Патриарх Даниил: Призванието на църквата е именно това да събира онези, които са разделени

Той ще отслужи първата си литургия
Обновена: 1 юли 2024 09:35 | 1 юли 2024 08:52, Нели Христова
119
Патриарх Даниил: Призванието на църквата е именно това да събира онези, които са разделени
Снимка: БГНЕС

"Задачите са много. Главата на БПЦ е фигура, която следва да олицетворява единството на Светия Синод, на БПЦ и на народа. Призванието на църквата е именно това да събира онези, които са разделени", това каза новоизбраният патриарх Даниил минути преди да влезе в храм "Св. Александър Невски", където ще отслужи първата си литургия като патриарх.

Четвъртият български патриарх беше избран на втори тур с гласовете на 69 от делегатите на патриаршеския събор, който се проведе вчера. След избора, в катедралния храм "Св. Александър Невски" и в присъствието на над 700 гости, сред които и Вселенския патриарх Вартоломей се състоя и церемонията по интронизацията на новия български патриарх.

"Знаменателен е днешният ден, в който се празнува връщането на мощите на Св. Иван Рилски в Рилския манастир. Знаменателно е как през всички превратности, през които е преминала държавата ни и Светата обител, тя винаги е възстановявана", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от Общество
Ваучерите за храна вече са изцяло електронни
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
7
 
15
 
! Отговори
За един преятел пита преди 4 дни
Защо нито един поп не отправя апел към путев да изтегли оркитеси от украйна, войната ще свърши в същия ден.
37
4
 
9
 
! Отговори
Georgiev преди 4 дни
До СарматИ кое за теб е нормалност? Българската църква да е на франчайз към руската? Обичаш да си роб?
36
8
 
10
 
! Отговори
Сармат преди 4 дни
И да квичите и да мълчите, либерали вашата свърши. България се завръща към нормалността.
35
4
 
2
 
! Отговори
генчо преди 4 дни
Следващият път когато ще чуете за патриарх ще е ако нещо се е разболял, или ПТП!
34
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
По време на тържествената церемония не знам кой архиерей прочете слово за историята на Българската патриаршия, в което слово много рязко се изказа за времето след 1944 г., много рязко. Но точно тогава БПЦ преодолява схизмата, ( т.е. непризнаването и от Константинополската и оттам от др, поместни църкви)о то с помощта на Руската, на Сталин. В същия този том са и нападките срещу Даниил, който наредил да се молят за мир в Украйна, за мир! И уважава истината, а не се подлага на конюнктурата.
33
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Не е никакъв патриарх, а просто кремълска ***.....
32
7
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 дни
Ами ето защо сме задния двор на Европа и не ни бръснат за cливa. Защото ни разбра цивилизованата Западна Европа, че сме 80 процентови deбили пyтюпитeци. Избрахме си президент Фигурант, лакей на Пyтаpaнkaта, сега и патриарх слуга на Мордор. Как искате да ни уважава и зачита Европа? Казах ви, докато НЕ ИЗМРАТ ВСИЧКИ РОДЕНИ ПРЕДИ 1989 година промяна в България няма да има. И да се пренапишат учебниците, че СССР ни е окупирала, а не освободила
31
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Не е ли крайно време патриархът, който отговаря за Турция, да не се нарича със смешното име вселенски. Пиша "смешно" , защото наистина е смешно вярващ в Господ, вярващ в Христа, да се счита патриарх на вселената. Смешно е и за хората, които изричат този абсурд, Какво значи патри-арх, да помислят.
30
8
 
11
 
! Отговори
Гледам си... преди 4 дни
Веднага направи впечатление,че анй-благодарни,най- доволни и най-щастливи от този избор са другарите от БСП-бивши депутати,редови партийци и прочиетях не ги вълнува толкова кой ще изберат за лидер на БСП, а повече ги върнуваше кой техен другар ще е начело на БПЦ и веднага написаха-Достоен,най-достоен...Бог да пази БПЦ! А другаря Патриарх първо каза-Бог ща ми помага..Неее,не Бог,ти трябва да помагаш на Бог,а не Той на теб! Нещата тотално са объркани!
29
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
От брадати козли АКЪЛ, не благодаря!
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Есаул - какъв Крум те гони бе неадекват? Той Крум ако те види че носиш кръст ще ти резне главата моментално
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До НА РУСИЯ С ЛЮБОВ 18 - А чакай - забравих! Защото не бил наследствен поп, дето прад-пра-пра дядо му още е бил непотистче, нямало как, видиш ли, да се издигне в църквата, освен, ако не бил ДС агент, вербуван на 17, дето са му казали баш Тошо и ген. Коцев "Ся, виж ко, малкия ... стаааш поп!" И той 35 години следваш този път
26
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
С откровени oлигoфрени и обладани хора не мога да вирея на едно място и никой не може да ни събере. Т. нар. Копейки влизат в тая категория.
25
7
 
6
 
! Отговори
Да преди 4 дни
Много духовен и добър човек,дано него почернят.
24
4
 
10
 
! Отговори
поп Гундяй преди 4 дни
Православието изисква попа да носи тежки златни ланци, часовник за 3 бона, и да се вози в черна лимунзина, ето така се поддържа авторитета на вярата, защото холопите виждат че най-вярващите са щедро възнаградени.
23
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Сатанинските Американски Щати(САЩ) не им мина номера! Вартоломей да се пържи в ада! Слава България ! Слава Русия!
22
11
 
9
 
! Отговори
Почна се преди 4 дни
Мисирките и някой,вече лаят срещу новият патриарх, защото казвал истината и взимал страната на народа?!
21
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
бандата на сатаната Даниил е плъзнала пипала из цялата бг църква - пипалата на московксия октопод са все по здраво увити около нея
20
8
 
11
 
! Отговори
Исус Йосифов преди 4 дни
Не съм съгласен България да е руска губерния, но това не ми пречи да забележа каква пета колона са т.нар. евроатлантици, които не блестят с нищо, ако не смятаме снобариятта и претенциите, преззират народа, но се наатисскат за гласа му на изборите, идете управлявайте американския и френския народ:) ама само с лакърдия, като в България не става, точно в любимата ви Америка най-добре ще лъсне онази част от анатомията ви.
19
4
 
8
 
! Отговори
Запознат преди 4 дни
До НА РУСИЯ С ЛЮБОВ Поне полковник е, но скоро ще стане бригаден генерал!