Какви ще са цените на горивата през лятото? Метанът - най-евтин

Потреблението е по-ниско от миналогодишното, каза Димитър Хаджидимитров
18 юни 2024 13:00, Инна Ангелова
40

В разгара на летните почивки и многото пътувания, пътищата на всички задължително минават през бензиностанциите. Да очакваме ли повишаване на цената им? В студиото на “България днес” отговор дава Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

Експерътът е на мнение, че цените на горивата ще се задържат в близките 2-3 седмици.

“Тенденциите са за леко повишаване в последната една седмица, но както си говорим за леко повишаване, така в следващия момент може да се види леко намаление. Средната цена е около 2,50 лв./ 2,60 лв. в отделните вериги. Миналата година в същия месец цената е била по-ниска, но м.г. в края на юли цената приближи 2,70 лв", каза още Хаджидимитров.

По думите му в момента потреблението на горива е по-ниско от миналогодишното. Той обясни и, че когато температурите са по-високи, цените на горивата са по-ниски, защото при производството се употребява много по-малко енергия.

“Цената на метана също падна доста, това е най-евтиното гориво, което може да се ползва в страната. През последните седмици се усещат по-сериозно пътуващите. Големите зареждания започват още от сряда, четвъртък. В последните години наблюдаваме уикенд почивка, а не както преди", добави Хаджидимитров за Bulgaria ON AIR.

Експертът допълни, че рафинерията ни работи на 95%. Имаме горива, а вносът върви нормално и за следващите 5-6 месеца не трябва да се притесняваме.

“Пазарът се напасна спрямо ситуацията и в момента той работи спокойно. България държи едни от най-ниските цени на горива в ЕС заради ниската данъчна ставка. Предполагам, че това все още ще продължава. Но ако тенденциите, които се появиха в последните 2 години, трябва да бъдат изпълнени до 2027, това няма да бъде точно така", подчерта гостът.

Тогава цената ще скочи.

"Догодина трябва да вкараме по-различни биогорива, след това трябва да спазваме търговия с емисиите. Цената ще е нагоре с около 0,50 лв./ 0,60 лв. Въпросът е как тези средства ще се преразпределят. Да се надявам, че ще се вземе по-разумно решение, защото ако се повишат горивата в цяла Европа с такава цена, стойността на стоките и услугите ще стане много по-висока", поясни Димитър Хаджидимитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: гориваценипотребление
Още от Общество
Как да се предпазим от комари, маймунската шарка и "петата болест"?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кисело зеле с Боб и люто чушле= на резервуар с метан... -)))))
33
3
 
2
 
! Отговори
Общ работник преди 1 седмица
В коментарите пак се е включило голямото IT с електрическите коли, дето много мрази склададжии със стари БМВта. Един такъв му е откраднал приятелката и той завалията никога няма да може да го преглътне. Но за съжаление като си смотан, колкото и пари да имаш си смотан за цял живот.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До аз се чудяНе е важен само маршрута, ами и начина на каране. Хибрида, ако много го юркаш извънградсо, харчи като конвенционална кола. Обаче, ако караш спокойно, разхода му е 60% спрямо същия модел с конвенционално задвижване. А в града понякога разхода е символичен.
31
0
 
3
 
! Отговори
ОФ преди 1 седмица
За устойчиво понижаване на цените на всички стоки, а не само на горивата, е нужно да се въведе данък върху препродажбата/спекулацията вместо сегашното ДДС.
30
2
 
2
 
! Отговори
гУлямата пИчалбЪ преди 1 седмица
Те цените, може и да са с лев на литър, по-евтини в сравнение с днешните.......
29
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Он взима 3к от склада на Лидл, върти клечката, коментира най-новите коли, ускоряващи за 2.5 секунди до 100. Вика- не стават. Вади ти от 9 кладенеца вода да ти обяснява. Он не се докосвал до нищо по-ново от БМВ-то, набор на синковеца абитуриент.
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Леле продажния ЕС вкарва още горива от Русия ,а нас ни заповядват да вкарваме от сащ )уж санкции имало трънки и глогинки
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да-да, ама не. Дадоха заден и то точно германците. Ел-каруците се оказа, че не са много зелени в дълъг хоризонт и затова ще отменят решението за забрана на ДВГ от 2035. Информирай се
26
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Скоро ще забранят ДВГ тата, айде да ви видим тогава, българи пrости
25
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В Западна Европа и САЩ електричните яко залежават, никой не иска да ги купува. Само бг парвенютата си мислят, че електрокарите още са на мода
24
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сблъсъкът ба бедните копейки срещу нормалните хора в коментарите :)
23
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нека да споделя , карам 2 литра бензинов евро 5б , разод извъг града от 6,7 до 7,4 зависи от атмосферни условия и дали има много баири . Същата кола на моя позната ,само че хибрид и дава разход 7.1- 7.5 литра по един и същ маршрут сме карали .
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Въглищата са най-евтини )))
21
3
 
9
 
! Отговори
аз се чудя преди 1 седмица
Аз карам хибрид. Не плъг ин, а обикновен хибрид. Вече пета година. Ми като гледам новите бензинови или дизелови автомобили разхода не ми е много по-малък. Особено зимата. А резервоара ми е дразнещо малък. Та се чудя сега като я сменям дали да не се върна на конвенционалните горива или пак хибрид. Ще помисля серизоно.
20
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До АнонименБраво 21ви, днес имаше статия, че само 9% от купилите електричка са удовлетворени. Тука в коментарите са се изказали половината от тях. Това е същият със селската къща супер богато ит зомбо.и. Толкова работа има, че постоянно е в днес.бг. Карай и живей на воля.
19
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Като направят бензина с още лев, два отгоре, което е правилно, ще ходите пеша, неандерталци. Бъдещето не е в нефта, калпаци.
18
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Веганите , ваксинираните и електрокаристите си приличат по това , че на никой не му дреме за тях и техния избор, ама те нон стол спамят и досаждат на нормалните хора с техните възгледи. Като не ядеш месо, яж си марулята, като си се ваксинирал - ходи за бустър - не карай другите да се бодат с експериментални течности. Карай си електричката и не вади от 100 кладенеца вода да се самозалъгваш , че си направил умно решение. Зелените крадци са те минали толкоз.
17
9
 
5
 
! Отговори
do 19 преди 1 седмица
Да обясняваш на бедняк с BMW F10, E60 или подобна антика какво е нов автомобил е като да обясняваш на сляп по рожение какво е жълто. Спорът е излишен. Гроздето е кисело. Всеки избира според нуждите си. Ние сме 2 автомобила вкъщи- малка градска Електричка (Мокка) и голям бензин за дълъг път (комби 700 коня). Нито едната, нито другата е правила някога проблеми. Но на дълъг път с електрокара- не. За града е супер, защото всичко ти излиза без пари, включително зареждането.
16
3
 
8
 
! Отговори
Верваме ти преди 1 седмица
Пропагандатора на електричките има по 150 200 хиляди за нови коли, ама седи по цял ден да спами за зелената сделка в сайтовете. Дано поне Сорос или Клаус Швабата да са ти платили доволно.
15
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Някой набутан яко спами пропаганда за ел. бричките. Цяла Европа пищи , че няма кой да ги купува , а втора ръка даже не питат.. но нашия *** блъска по 10 коментара колко му било добре с електричка. Хаха свършиха балъците. Скоро приключва зелената кражба.