Българинът обеднява, пенсионерите се чудят как да оцелеят

Минималната пенсия е далеч от необходимото на човек
4 юли 2024 12:03, Инна Ангелова
243

Не е ясно пред кого синдикатите ще отстояват исканият си за по-високи доходи на фона на очертаващата се продължителна политическа криза. “Съединението прави силата” е просто един надпис и звучи като добро пожелание, на мнение е главният икономист на КТ “Подкрепа” д-р Атанас Кацарчев.

“Знаем, че да транспонираме директивата за адекватните минимални работи заплати остават броени месеци. Лятото обикновено е мъртъв сезон по отношение на работа на правителство и на институции, но ние ще продължим да работим и есента явно ще трябва с много бързи темпове да се намери решение. Имаме срок до октомври", коментира Кацарчев в "България сутрин".

Икономистът потвърди, е жизненият минимум расте, а минималната работна заплата определено не достига. Тя по закон трябва да е 50% от средната.

“За първото тримесечие на тази година средната е 2200 лв., само че минималната е 933 лв. Тоест тази система, която е заложена нормативно, изостава спрямо инфлацията и процесите в държавата. Трябва да има критерии, на база на които това да се осъществява така, че да не се получават такива големи разлики. Покупателната способност на минималната работна заплата също не се увеличава поради инфлация. Хората обедняват", допълни Кацарчев за Bulgaria ON AIR.

Въпреки лошата картина, условията на труд се подобряват с всяка изминала година.

"Голямата задача и на правителството, и на социалните партньори е голямото количество неактивни хора в активна възраст. Този 1 млн. българи, които седят и ние не знаем какво правят. Защото тези неактивни хора не плащат и данъци, не плащат и осигуровки, системите закъсват. При 3 млн. работещи и 1 млн. неактивни, това е 25 на сто от активното население. Досега не съм чул нещо да се предлага в тази област", изтъкна икономистът.

Според него дори да вземеш минимална пенсия в чужбина, тя е повече от тази у нас.

"Минималната пенсия, която се отпуска на възрастните, е далеч от необходимото човек да живее - 500 и няколко лв. Ако взимате 500 лв. пенсия и взимате 50 отгоре се усеща, но пак не е достатъчно по отношение на нормален живот. Ако вие се пенсионирате в Европа, тръгвате да обикаляте света, а в България се чудите как да оцелявате", добави той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още по темата: трудзаплатапенсииКТ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
2
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 127 преди 3 месеца
Нека да ти обясня. Когато се върне такъв, който в чужбина не се е осигурявал, той ще взима тук социална пенсия. По правило, парите за такива пенсии трябва да се отчисляват от тези, които държавата отпуска за соц.подпомагане, но у нас тези средства почти изцяло отиват за помощи на неработещите роми под 60 г. И затова парите за социалните пенсии се взимат от онези пари, които държавата заделя за пенсиите на трудовите пенсионери. По този начин те ощетяват онези, които не са се осигурявали.
142
5
 
5
 
! Отговори
До 132 /Програмист/ преди 3 месеца
Незнам кой тук е учил повече и кой - по-малко. Но ако ти наистина си програмист, какъв си всъщност? Технически помощник в чужда фирма, защото тук има по-евтина работна ръка, отколкото на Запад. От твоя гледна точка заплатата ти изглежда добра, за работодателя ти това е аутосорсинг. Изтегли ли се оттук фирмата му, ще караш на спестявания или ще идеш да слугуваш в чужбина. Знаеш ли там каква е заплатата на такива като теб? Малко по-висока от тази на медицинските сестри.
141
5
 
