Над 10 млрд. лв. под дюшеците - риск за балонизиране на имотния пазар

Има растеж на покупателната способност на българите, каза Георги Ангелов
26 юни 2024 07:03, Елка Василева
218

Приемането на еврото ще накара хората да обменят недекларираните си пари, което ще породи бум в продажбите на стоки и недвижими имоти. Очаква се това да започне около шест месеца преди датата за присъединяването на България и да продължи в месеците след това. Виждаме вече колко много растат продажбите както на дребно, така и на жилища. Но все още не може да говорим за балон на имотния пазар, а по-скоро за риск от балонизиране. За обслужването на около 30-40% от ипотечните кредити отиват около половината от доходите на кредитополучателите им. В условията на най-ниските лихви по ипотеките се поставя въпросът за обслужването им, ако те се повишат, това коментира Георги Ангелов, старши икономист на институт "Отворено общество", в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

Има растеж на покупателната способност на българите, който продължава и тази година. Това означава, че догодина данните ще покажат още по-добри резултати, каза Ангелов. Това се дължи на продължаващия ръст на доходите и намаляващата инфлация. Той допълни, че страната ни ще продължи да настига средноевропейското ниво, въпреки бавните темпове.

Целия коментар гледайте във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
1
 
29
 
! Отговори
Балона е с въздух преди 3 месеца
Като чуя имот и ми се драйфа вече, всичко наоколо станало брокер, инвеститор , експерт. Всички говорят за метър квадратен,наследство, имоти ,вражди между братя и сестри, братовчеди. Кредити, банки, наеми. Живота е прекалено кратък, а младоста е вече само миг в този луд свят, че да го пропиляваш в тичане подир няколко кубика бетон и тухли.
167
2
 
7
 
! Отговори
Непозната преди 3 месеца
Кой и от къде знае дали има пари и колко под дюшеците на българина?
166
2
 
6
 
! Отговори
Така излиза преди 3 месеца
В надпревара бакорещи клошари и несретници потънали в дългове и без 1 зъб в устата чykyндури се състезават с мощни 'усвоители' на ЕС-средства и потоци сиви капитали.Такова уникално примитивизирано и бавно развито сборище от кръчмарско надцакващи се тарикати,вирее само в България.90%
165
2
 
8
 
! Отговори
Логистика преди 3 месеца
Е то вече масово младите имат по едно дете максимум.Това дете ще е наследник на 4 имота средно от фамилията на двата родителя. Е то дали му требва да работи като порасне... Един колега баба му му остави 6 декара земя в бивше лозе -сега елитен квартал насред нива без канал и път, но му дадоха 10 апартамента от строителната фирма и от общ работник и млад наркоман вече е милионер имотен бос -бокат наркоман го играе по морето в момента. Лошо няма ...
164
3
 
7
 
! Отговори
Младеж от Бангладеш преди 3 месеца
До АнонименЗаплатите не са в разтеж , а точно обратното. Едно 40% намаляха с оглед на инфлацията и масовото вкарване на индийци и други азиядци от държави със средна заплата 100$. В кол центровете заплатите от 2500 лв. преди ПП в момента са на нива 1200 лв.
163
1
 
9
 
! Отговори
Вълчо преди 3 месеца
имам 50-годишна гарсониерка в Люлин 4-искам и 140 000 еврона??? дано се намерят балъци-----
162
1
 
6
 
! Отговори
vs преди 3 месеца
Южният парк в София, от едната страна го почват вече! Постепенно ще се окаже, че е рязко намалял! Отпред, пред София ленд не може, защото много се вижда! Не, че не опитаха! Иначе е много яко. В някои квартали трупешката можеш да скочиш на терасата на съседа! Нещастна работа!
161
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма да има евро , не разбрахте ли ЕЦБ не ще просещи цигули, приемайте рупията ориенталски мишки.
160
3
 
