Над 10 млрд. лв. под дюшеците - риск за балонизиране на имотния пазар

Има растеж на покупателната способност на българите, каза Георги Ангелов
26 юни 2024 07:03, Елка Василева
218

Приемането на еврото ще накара хората да обменят недекларираните си пари, което ще породи бум в продажбите на стоки и недвижими имоти. Очаква се това да започне около шест месеца преди датата за присъединяването на България и да продължи в месеците след това. Виждаме вече колко много растат продажбите както на дребно, така и на жилища. Но все още не може да говорим за балон на имотния пазар, а по-скоро за риск от балонизиране. За обслужването на около 30-40% от ипотечните кредити отиват около половината от доходите на кредитополучателите им. В условията на най-ниските лихви по ипотеките се поставя въпросът за обслужването им, ако те се повишат, това коментира Георги Ангелов, старши икономист на институт "Отворено общество", в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

Има растеж на покупателната способност на българите, който продължава и тази година. Това означава, че догодина данните ще покажат още по-добри резултати, каза Ангелов. Това се дължи на продължаващия ръст на доходите и намаляващата инфлация. Той допълни, че страната ни ще продължи да настига средноевропейското ниво, въпреки бавните темпове.

Целия коментар гледайте във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
8
 
15
 
! Отговори
Голата истина преди 3 месеца
Със 100 000 евро кеш се пенсионирам това са 13 000 лв. от лихви на година в европейска банка. На месец 1100 лв . А за теа пари в София студио в Студентски град с наем 500 лв само може да се вземе и на всеки 10 години основен ремонт за 20 хилки требва да му правя аре нема нужда.
147
4
 
20
 
! Отговори
Форекс преди 3 месеца
Некакъв анонимен начинаещ брокер пише , че имотите в БГ били най-ниски в ЕС. В Испания има апартаменти на 200м от морето за 50 хиляди евро обзаведен готов за нанасяне нашия...
146
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
След като в България цените на имотите са най-ниските в ЕС, дали цените ще се повишават или ще се понижават? Риторичен въпрос ....
145
4
 
8
 
! Отговори
имотен преди 3 месеца
Панелни мишоци...цър...цър...цър !
144
3
 
31
 
! Отговори
Логиков преди 3 месеца
44% от имотите в страната и 30% в столицата празни в държава с население 6 млн. и по площ голяма колкото три Холандии ,която има 18 милиона население . Населението в Бг. намалява с 66 хиляди човека всяка година не уве няма балон.
143
3
 
28
 
! Отговори
имотният балон преди 3 месеца
се помпа поради ниските лихви по кредитите! Но на някои хора не им е изгодно лихвите да бъдат вдигнати както си му е редът, защото прането на пари ще поскъпне!
142
2
 
31
 
! Отговори
Шопенхауер преди 3 месеца
Пнелна гарсионера от 1976г в краен квартал на Софето 300 хиляди лева...последен етаж , за теа пари къща на брега на Средиземно море продават хората... Уникредит Италия за над 100 хиляди евро дава 6,5% лихва това са 15 хиляди лева на година само от лихви и кеша ти стои. Тоя панел след 30 години ще е за събаряне . Голема инвстиция е имота в София .
141
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Във Варна се продава стандартен гараж за 35 000 евро - тоалета е саниран
140
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Яката статия Предлага, че едва ли не в моемнта балон няма и е нормално, да имаме 500% поскъпване за 10 години.
139
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 142 - Спри да се друсаш!
138
8
 
19
 
! Отговори
ПП руски агенти преди 3 месеца
Не ни приеха в Шенген. ЕЦБ днес каза не ставате имате инфлация. Е как да нямаме като тока ни е 3 пъти по скъп от в ЕС-умишлено за да не влизаме в Еврозоната благодарение на Промяната..
137
3
 
13
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 3 месеца
Алоджийски, наркомански ,каналджийски, сива икономика врътки с ДДС пари от платена любов и пари -недеклариран кеш на политици като ПП тата и пари краднати от социала на ЕС . Около 100 милярда са. При еврозона ще е трудно да се перат. Последен напан на брокерите до 2026г, после контрола е на ЕЦБ...
136
1
 
17
 
! Отговори
Реалността преди 3 месеца
За имот се конкурираме с бандити милионери готови да дадат 2 милиона за ЕС паспорт,а за работа с милиони индийци готови да работят за 200 лв.
135
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Левчето от 1989 г. беше най-добре че можеше да се купи имот без заем.Сега валутен аборт евро и не знам какво но не може да се купи и няма население и чужденци и мафиоти владеят земята ни.
134
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Българският Лев по време на Третото Българско Царство е бил на Високо Ниво и България е била на едно от първите по доход население..... Тогава освен Народната Балка Всеки Български Ковбой - Селянин е ималсвоя собствена Банка - неговата Съпруга и ние Българските Ковбой сме ги окичвали със златни Пендари със Златни Монети събирани от Хилядолетия. СССР дойде, унищожи Ковбоите. Ограби Златните им Пендари и пред 1962г. 32 тона Българско злато замина за Москва да Позлатява Московските Дворци!
133
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Преди години имаше статистика, която показваше, че в България над 65% от външнотърговските банки са Гръцки! Сега може би има и други чужди външнотърговски Бандити! Как може в Държавата България, Която е била Първата в Света Варненска Златна Цивилизация .... и е въвела златото като обмен на валута, а след това в държавата Лидия в Мала Азия се появява и първата Златна монета като обмен на стоки да бъде така унищожена?... Ми след навлеците - Данайците всичко се промени и по целият Свят!
132
3
 
2
 
! Отговори
опетков преди 3 месеца
До Анонимен Ами защото на недекларираните пари времето им изтича и след време ще стават само за ***. И тук не става въпрос за малко пари. Тези, които ги имат си имат пари за текущите нужди, които си изброил. Все още не ми е ясно срещу какво ЕЦБ ще ни "подари" стотици милиарди евро при т.н. обмяна.
131
7
 
8
 
! Отговори
опетков преди 3 месеца
До Анонимен Малък си, за да се сравняваш с Швейцария. А левът от 1998г. не е валута, празни книжа. Беше вързан за марката, сега за еврото. Бордът пречи на развитието на икономиката, но е единствената ни защита срещу ****оти политици като Жан Виденов и Румен Гечев, най-некадърният икономически министър в света. След него, вече на второ място, е Асенчо Василев, насила вкарал инфлация в държавата, за да не приемем еврото.
130
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 134Явно ти си средностатистическия българин :) Ти се изкара че си по добре от западно европейците. Ако твърдението ти изобщо е вярно в което се съмнявам (едва ли изкарваш пари като пишеш по форуми) Явно парите ти са незаконни.
129
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо Швайцария не си сменя валутата и не приема еврото, а се намира по средата на Европа? Понеже е Ария и държи да си запази името Швайцария! Понеже в Швайцария има Арийски Ковбои - Селяни притежаващи земи и зад всеки храст Ковбоя Швайцарски - Арийски има оръжие. В държавата Швайцария всеки закон може да се смени само с гласуване на Швайцарския народ. Къде са земите и оръжието на Българските Ковбой? Ами СССР ги унищожи, а сега иска да унищожи и последния символ на Българите - Лева!