7
 
! Отговори
до 144 преди 3 месеца
Мога да приема този коментар единствено като ирония, граничеща с гротеска. Само човек, който не е бил в балтийските държави, може сериозно да твърди подобна глупост. Онези са с 20 години пред България и поне с 50 пред Русия.
140
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трите сестрички-прибалтийските влязоха в ЕС много преди нас. Вижте ги сега как +процъвтяват+. Пълна разруха и ние сме там, достигаме ги само по русофобия. Вижте им курортите, вече бивши. За нищо не стават и супер демогравски срив. Звучи ли ви поззнато?
139
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Най-порочно нещо е да надуваме мрз. Другите заплати трябва да се вдигат, но с мрз трябва да сме по-кротки и деликатни.
138
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В Румъния има и най-голяма инфлация. Затова надуват мрз толкова. У нас трябва да всигаме другите заплати, а не мрз. Някои малки бизнеси наистина не могат да понесат вдигането на мрз.
137
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вече съвсем спокойно можем да казваме:Кога ще ги стигнем румънците,от първи юли нетната минимална заплата в Румъния става 930 лева или колкото е нашата брутна МРЗ такава!
136
1
 
4
 
! Отговори
Пипо преди 3 месеца
Голям прас Боко на ли е в безопасност, снаиперисти майперисти ....
135
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не сме сами. Това важи за всички държави членки на НАГО и Ес. С широки крачки крачим назад-
134
7
 
4
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 месеца
Още един се загрижил за пенсионерите :)"Пенсионерка хвърли през терасата над 5 000 лв. на измамници ..."
133
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Споко като влезем в еврозоната всичко ще се оправи, или тя нас или ние нея. Всичко шъ е точно
132
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
*А не да правите голяма темата на тези, изхранващи се от членски внос.
131
8
 
12
 
! Отговори
Споко преди 3 месеца
Споко, сега Путин като победи и няма да даваме пари на Украйна и ще забогатееме. ЕС и НАТО ни ограбват. Само да излеземе от грабителските ЕС и НАТО и всичките ще станем милионери с яхти и имения на морето, споко.
130
0
 
5
 
! Отговори
Т преди 3 месеца
Езин познат, Нищоправ Мастиков, също обеднява, ако момчето на 49 не му дадат да точи помощи от НОЙ, няма да има пари за спирт.
129
8
 
11
 
! Отговори
Програмист преди 3 месеца
Как е, пролетарчета opъфaни? Гот ли ви беше като ни се подигравахте, че учим? Сега си заслужавате мизерията, и ви се радвам страшно. Защото сте застинали в еволюцията някъде между казана за ракия и бидона със зеле. Съсипаха я тая държава, нали? Айде, почивката свърши, марш в склада!
128
19
 
14
 
! Отговори
Само ПП е спасението преди 3 месеца
ПП-ДБ бяха единствените, които работеха здраво и съвестно за благото на България, въпреки помията и компроматите, с която ги заливаха всички други партии! Чест и почитания за смелостта, всеотдайността, за това че вдигнаха доходите, пенсиите и детските надбавки на българите в една изключителна Световна криза, породена от ковид-пандемията, войната в Украйна и повишаване цените на горивата на Световната борса! Чест и почитания на брилянтния финансист Асен Василев за перфектните държавни бюджети, които изготвяше!
127
17
 
14
 
! Отговори
Тъпоглавци преди 3 месеца
Нека обеднява българина!!! Нека пенсионерите се чудят как да оцелеят!!! Като не гласувате за Продължаваме Промяната, хак да ви е! Асен Василев ви вдигна и пенсиите и минивалната заплата, ома неблагодарници, виняхге го за всичко! Е, сега го няма, кой ви е виновен?????
126
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хора, изнасяйте се от България преди да са затворили границите! Когато дойде Радевата диктатура, тук ще останат червените робовладелци, копоите в униформи и опростачените чалгаризирани роби. Ще ви карат да бачкате за пенсиите на държавната администрация, а през останалото време ще ви набиват в главите колко е лош запада и как великият Путин ви пази от него.
125
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Сега 105 За какво да гласуват гората, след като всичко е изборни машинации? Нали заради това ГЕРБ/ДПС/БСП върнаха хартията, за да нагласяват процентите в своя полза, ама Нинова не получи нищо.
124
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До kk Като се връщат емигрантите, да се връщат. Твоите пари ли ще изядат? Или умишлено насаждаш омраза в едни хора към други хора? Ония горе, дето ограбиха народа, окрадоха държавата май изобщо не те притесняват, чиновниче.