Да отраснеш на воля: Семейство иска да върне децата си към корените им

Историята на семейство Ганеви, което сбъдва мечтата си да заживее далеч от града
20 юли 2024 18:45, Красимир Ангелов
63

В последните години, съпроводени с пандемия и войни, все повече българи предпочитат спокойния живот на село пред динамиката на големия град. Според данни на националната статистика първият по-голям отлив от градовете е през пандемията, сред причините - високите цени на имотите и забързаният начин на живот.

Bulgaria ON AIR ви среща със семейство Ганеви, което избира да отгледа децата си на село.

Диана, Калоян, Емили и Тея - семейство Ганеви, което сбъдва мечтата си да заживее далеч от града. Избират да отгледат децата си по-близо до природата в русенското село Божичен.

"Животът на село ни дава свобода, независимост, спокойствие", сподели Калоян Ганев.

"Всичко това, което могат да видят от първо лице, как пониква цветенцето, как пониква доматът - тази свобода и този свеж въздух са нещата, които винаги са ни дърпали към селото", каза Диана Ганева.

Двамата са категорични, че животът на село не ограничава.

"Селото дава също толкова възможности, колкото и градът. Би било толкова прекрасно, ако повече българи се занимават със земеделие, животновъдство, пчеларство. Толкова много възможности има за работа от вкъщи, селото дава безброй възможности пред младите хора, само трябва да си отворим очите да ги видим", допълни Диана.

А те са категорични, че ежедневието им не се е променило особено.

"Работата за нас не спира, работим точно колкото бихме работили, ако сме на 8-часов работен ден. Само че е по-различно, защото ние избираме кога и как. Винаги може да излезем на двора, да подишаме малко чист въздух", разкрива майката на две деца.

А Калоян превръща пчеларството от хоби в професия.

Диана пише книги и поддържа социалните мрежи на семейството. С клипове под слогана "С деца на село" те желаят да популяризират селото и да го направят по-привлекателно.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Живота на село не е изобщо спокоен, освен ако не си на почивка, там няма почивен ден, ставане сутрин 5 часа и работа с кръв и пот, но да вярно е някои хора са закърмени със селото и то ги влече цял живот!
30
2
 
16
 
! Отговори
До 29 преди 1 месец
Това е било преди 20 години, когато България беше супер бедна държава. В 2024 година сме. Икономист не е професия и е супер ниско платена. Живей в Калифорния на 80 хиляди долара година заплата, при положение, че ипотеката ти е 4500 долара на месец, а за две деца детегледачката е 3000 долара на месец. А храна? А дрехи? А други разходи? А инвестиции и спестявания? Бачкай нискоквалифицирана професия и си мисли колко си добре, докато неврохирурга взима 800 хиляди долара на година.
29
6
 
3
 
! Отговори
Мдаа преди 1 месец
До До Мдаа Значи най-нагло мамиш. Аз съм живял по над 3 години във всяка от тях и с почти минимална почасова заплата живеех доста по-добре от повечето хора в България по това време. Да не говорим, че е ПЪЛЕН АБСУРД да твърдиш същото за цели БРАНШОВЕ професии - икономисти, софтуерни специалисти, ВСИЧКИ приложни професии, за които дори не се изисква да си "учил" кой знае колко и т.н. С други думи, говориш си ей така.
28
2
 
7
 
! Отговори
Грийн преди 1 месец
Децата нямат корени. Също както нямат и религия, преди да се появи някой и да ги научи грешно или да ги постави в многострадална ситуация. Всичко това ще им бъде причинено от родителите докато усещат принудата на това да са живи и да се трудят здраво от първо лице и в един момент може да им се стори че това е нещо като дар под формата на разнообразни аудиовизуални стимули и светоусещане. Може също да им се стори че имат нещо като свободна воля или че има Бог, но това са робски илюзии.
27
1
 
9
 
! Отговори
До Мдаа преди 1 месец
В 2 от 3те държави. Освен това статистиката на заплатите по държави и професии ги има в интернет. Можеш да провериш. Само да уточня, говорим за нормален живот, не да делиш наем с други хора за жилище, а децата ти да ходят на училище с другите деца на емигранти. Говоря за това. Ако си отишъл да делиш фургон или къща с други работници като теб и се радваш, че спестяваш 70% от заплатата си и ядеш боклучава храна, същото можеш да го правиш и в България просто като живееш при родителите си.
26
4
 
