Българинът обеднява, пенсионерите се чудят как да оцелеят

Минималната пенсия е далеч от необходимото на човек
4 юли 2024 12:03, Инна Ангелова
243

Не е ясно пред кого синдикатите ще отстояват исканият си за по-високи доходи на фона на очертаващата се продължителна политическа криза. “Съединението прави силата” е просто един надпис и звучи като добро пожелание, на мнение е главният икономист на КТ “Подкрепа” д-р Атанас Кацарчев.

“Знаем, че да транспонираме директивата за адекватните минимални работи заплати остават броени месеци. Лятото обикновено е мъртъв сезон по отношение на работа на правителство и на институции, но ние ще продължим да работим и есента явно ще трябва с много бързи темпове да се намери решение. Имаме срок до октомври", коментира Кацарчев в "България сутрин".

Икономистът потвърди, е жизненият минимум расте, а минималната работна заплата определено не достига. Тя по закон трябва да е 50% от средната.

“За първото тримесечие на тази година средната е 2200 лв., само че минималната е 933 лв. Тоест тази система, която е заложена нормативно, изостава спрямо инфлацията и процесите в държавата. Трябва да има критерии, на база на които това да се осъществява така, че да не се получават такива големи разлики. Покупателната способност на минималната работна заплата също не се увеличава поради инфлация. Хората обедняват", допълни Кацарчев за Bulgaria ON AIR.

Въпреки лошата картина, условията на труд се подобряват с всяка изминала година.

"Голямата задача и на правителството, и на социалните партньори е голямото количество неактивни хора в активна възраст. Този 1 млн. българи, които седят и ние не знаем какво правят. Защото тези неактивни хора не плащат и данъци, не плащат и осигуровки, системите закъсват. При 3 млн. работещи и 1 млн. неактивни, това е 25 на сто от активното население. Досега не съм чул нещо да се предлага в тази област", изтъкна икономистът.

Според него дори да вземеш минимална пенсия в чужбина, тя е повече от тази у нас.

"Минималната пенсия, която се отпуска на възрастните, е далеч от необходимото човек да живее - 500 и няколко лв. Ако взимате 500 лв. пенсия и взимате 50 отгоре се усеща, но пак не е достатъчно по отношение на нормален живот. Ако вие се пенсионирате в Европа, тръгвате да обикаляте света, а в България се чудите как да оцелявате", добави той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още по темата: трудзаплатапенсииКТ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Защо не идете да протестирате под прозорците на министъра на вътрешните работи , а ругаете и се подигравате на наивниците?" - не знам дали завелязваш, но новините за хвълени пари през тераса от възрастен човек поради заблуда от ало-измамници все зачестяват преди актуализацията на пенсии или великденски коледни добавки.
122
3
 
6
 
! Отговори
До Аз преди 3 месеца
"Наистина има несправедливи случаи, но 90% сами са си виновни" - това можеш да го кажеш само за онези, които са имали избор. Все пак, след промените постепенно се дадоха някои узаконени възможности за избор при осигуряване. Но повечето днешни пенсионери имат значителен трудов стаж от времето на социализма. Тогава НЕ СА ИМАЛИ НИКАКЪВ ИЗБОР, държавата е диктувала кое как да става и официално е поемала ангажимента да им осигури пенсии за достоен живот. Само че днес не изпълнява този ангажимент.
121
0
 
1
 
! Отговори
до недочелите Мара и преди 3 месеца
и х: не ги е хвърлила, а ги е ПРЕВЕЛА: "65-годишна жена, на 2 юли тя получила обаждане по интернет приложение от мъж, който се е представил като "инспектор Тодор Павлов от Първо районно управление". Същият ѝ казал, че е извършила злоупотреба, като е надвзела пари от резервния фонд на Народната банка. Трябвало веднага да ги върне, като ги изпрати на посочено от него лице. Жената превела сумата от 5490 лв".
120
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
98, 103, 104 - Не ви ли е срам?! Това са наивни хора, подлъгани, че техен близък е на операционната маса или вярващ, че помага на полицията. Той хвърля всичките си пари и такива измами продължават от години. Защо не идете да протестирате под прозорците на министъра на вътрешните работи , а ругаете и се подигравате на наивниците? Защото стиснат богаташ няма да хвърли парите си през балкона! Не ви ли е срам?!
119
2
 
8
 
! Отговори
До 100 преди 3 месеца
А бе, колко пъти да пиша тук за протестите, които столичните пенсионери организираха цяло лято през 2010 г.? И шествия правиха, но не блокираха никое кръстовище. Нали ги виждах по центъра на града, минаваха под прозорците ми. Но никой не им обърна внимание, защото не са работещи, които да спрат работа и по този начин да затруднят държавата и гражданите. Не бяха и платени хулигани, които да блокират кръстовищата, каквито видяхме през 2020 г. Толкова за пенсионерските протести!
118
0
 
