският народ. Ти си част от *** ***, които за пари се пишете и будисти и кришнари и джендари. Човекът е построил НДК, а при теб има само вряскане по улиците и по коментарите.
12
4
 
11
 
! Отговори
до ако преди 5 дни
Да, всички те са престъпници. За престъпленията на комунизма няма давност, всеки комунист е съучастник в тези престъпления и ще носи отговорност за тях на този или онзи свят.
11
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Комунист комунисту око не вади. Главчев е позор!
10
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Айде дайте му сега и максималната пенсия,всички дърти комунисти се уредиха с такава,а народа го духха
9
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Ай стига с тея дърти комунисти бе,хората лустрация направиха и забравиха ние още награждаваме комунисти...
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Верно е, че Главчев лична мотивация няма, защото нарежданията за това какво да прави идват от Кремъл през Радев и Мутрофанова. Нищо "лично" няма в решението, всичко е "систематично".
7
6
 
7
 
! Отговори
Ако преди 5 дни
...комунистическият режим е престъпен , значи ли.че милионите комунисти по онова време , са престъпници ? И Танас да не се набира много, че точно по онова време, той е бил прокурор , т.е. в репресивният апарат на режима , и много много не се е занимавал със ...култура !
6
6
 
12
 
! Отговори
Ivan преди 5 дни
От всичко описано по-горе излиза,че дейния участник(министър) в режим,обявен официално за ПРЕСТЪПЕН,не е престъпник,така ли?Абе вие чувате ли се какви ги дрънкате?Дайте на всички бивши министри по комунистическо време по още един медал да им закачим тогава,и няма да е незаконно и ще е нормално!Как не ви е срам,само това питам?!
5
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Леелее,Простоглавчев-оставка,бееее!
4
6
 
10
 
! Отговори
Нямат край преди 6 дни
Тези червени 4у гуни и червени ququмамки. Как не им приседнаха тези медали. Да си закачи и този на куртката на следващия девети.
3
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Навремето в Сливен са го наричали "магучея". Демек "могъщия". Във всяка своя реч е използвал клишета: магучея ссср, магучея ленин, магучея сталин, магучея червена армия и други простотии.
2
15
 
7
 
! Отговори
Д преди 6 дни
Браво! Достойна награда за един човек, направил много за културата в България! Браво и на министър-председателя за отстояна-та позиция!
1
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Тоя пък доносник от кой нафталинен гардероб изскочи и с какво е заслужил орден?

Спонсорирани публикации