Предстоят ли фалити заради небалансиращата енергия?

С единичната компенсация за търговците на ток нищо не се решава
Обновена: 1 юли 2024 19:14 | 1 юли 2024 18:15, Анисия Иванова
24

КЕВР ще компенсира търговците на ток, но само за един от дните за небаланси. Това стана ясно след призиви и протести на търговците срещу високите стойности на небалансиращата енергия.

"Методиката, която е за балансиране, е изкривена, счупена. С единичната компенсация нищо не се решава. Позицията на КЕВР е, че ще изчакат развитието на пазара, а ние дотогава да се надяваме, че няма да фалираме. Когато има крайно изкривен пазар, когато едната част е свободна, а другата е регулирана, а балансиращата цена е еднаква, тогава се получават такива шизофренни ситуации", коментира Виктор Минчев от УС на "Свободния енергиен пазар" в предаването "България сутрин".

Според него, ако либерализацията беше влязла, нямаше да сме в тази ситуация, в която да имаме нужда от пределни цени, тавани и подове.

"Енергийната ни система и енергийният ни пазар са скачени съдове. Не можем да пазим една част от системата за сметка на останалата. Изисква се политическо решение. Ако няма да има либерализиран пазар, да се върнат пределните цени. Ако има либерализиран пазар, на всички ще бъде ясна методиката", каза Минчев пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че енергийният микс на България е разделен на две - свободен пазар и регулиран пазар, който се определя строго от КЕВР. По думите му цените на регулирания пазар ще продължават да се вдигат, а докато не се либерализира пазарът, ситуацията ще продължава да е такава.

На въпрос защо КЕВР вдига цената на тока за юли, Минчев отговори, че причината е начинът на формиране на енергийния микс и съответно на балансиращия. На мнение е, че се правят опити да оставят ТЕЦ "Марица-Изток 2" да работи на пълна мощност целогодишно.

"Ролята ѝ трябва да бъде на пикова електроцентрала, която се включва, за да балансира мрежата, когато е необходимо от икономическа гледна точка. В момента я държим в постоянен режим, в колкото се може по-голям процент на производство заради политически причини", уточни Минчев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: токцениBulgaria ON AIRКЕВР
Още от Снимка на деня
Времето във вторник горещо, но са възможни бури
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 22 часа
Долен Лъжец!!! ТЕЦ2 от половин година работи под 50%!!!
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До Анонимен 16 - И от какво ще се храните тогава, работниците? Земя? Ами то изкупихме и е наша :)
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До Анонимен 13 - Изнасям си средставата и да са управяте ...
17
0
 
1
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 1 ден
Глупости! Ще увеличат цената на тока или държавата ще субсидира , демек компенсира, подпомогне търговците и производителите на ток.Нали и те са "наши хора" бивши политици и велики държавни чиновници
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
А дано да има фалити!
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
В НЕК има повече човешки ресурси от инженери, как да има енергетика.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Вторник до четвъртък всяка седмица вали та вали.Торнадо иде хора какво ще правим асиромахов
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Ако някоя страна е във война. молалва пазарамна икономика никакъв либерализъм, никаква разпарчетосаност и право на частна собственост няма да помиогнат. Що не се погледне какво става в Украйна? сърцава с огромно преди произвосство на електричество, сега , заради лакомията, е тотално разбита и кой и какъв собственик бу могъл да оцелее? И не става дума само за енергетика. За всичко. Цялата тази схема за УМИШЛЕН нисък коефициент на полезно действие заради сума то междинни и двойно структури....
12
0
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 1 ден
д добрев като стане министър ще настане мир и спокоиствие никои не казва какъвму е бизнеса на този чиляк винаги се навира в енергетиката да няма фотоволтаици
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Партийните назначения в енергетиката, както и алчността на капиталистите да превземат сектора ще съсипят всичко и ще станем енергийно зависими. Няма един осъден. Затвориха блокове на Козлодуй, спря се Белене и Мариците, съсипаха Чаира и Тешел и няма виновни, а от това страда цялата държава. В енергетиката трябват експерти тръгнали от долу нагоре, а не парашутисти.
10
0
 
9
 
! Отговори
Име преди 1 ден
Много простичко решение: Фотоволтаиците фалират и се изкупуват на нулева стойност от ТЕЦ2, която става зелена компания с балансирана енергия!
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До АЗ СЪМ ЗА - Аз па съм за, да ти разбия галвата с кози крак!
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
И какво? Ще ме карате, да си сложа ситема, дето почва да пиуйка, когато тока стане над левче, че да изключвам всичко вкъщи ли? Това ли епланът, да направим фотоволтайците "атрактивни". Да наравим енергията толкова малoyмно скъпа, че да не знам за кво иде реч?
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Пичове - нека ви обясна, колко сериозно сме прецакни! Имам два реактора, котио вървят на макс в АЕЦ-а и единия вече дава фира. Нямам гаранция, че с "новото" гориво ще вървят добре. Отсреща имаме опити да затворим всичките ТЕЦ-ове. Водните електрически, знаете ли какво се случва? Псукат ги рано-рано на пролет да натъпчат гушката и после, ако има криза ... нема вода за тях. Оставам с панелки и мелнички. Завали ли един силен град, да изпотроши панелите, а после да има 3 дена без ватър ... ТОЛКОЗ
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
"Ролята ѝ трябва да бъде на пикова електроцентрала, която се включва, за да балансира мрежата, когато е необходимо от икономическа гледна точка." - Ама пич, как става това? Знаете ли? Не можеш, ей така, щото сега станало леко по-мрачно, да пуснеш 500 мвч от ТЕЦ-а за половин час. Трябва да запалят 4 блока, ама не можеш, да запалиш само за 30 минути.
5
11
 
7
 
! Отговори
АЗ СЪМ ЗА преди 2 дни
ДА ФАЛИРАТ
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
"На въпрос защо КЕВР вдига цената на тока за юли, Минчев отговори, че причината е начинът на формиране на енергийния микс и съответно на балансиращия. На мнение е, че се правят опити да оставят ТЕЦ "Марица-Изток 2" да работи на пълна мощност целогодишно." - И защо да не работи? Та те си платиха всички зелени такси. Но в моетна не ги потребяват и губят. Затова тока излиза на по 17 соттинки от там - Я ги пуснете на 90%, ще падне на 7...
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Просто НЯМА ДА СТАНЕ! Не! Не може тока да ти е 25 стотинки, ама защото две облачета прелетели и да стане на 6 ЛЕВА! Кви са тея глупости! Ние имам заведение, където зимата думкаме 25 квч на час. И какво? от 5 лева, сметката за тока отива на 150 лева на час? Ами аз по-добре да мина на нафта ... И ЩЕ МИНА! А ако не ми дадете, просто няма да работя зимата и НЕ, няма да дойде друг, защот няма как да стане.
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
КИРИЛЕЕЕЕЕЕЕЕЕ!!!!
1
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
В името на зелената АГЕНДА и чисто бъдеще на земята и хората и фалити да има, са оправдани, светът се променя за добро.:))