10
 
! Отговори
До 96 преди 3 месеца
Ще ти кажа и друго, което често се е практикувало. Дадат на някого полагаемият се 1/2 декар. Той го разчисти и посади овошки. Още през първата година, когато дърветата започнат да раждат, отнемат този парцел и му дават друг, на който няма никакви насаждения. Претекстът е, че ТКЗС ще прави нещо на предишния му парцел с младите овошки. Но още на следващата пролет дават този вече разработен парцел с овошките на някой свой човек. Та, не ми го хвали поощряването на частната инициатива по времето соца
117
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Иначе е факт, че у нас има търговци, които брутално злоупотребяват, но го правят, защото се чувстват безнаказани. Големите чужди вериги също много ни изкривяват пазара, а и те са от основните злоупотребяващи.
116
6
 
14
 
! Отговори
kk преди 3 месеца
И нещо, което всички премълчават - започват да се връщат имигранти, които са работили на черно в чужбина, достигнали са пенсионна възраст и вече не могат да издържат на работата в чужбина. Те нямат осигурителен стаж в БГ или той е минимален. Кой ще им плаща социалните, здравните услуги и пенсиите на тях?
115
2
 
15
 
! Отговори
ДО 115 преди 3 месеца
За какво мляко, сирене, кашкавал говорите, като няма животновъдство! Всичко в тази страна е менте1
114
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 96 Не знам къде са получавали до 2 дка за самозадоволяване, но имам доста познати, чиито родители или дядовци са от село и са получавали по 1/2 дка за частно ползване, но само при условие, че някой от семейството работи в ТКЗС. Чак към края на соца, за дасе поощри западащото животновъдство сапредоставяли площи за окосяване на трева - ако някой гледа 20 овце, получавал 10 дка. Но поради нашенската злоба, имало случай един да отглежда 40 овце, а му дали само 5 дка.
113
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тези държави имат по-голямо население, съоттветно повече оборт, по-голям човекопоток в магазина. Затова и плащат по-високи заплати.
112
0
 
10
 
! Отговори
2342 преди 3 месеца
Млякото 3-4 лв литъра после реват всеки ден ,че имало демографска криза малко деца се раждали.Хората няма да се върнат на тези цени тук
111
0
 
16
 
! Отговори
До 2342 преди 3 месеца
Забрави да напишеш за "световното българско откритие" да се произвеждат и консумират ИМИТИРАЩИ ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ в България, също така не е за пропускане и "качествената" работа по "РЕМОНТ НА РЕМОНТА НА РЕМОНТА", абе уникални ГЛYПАЦИ сме по ТЪРПЕНИЕ !
110
1
 
12
 
! Отговори
ДО 2342 преди 3 месеца
Стига сте оправдавали безмерната си алчност с тока. На запад е по-скъп, и плашат по-високи заплати на персонала и пак хр.стоки са по-евтини и много по-качествени.
109
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Българите в САЩ са лоши хора.(повечето)
108
10
 
5
 
! Отговори
Аз преди 3 месеца
Много от пенсионерите са работили супер малко и не са се осигурявали!Да се сърдят на себе си!Наистина има и несправедливи случаи, но 90% сами са си виновни, както и сега има балъци дето са на по 40 години и са с по 5 години трудов стаж и даже искат да ги осигуряват минимално, после ще ядат на Муро ку*о :)
107
0
 
8
 
! Отговори
до 2342 преди 3 месеца
това е заради силно завишената за нашата икономика цена на тока. Както вече казах - токът трябва да е евтин за всички у нас и на регулиран пазар. Горивата и водата също трябва да са евтини у нас задължително!
106
1
 
8
 
! Отговори
;-) преди 3 месеца
Този не му е зора какви са пенсиите, а това че тези, които плащат ЧЛЕНСКИ ВНОС намаляват.
105
1
 
6
 
! Отговори
Г-жа Хазартова преди 3 месеца
До Благодарете на прези .... Жалко е когато хора като теб се изказват, защото по-глуповатите и бедните духом могат лесно да бъдат повлияни!!! Мога да ти разкажа за Франция, една от водещите икономики в Европата !!! Тук работещите са бедни!! Непосилно е закопуването на жилище, наемите са скъпи, всичко поскъпна с 30-50пр за последната година. С под 3К евро чисти е пълна мизерия, а само 10пр от работещите са над този праг. Консумацията се свива всеки ден и както виждаш гласуват за крайно дясно!!
104
0
 
19
 
! Отговори
2342 преди 3 месеца
Цените са страшно завишени без никакво основание. Пример: 1л.пр. мляко 3,2 в Германия и Полша 0,92лв тук 2,76.,краве масло 250гр. там 2.80 лв тук 6,80лв., св. мляно месо там 7,00лв тук 13,50лв.,Яица 10бр. там 2,90лв. тук 4,60,картофи там 0,80лв.-1,00лв тук 1,69лв,итн много други продукти.За качеството на месните продукти и колбаси въобще не може да има сравнение, тук ти предлагат само някакви непонятни сушени луканки и суджуци по 40лв пълни с консерванти и подобрители и оцветители.