4
 
! Отговори
Мдаа преди 1 месец
До До 21 Ти къде в чужбина си живял и за колко време та правиш ткива коментари? Питам, защото нямат общо с реалността.
25
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Втръсна ни от тези селски реклами. Като им се стои на село да си стоят, какво се бутат да ни го покажат по телевизиите.
24
1
 
5
 
! Отговори
@@@@@@@ преди 1 месец
С тези пожари ,наводнения и безводие риска наистина е голям. Иначе е хубаво. Очакват ни и чудовищни цени на тока. В същото време селски тарикати създават още проблеми там на село.
23
4
 
16
 
! Отговори
До 21 преди 1 месец
По принцип ако в Австралия, САЩ или Англия не си лекар или инженер, не можеш да очакваш, че ще живееш добре. Ти ще си като останалите 90% от населението, т.е. сравнително беден и ще живееш от заплата до заплата. Дали живееш в България или САЩ и работиш работа, която 99% от населението може да я върши без да се налага много да си учил и да е специфична и критично важна професия, то не си мисли, че си успял. Просто ще си средна класа като останалите 99%
22
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко изглежда толкова романтично докато не дойде денят в който ти се наложи да потърсиш спешна медицинска помощ, аптека или децата ти тръгнат на училище. Тогава скоропостижно ще се върнат в града.
21
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чудесно, много се котират статии за върнали се гурбетчии и как предпочитат родината пред Австралия или Лондон и Копенхаген, щото по-хубаво от България виждаш ли нямало. Или пък такива които се преместили от големия град на село, да копат и поливат градината и да газят в калта. Новаторско, разтърсващо и невъобразимо.
20
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С.еляндури ше копат чушки и домати с мотиката на село у ТКЗС-то :)))
19
0
 
12
 
! Отговори
До 8 преди 1 месец
Не можеш да се сравняваш с Нидерландия. Нидерландия е капиталистическа държава още от 17ти век и там е създадена първата фондова борса и първата корпорация. Нидерландия и технологичният център на Европа и един от най-големите производители на чипова в света. Нидерландия има гъсто голямо население за малката си площ. Още много неща мога да ти обясня за Нидерландия, както че е била първа военна и икономическа сила в света преди 200 години, а гулдена е бил световна резервна валута.
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой да дефинира корени. Значи земеделието се е появило преди 10 000 години. Вида хомо сапиенс е на почти 3 милиона години. Айде дефинирайте ми кво значи корени и да видим дали смятаме, че човека се е появил преди 10 000 години като животно на планетата земя.
17
2
 
15
 
! Отговори
полковник Ивелинов преди 1 месец
Мани ги тия пчели. Да бяха си направили един Исторически парк.
16
6
 
11
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Това да живееш на село и да отглеждаш и да се грижите само двамата - ти и жена ти за стопанство с плодове и зеленчуци, за някакви животни, не дай си Боже и с пчели да се занимавате си е къртовски труд от тъмно до тъмно. Над 12 часа на ден и се прибираш вечер, хапваш нещо и в леглото пак до сутринта по тъмно. Нали гледах навремето един сезон на "Фермата". Там 10 човека отбор едвам се справяха с 2 крави и 3 кози, в градините им все проблеми с разсада и хем там имаше и селяни свикнали с такъв труд
15
3
 
27
 
! Отговори
Мхм преди 1 месец
Всичко изглежда толкова романтично докато не дойде денят в който ти се наложи да потърсиш спешна медицинска помощ, аптека или децата ти тръгнат на училище. Тогава скоропостижно ще се върнат в града.
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми хубаво. Успех. Дано не им омръзне бързо-бързо.
13
3
 
31
 
! Отговори
О, божке преди 1 месец
Имам чувството, че тези розови историйки ги пише някой, който никога не е бил в бг село? Или последните 20 г. Рисуват някаква идилия - спокойствие, пчелички и разкош. Абе, вие осъзнавате ли, че четем и хора били в бг села? Повечето са без елементарна инфраструктура, спират тока, спира се водата. Хайде да кажем си това го преглътнеш. Ами с тези деца? Какво ще учат там? С кого? Ще се върнат във вас и освен псувни понаучили и малко ромски. Хайде, малко по-сериозно.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 9 Викаш те неканените гости няма да имат 3 пъти повече лично оръжие, а?