Какви ще са цените на горивата през лятото? Метанът - най-евтин

Потреблението е по-ниско от миналогодишното, каза Димитър Хаджидимитров
18 юни 2024 13:00, Инна Ангелова
40

В разгара на летните почивки и многото пътувания, пътищата на всички задължително минават през бензиностанциите. Да очакваме ли повишаване на цената им? В студиото на “България днес” отговор дава Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

Експерътът е на мнение, че цените на горивата ще се задържат в близките 2-3 седмици.

“Тенденциите са за леко повишаване в последната една седмица, но както си говорим за леко повишаване, така в следващия момент може да се види леко намаление. Средната цена е около 2,50 лв./ 2,60 лв. в отделните вериги. Миналата година в същия месец цената е била по-ниска, но м.г. в края на юли цената приближи 2,70 лв", каза още Хаджидимитров.

По думите му в момента потреблението на горива е по-ниско от миналогодишното. Той обясни и, че когато температурите са по-високи, цените на горивата са по-ниски, защото при производството се употребява много по-малко енергия.

“Цената на метана също падна доста, това е най-евтиното гориво, което може да се ползва в страната. През последните седмици се усещат по-сериозно пътуващите. Големите зареждания започват още от сряда, четвъртък. В последните години наблюдаваме уикенд почивка, а не както преди", добави Хаджидимитров за Bulgaria ON AIR.

Експертът допълни, че рафинерията ни работи на 95%. Имаме горива, а вносът върви нормално и за следващите 5-6 месеца не трябва да се притесняваме.

“Пазарът се напасна спрямо ситуацията и в момента той работи спокойно. България държи едни от най-ниските цени на горива в ЕС заради ниската данъчна ставка. Предполагам, че това все още ще продължава. Но ако тенденциите, които се появиха в последните 2 години, трябва да бъдат изпълнени до 2027, това няма да бъде точно така", подчерта гостът.

Тогава цената ще скочи.

"Догодина трябва да вкараме по-различни биогорива, след това трябва да спазваме търговия с емисиите. Цената ще е нагоре с около 0,50 лв./ 0,60 лв. Въпросът е как тези средства ще се преразпределят. Да се надявам, че ще се вземе по-разумно решение, защото ако се повишат горивата в цяла Европа с такава цена, стойността на стоките и услугите ще стане много по-висока", поясни Димитър Хаджидимитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: гориваценипотребление
Още от Общество
Как да се предпазим от комари, маймунската шарка и "петата болест"?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Споко тази година ще се вдига акциза на горивата честито на печелившите.
13
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Електричка, това е кола, втора година я връткам, много евтино и пак същия кеф, върши работа идеално. Но на животните в България да им обясняваш математика, няма смисъл
12
1
 
6
 
! Отговори
ОФ преди 1 седмица
Не е нужно да си професор или академик, за да разбираш, че за понижаване на цените на всички стоки, а не само на горивата, е нужно да се въведе данък на препродажбата/спекулацията вместо сегашното ДДС.
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Помня в гиманзията, че с 20 лева метан, ,минавахме по 600 км. Какво стана?
10
6
 
10
 
! Отговори
Патриот преди 1 седмица
Върнете руски Lookoil, за да бъде готино как то преди, и евтино.
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ясно , народа ще ви счупи главите .
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Добе , че карам безнинова и ако мръдне още малко цената минавам на Газ .Миналата година исках да сложа газова уредба , но не можах да се вредя защото имаше много записани преди мен и се отказах да чакам .
7
5
 
6
 
! Отговори
До 6 преди 1 седмица
Яките данъци ги плащам. Кажи-речи на месец, колкото ти на 4 години. И срещу тоя плосък данък не получавам нищо насреща, например. Акде давай, качи максималният ОП да те видя как ще ми плащаш болничните, злобар беден.
6
5
 
7
 
! Отговори
До 4 преди 1 седмица
Който има пари за EV не му трябват никакви помощи, а едни яки данъци, СКОРО!
5
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Петрола пада , обаче на колконката цената расте .Това е гениално ! Щели да вкарват био добавки , после защо се чупят двигателите . Производителя е написал например 95 , не е написа 95 с царевица
4
8
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 1 седмица
Факт. Руското посолство диктува цените от години. Затова- ей ги 15к финансиране от ЕС за ФЕЦ и електрокар.
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не могат да се усетят местните икомомисти бивши мутри, с помпането на цените изгониха купувачите сега успех да се върнат пак, потреблението се срина на всичко с изксутвен дефицит и спекула стигнахте до кривата круша!
2
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не ме грее. Зареждам безплатно през ФЕЦ, финансиран от ЕС. Вие си плащайте. Иначе за морето понякога скачат на плъгин хибрида, но отдавна съм минал времето на това да ме интересува колко струва горивото.
1
3
 
11
 
! Отговори
Гaля преди 1 седмица
Kak kakви бe, шe ca cъrлacyвaни c nocoлcтвoтo!