Безплатни прегледи за туберкулоза правят в цялата страна

Те ще се извършват от днес до 21 юни
17 юни 2024 11:42, Елка Василева
3
Безплатни прегледи за туберкулоза правят в цялата страна
Снимка: архив, БГНЕС

От днес до 21 юни ще се извършват безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна, съобщи пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Те ще се провеждат в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата в областните градове.

Инициативата е част от кампанията „Седмица на отворените врати”, която се организира в изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата на Министерството на здравеопазването. Целта на програмата е намаляване на заболеваемостта от туберкулоза в страната.

Инициативата се осъществява от 2009 г. заедно с регионалните здравни инспекции, лечебните заведения за диагностика и лечение на туберкулоза и неправителствени организации.

В рамките на „Седмица на отворените врати“ на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На хората, които са в риск, се извършват допълнителни прегледи и изследвания. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.

Диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни независимо от здравноосигурителния статус на гражданите.

В резултат на изпълнението на Националните програми за превенция и контрол на туберкулоза в България се отчита тенденция за трайно намаляване на заболяемостта от туберкулоза - от 23,8 на 100 хиляди души население през 2013 г. до 13,5 на 100 хиляди през 2023 г. Туберкулозата е лечима и предотвратима, стига да бъде открита навреме и да бъде проведено качествено лечение, допълват от здравното министерство, посочва БТА.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от Страната
Ремонт и задръствания по пътя за морето
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Лъжат няма безплатно на аванта :)))
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
След 1989 г. мизерията я върна пак.
1
1
 
3
 
! Отговори
Реалното преди 1 седмица
изследване за ранно откриване струва над 200 лв които едва ли някой ще даде за всички желаещи. Всичко друго е пунта мара!