12
 
! Отговори
Банкеръ преди 3 месеца
Гражданите не сме забравили нито 97 година,нито фалита на банките,нито кредитните милионери.Като последен ярък спомен КТБ.Именно по такива причини има 10млрд по буркани и дюшеци.Отделно има злато по сейфове или направо заровено в земята.За него се знае долу горе колко е продадено,но не се казва,защото държавата може да фалира.Българите работещи в чужбина са основен инвеститор в Брания бостан.
159
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
...и тъй като доходите са в РАСТЕЖ- ГАРАЖ С РЕНОВИРАН ТОАЛЕТ в краен квартал на голям град се продава за 35 000 евро и това е нормално ли? Дацата ни трайно заминаха да работят в Европа и много от тях няма да се върнат.
158
0
 
5
 
! Отговори
Висока плодовитост преди 3 месеца
До АнонименПлодовитоста викаш расте сскоро ще преливаме от плод и метър квадреатен ще струва колкото апартамент в Италянския прованс
157
3
 
15
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 3 месеца
Много млади напускат България не само заради ниски заплати, но и поради нереалните цени на жилищата в България. При това млади с професии не само обощаци. Моите приятели над 50% са вън. Трябва да се върнат строителни войски в тях да служат затворници да научат занаят и да вършат нещо полезно. Да се дават имотите на медицински персонал ,полицаи ,военни и др. ниско платени , но жизненоважни за държавата професии. Иначе работата отива на зле. 200 хиляди евро за нормално жилище със заплати 700Е...
156
1
 
11
 
! Отговори
Нафарфорий преди 3 месеца
До АнонименСтатистиката за празни жилища се вземат от енергоразпределителните дружества не от НАП.То ясно , че 80% от наемите не се декларират.Но французите го измислиха с данък празен имот , който е по- голям от данъка върху наема.
155
0
 
3
 
! Отговори
Пешо Рапа преди 3 месеца
Очаквам двустайните в София широк център ново строителство с парко место да станат по 10 хиляди $ , когато Възраждане повика Путин да ни освободи от второто иго...
154
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Логиков - 30% празни, смешно!!! Не са празни, а не са декларирани наемателите. Мини през София от запад на изток, и гледай какво става, не квартали, малки градчета никнат. Селищата край София станаха 3-4 пъти по-големи. Българските граждани с ЕГН в момента са 8200000. Не се тревожи, всичко си е наред
153
0
 
3
 
! Отговори
Бай Онзи преди 3 месеца
Афродита, без бански ли плуваш в този мътен прилив? Как ме разбра?
152
2
 
3
 
! Отговори
delta преди 3 месеца
До АфродитаВ десетката, кажи им го един път. Кой разбрал разбрал.И освен това цените на имотите ще се вдигат още повече. Реално как се бори инфлацията - земя, имоти, злато (не на хартия), акции. Само балъците държат >200к кеш под масата, или чистите измамници, които всичко им е на черно.
151
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Някакъв анонимен разбирач пише , че в Испания има апартаменти на 200м от морето за 50 хиляди евро обзаведен готов за нанасяне нашия..... Е, в България има и два пъти по-евтини и то на 100 метра от морето.
150
3
 
5
 
! Отговори
Кръчматъ преди 3 месеца
А, след туй кът нъ УДАРИ Евро инфлациятъ, тия полуграмотни "ПеперуТки" шъ съ изпокрият в миши дупки - ни лук яли, ни лук мирисали! Лято е, инфлацията в еврозоната е ниска, около 2,6% (официално), скритата е около 3,4% (минимум), но Есента, Зимата и Пролета показателите шъ скочат. Фон дер ***:::::то почти със сигурност ще съхрани поста си, а Акушерката може да ни "сервира" и немислимото...., например, ускореното приемане на 4.0.4 в ЕС..., и край, финита ла Комедия!!!
149
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Но все още не може да говорим за балон на имотния пазар - Хахахах ,тоя балон го надуват от години ,как не го вижда старши икономиста ......